Cat tine vara, ai grija sa nu lipseasca de la masa. Pe langa vitamine si minerale, aceasta leguma ti ofera si portia zilnica de sanatate.

Dulcele si aromatul ardei rosu contine aproape de patru ori mai multa vitamina C dect portocala, fiind n acelasi timp si o sursa bogata de betacaroten. Combinatia de vitamina C si betacaroten (substanta care potenteaza actiunea vitaminei C) mareste rezistenta organismului la infectii, n special la guturai si gripa. Dintre toate legumele (si nu sunt putine), doar patrunjelul are mai multa vitamina C dect ardeiul. Gratie bogatiei sale in aceasta vitamina (125 mg de vitamina C la 100 g, iar unele varietati contin chiar 300 mg/100 g), ardeiul joaca un rol important n alimentatie. Este deja bine-cunoscut faptul ca vitamina C are efecte antioxidante, mareste rezistenta organismului la boli, ne fereste de infectii. Vei avea numai de castigat daca, ori de cte ori ai ocazia, vei pune n castronul cu salata si 1-2 ardei. Cu doar 50 g de ardei crud asiguri organismului tau 75 la suta din cantitatea zilnica recomandata de nutritionisti, n timp ce 200 g de ardei gatit acopera lejer necesarul tau zilnic din aceasta vitamina.

Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde

Cu ct un fruct sau o leguma are o culoare mai intensa, cu att contine mai multe elemente pretioase pentru sanatate. Pare greu de crezut, dar analizele de laborator ale nutritionistilor au dovedit ca ardeii rosii contin o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare dect ardeii de culoare verde.

Consuma-l fiert sau copt daca ai stomacul sensibil

Din cauza texturii sale si a cantitatii mari de fibre, ardeiul este mai greu suportat de catre persoanele care au un sistem digestiv sensibil. Dar, curatat de pielita ori consumat fiert sau copt, ardeiul este mult mai digerabil si nu irita mucoasa gastrica. Daca preferi ardeii copti, nu-ti face probleme. Din fericire, preparati n acest fel, ei nu pierd dect o mica parte din elementele nutritive. Totusi, un mic sfat: cnd i mannci cruzi, ai grija sa-i tai n felii subtiri si sa-i mesteci bine.

Intarzie imbatranirea

Ardeiul a fost trecut pe lista alimentelor care intarzie procesul de mbatrnire a organismului, n special datorita carotenului si a vitaminelor C si E. Aceste elemente au capacitati antioxidante, deci impiedica mbatrnirea prematura a celulelor si tesuturilor, previn aparitia unor afectiuni tumorale si cardiovasculare. n plus, aceasta leguma nu atenteaza la silueta ta, caci 100 g ti furnizeaza doar 21 de calorii.

Este un excelent remediu antistres

Dintre numeroasele substante nutritive care se gasesc n ardei nu sunt de neglijat nici cantitatile de vitamine din grupa B-urilor. Si, dupa cum se stie, aceste vitamine joaca un rol important n activitatea sistemului nervos, combat stresul si surmenajul psihic, stimuleaza capacitatile cognitive.

Te ajuta sa-ti mentii silueta

Cei care doresc sa piarda kilogramele in plus sau sa-si mentina silueta pot consuma ardei la discretie, caci acestia furnizeaza cantitati importante de fibre alimentare si vitamine, dar sunt saraci in calorii: o portie de 50 g de ardei crud ofera doar 10 calorii, iar 200 g de ardei gatit – aproximativ 42 de calorii.

Ardeiul iute

Este la fel de bun pentru sanatate ca si ardeiul dulce, dar nu poate fi consumat de orice persoana si nici in cantitati mari. Are efecte bactericide, decongestionante, expectorante, stimuleaza digestia, calmeaza durerea gratie substantelor analgezice pe care le contine si pe care le regasim si in unele unguente utilizate in tratarea durerilor articulare sau musculare. In plus, cercetatorii vad in ardeiul iute un potential remediu impotriva cancerului de prostata: capsaicina continuta de acestia reduce evolutia tumorii deoarece ucide celulele canceroase, impiedicand astfel proliferarea lor anormala. Daca iti plac mancarurile picante, ardeiul iute este ingredientul perfect. Atentie insa, nu abuza, caci poate provoca arsuri gastrice. Nu uita! Ca sa reduci iuteala din gura dupa ce ai mancat ardei iute nu te repezi sa bei apa, deoarece capsaicina, pigmentul care provoaca senzatia de arsura, este solubila doar in materiile grase. Bea mai degraba un pahar de lapte sau mananca un iaurt ori inghetata.

Cum conservam ardeii

In frigider, se pastreaza in cutia pentru legume pentru maximum o saptamana. La temperatura camerei aceste legume se usuca destul de repede, asa ca este bine sa eviti sa-i lasi prea mult timp pe masa din bucatarie. Daca vrei sa-i congelezi, spala-i bine, curata-i de seminte, taie-i felii, apoi asaza-i pe un platou si tine-i in congelator pentru cel putin o ora. Dupa aceea pune-i intr-o punga pe care o inchizi ermetic si baga-i in congelator.index / nutritie / detalii articol ardeiul creste rezistenta la infectii