Definitie:

Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului determinata de activarea in lant a enzimelor pancreatice. Boala este o urgenta medico-chirurgicala.

Cauzele bolii:

Enzima secretata de pancreas: tripsinogenul pentru digestie se afla in mod normal in stare inactiva. Ajungand in duoden tripsinogenul, sub actiunea enterochinazei se activeaza in tripsina, care la randul ei activeaza chemotripsina, carboxipeptidazele, fosfolipazele si elastazele.

Litiza biliara, excesul alimentar, traumatismele, infectiile, anumite toxice pot avea efect de activare prematura a enzimelor pancreatice. In special litiaza biliara (piatra la fiere) se poate deplasa in canalul comun in care se varsa atat secretiile pancreatice cat si cele biliare (sfincterul Oddi), fapt ce duce la refularea bilei in pancreas si activarea prematura a enzimelor pancreatice.

Enzimele activate digera membranele celulare determinand lezarea tesuturilor, leziuni vasculare cu hemoragii si necroza tesutului pancreatic.

Enzimele pancreatice activate datorita leziunilor vasculare pot patrunde si in circulatia sangvina afectand si alte organe si putand determina insuficienta renala, insuficienta cardiaca, detresa respiratorie si encefalopatie pancreatica.

Manifestari clinice:

– Debut brusc cu durere epigastrica (abdomenul superior) cu iradiere spre stanga sau in spate. Durerea are caracter permanent pe parcursul catorva ore sau catorva zile.

– Stare generala alterata cu agitatie si transpiratii.

– Bolnavul cauta pozitii antalgice (cauta sa diminueze durerea prin ghemuire).

– Greturi, varsaturi, tahicardie (batai frecvente ale inimii), hemoragii digestive uneori.

– Balonari, abdomen destins.

Aceste fenomene apar frecvent dupa o masa copioasa si consum de alcool, mai ales la pacientii obezi care se stiu sau nu cu litiaza biliara, diabet zaharat sau hepatita cronica.

Soc hipovolemic, la aproximativ 40% din pacienti, manifestat prin prabusirea tensiunii arteriale, a pulsului, pierderea cunostintei sau confuzie. Starea de soc reprezinta o urgenta medicala.

La examenul fizic, medicul va constata: un pacient incovoiat de durere, agitat, cu stare generala alterata, cu abdomen destins si tegumentele abdomenului marmurate (albe – vinetii). Abdomenul este dureros la palpare si uneori foarte rigid (abdomen de lemn).

Investigatii paraclinice

– Determinarea glicemiei, bilirubinei, lipidelor, ureei si creatininei sangvine.

– Determinarea enzimelor pancreatice din sange: amilaza si lipaza pancreatica serica cresc de 3 – 4 ori in primele ore de la debutul bolii. Acest fapt confirma diagnosticul de pancreatita acuta.

– In formula leucocitara se va constata o hiperleucocitoza.

– Ecografia abdominala poate evidentia marirea pancreasului si dilatarea canalului pancreatic si eventuale colectii lichide sau sangvine.

Forme clinice:

Putem vorbi de forme usoare (pancreatita edematoasa) si de forme severe (pancreatita hemoragica si necrotica).

1. Pancretita edematoasa – reprezinta aproximativ 85 % din cazurile de pancreatita acuta, cu o evolutie clinica usoara si un prognostic bun (mortalitate 3 – 5 %). Apare dupa un pranz bogat cu grasimi si alcool, insotit de greturi si varsaturi care nu calmeaza durerea cum se intampla in ulcer si gastrite. Diagnosticul pozitiv se pune pe ecografie si dozarea amilazelor pancreatice.

2. Pancreatita hemoragica si necrotica – reprezinta 15 % din cazuri. Debutul este de obicei tot dupa o masa copioasa asociat cu durere violenta la nivelul intregului abdomen, varsaturi persistente, stare generala alterata. Daca nu se intervine prompt, din punct de vedere medical, sansele de mortalitate sunt de aproximativ 20%.

Acest tip de pancreatita poate avea frecvent complicatii cum ar fi:

-flegmonul pancreatic,

– chistele pancreatice,

– hemoragia digestiva;

– pericardita (apa in pericard),

– pleurezia (apa la plamani),

– complicatii cardio-vasculare sau renale.

Diagnosticul diferential se face cu colecistita acuta, ulcerul gastro-duodenal, infarctul mezenteric, infarctul de miocard, boli care prezinta simptome asemanatoare.

Criterii terapeutice:

– Combaterea durerii cu: piafen, fortral, tramadol, mialgin, administrate intravenos .

– Reechilibrare hidroelectrolitica si acidobazica: administrarea de perfuzii cu ser fiziologic, glucoza si electroliti.

– Prevenirea si tratarea infectiilor cu antibioterapie.

– Repaos la pat si repaos alimentar.

– Aspiratie gastrica cu sonda nazogastrica pentru a elimina varsaturile si pentru repaosul pancreatic.

– Punerea pancreasului in repaos cu medicamente care inhiba secretia pancreatita: glucagon, calcitonina, blocanti ai receptorilor H2 (omeprazol, pantoprazol).

– Tratament chirurgical, mai ales in pancreatitele necrotice pentru excizarea tesuturilor necrozate sau a colectiilor lichidiene/ hemoragice.