Stiai ca argila are o compozitie asemanatoare corpului uman? Poate ca aceasta este explicatia puterii sale vindecatoare. Cert este ca, odata ajuns in organism, acest lut moale stie exact ce si unde trebuie sa repare.

Iti vine greu sa crezi ca, desi este doar un pamnt moale, argila are virtuti terapeutice deosebite. Dar iata confirmarea nu doar in lucrarile vechi din vremea grecilor, a lui Ludovic al XIV- lea sau a lui Marco Polo, ci si in cercetarile specialistilor din ntreaga lume. Asa se face ca, astazi, din ce in ce mai multi terapeuti afirma cu tarie ca argila este dotata cu inteligenta naturii.

Cura cu argila poate fi, pentru multi dintre noi, un remediu miraculos, caci echilibreaza ntreg organismul si regleaza metabolismul. Desi nu se cunoaste exact mecanismul prin care actioneaza, este cert faptul ca argila trateaza diverse afectiuni, de la parazitoze intestinale, alergii si constipatie cronica pana la noduli tiroidieni, prostata, hipertensiune sau insuficienta renala ce necesita dializa. Un lucru important, de care ar trebui sa tinem cont cu totii: putem apela la ajutorul argilei nu doar cand suntem bolnavi, ci si pentru a ne mentine starea de sanatate.

Ce trateaza argila?

Datorita continutului bogat n minerale si oligoelemente (contine silicati si oxizi de aluminiu, oxizi de fier, magneziu, fier, calciu, anhidrida titanica) argila are capacitati de reechilibrare si reminalizare. Are o remarcabila putere de absorbtie, antioxidanta, antitoxica si bactericida, creste fortele de aparare ale organismului, echilibreaza radioactiv, rencarca celulele (prin mecanisme deocamdata necunoscute) cu energie vitala, revigorndu-le. Este un cicatrizant exceptional si un regenerator fizic.

Argila poate fi considerata un detergent interior, caci curata foarte bine sngele si rinichii de toxine. Este extrem de eficienta in tratatarea ulcerului, gastritelor, enterocolitelor si rectocolitelor, infectiilor urinare, afectiunilor renale (insuficienta renala n special), diareei si constipatiei, dezechilibrelor hormonale, hipertensiunii si hipotensiunii arteriale, arteriosclerozei, anemiei, asteniei, hemoroizilor, demineralizarii, scade glicemia si colesterolul, curata de toxine ficatul, splina si pancreasul, regleaza sistemul nervos.

Este eficienta si pe cale externa, sub forma de cataplasme (reci, caldute sau calde, dupa caz) si comprese, n diverse afectiuni interne si externe: abcese, furuncule, acnee, contuzii, dermatoze, astm, bronsite, dureri reumatismale, nevralgii etc.

Cura cu apa de argila

Cura cu argila dureaza trei saptamni. Cu o jumatate de ora naintea meselor principale (de doua-trei ori pe zi, in functie de gravitatea bolii) se bea un pahar de apa argiloasa foarte tulbure. Apa se pregateste de seara: n 3/4 pahar cu apa se pune o lingurita plina cu argila. Se lasa pna dimineata cnd se amesteca bine cu o lingura de lemn si se bea apa tulbure pe stomacul gol. Sedimentul, care arata ca un zat de cafea, se arunca si se pregateste imediat apa cu argila pentru masa urmatoare.

Este posibil ca n primele zile de tratament urina si scaunul sa aiba un miros neplacut. Nu te impacienta, caci asta nseamna ca se elimina toxinele din organism. De asemenea, nu trebuie sa ne nelinistim nici daca apare constipatia. Tranzitul se va regla de la sine, iar tratamentul nu trebuie ntrerupt.

Important!

La prepararea apei foloseste doar vase de sticla sau portelan, iar pentru a agita numai o spatula (lingura) din lemn, portelan sau sticla; *n timpul curei cu argila nu consuma grasimi animale sau alcool; *Prepara apa de argila doar cu apa de izvor sau de fntna *La finalul curei se recomanda ca tratamentul sa fie continuat cte zece zile pe luna, pentru ntretinere *Cura cu argila nu trebuie ntrerupta dect n cazuri exceptionale

Cataplasme calde sau reci

Pe cale externa, argila se foloseste sub forma de pasta, care se prepara, ca si n cazul utilizarii pe cale interna, doar n vase de sticla, portelan sau lemn (niciodata n recipiente de metal sau plastic).

Se pune argila intr-un vas (cantitatea se stabileste n functie de zona ce trebuie acoperita), se adauga apa si se amesteca pna se obtine o pasta densa, moale. Initial aplici cataplasme subtiri, de 0,5 cm grosime, iar apoi se vor utiliza plasturi de 1-2 cm grosime, avnd o suprafata care sa depaseasca putin regiunea tratata.

Cataplasmele reci se aplica pe portiunile inflamate sau pe partea de jos a abdomenului (se rennoiesc atunci cnd se ncalzesc, de regula la 15, 20, 30 de minute).

La abcese si supuratii, plasturii se rennoiesc la jumatate de ora, apoi la fiecare ora si jumatate. Cataplasmele caldute sau calde sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor hepatice, renale, osoase. Se aplica direct pe piele, ori ntinsa n prealabil pe un tifon. n regiunile lombara si hepatica, precum si pe abdomen se aplica doar o cataplasma pe zi, care va fi tinuta 2-4 ore.

Nu uita!

Durata aplicarii variaza de la 1-3 ore la toata noaptea, de la caz la caz. Daca apar senzatii neplacute (frig, durere) se scoate cataplasma si nu se aplica din nou dect dupa o pauza de 12-24 de ore. Unele afectiuni (cardiace, contuzii, varice) se trateaza la nceput prin aplicari de comprese si apoi cu cataplasme. Compresele se prepara astfel: fierbem putina argila n apa, o lasam sa se limpezeasca si nmuiem n apa limpede o bucata de tifon care se aplica fara a fi stoarsa.

Frumusete din argila

Masca de frumusete: se stoarce un castravete mic, iar n sucul acestuia se dizolva o lingurita de argila. Dupa 15 minute pasta se ntinde pe toata fata si se lasa sa actioneze 15 minute, pna se usuca, dupa care se spala cu apa calduta. Aplicata zilnic este eficienta si n tratarea acneei

Crema de argila – se prepara amestecnd ulei de masline cu praf de argila pna obtii o pasta. Poate fi folosita cu succes pentru ntretinerea minilor

Atentie!

Nu cumpara argila de oriunde, caci nu orice argila este de calitate. Ea trebuie preparata si ambalata n conditii speciale si trebuie sa ndeplineasca anumite cerinte privind compozitia si ncarcatura microbiologica. Verifica neaparat daca este insotita de avizul Ministerului Sanatatii si Familiei.