Romaniamarcheaza Ziua Nationala a Culturii pe 15 ianuarie, si sarbatoreste, deasemenea, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu. Au trecut 171 deani de la nasterea marelui poet roman. Timpul zboara cu siguranta, si putemspune ca nu stim efectiv cand a trecut tot acest timp de cand marele poetexista pe meleagurile tarii noastre.

Mihai Eminescu(1850-1889) este considerat cel mai faimos si influent poet roman, precum si ultimulreprezentant major al romantismului european si un promotor al nationalismuluiluminat. “Fiind foarte romanesc, Eminescu este universal”, a spusTudor Arghezi, un alt poet si scriitor celebru, despre Eminescu.

Ziua CulturiiNationale, inspirata de aniversarea lui Eminescu, a fost sarbatorita in Romaniapentru prima data la 15 ianuarie 2011, dupa 2010, Parlamentul a adoptat unproiect de lege, initiat de 50 de deputati, prin care data nasterii lui MihaiEminescu a devenit Ziua Culturii Nationale.

A influentatfoarte mult literatura autorilor occidentali si de doctrinele filosofice alecadrelor universitare germane, cum ar fi Arthur Schopenhauer, Mihai Eminescu(nascut Mihai Eminovici intr-o familie cu 11 copii din satul Ipotesti, judetulBotosani, nord-estul Romaniei) este considerat poetul national atat Romaniei,cat si a Republicii Moldovei. Inspiratiile sale romantice au condus la poeziacare a reinterpretat naratiunile traditionale ale mitologice, fabuloase simetafizice.

Debutul depoezie al lui Eminescu a avut loc in 1866 cand avea doar 16 ani. De atunci,marele maestru ne-a incantat cu opera dintre cele mai profunde si maideosebite, opere care dainuie si in ziua de azi. Poemele sale se intind intr-ogama larga de teme, de la natura si dragoste la ura si comentarii sociale. Aniidin copilarie au fost evocati in poezia sa ulterioara cu nostalgie profunda.Dupa finalizarea educatiei sale in strainatate, Eminescu a lucrat ca unbibliotecar universitar, editor de ziare si jurnalist, desi a continuat sascrie si sa publice poezii.

Poemele luiEminescu au fost traduse in peste 60 de limbi. Viata, munca si poezia auinfluentat puternic cultura romaneasca, cu poeziile sale fiind studiate pescara larga in scolile publice romanesti. Masterpiece’s Eminescu “Luceafarul”(“Steaua de seara” sau “Vesper”), o poezie narativa, a fostpublicata in 1883. Este o poezie de dragoste epica care atarna frumusetea lumiinaturale si interogand psihicul omului.

Se consideracapodopera si a literaturii romane, in general, precum si una dintre ultimeleetape din poezia romantica a Europei. Mihai Eminescu a petrecut zece ani pentrua o scrie. “Luceafarul” incepe ca un basm tipic “unul asupraunui timp”, cu eroina Catalina, fiica unui cuplu regal, dar povestea vaevolua de fapt ca o auto-reflectie asupra starii poetului ca un geniu si oilustrare a filosofiei sale de iubire.

Un om extrem decomplex, din toate punctele de vedere, Mihai Eminescu nu a avut o viatapersonala implinita. Chiar daca pe plan profesional a atins superlativul, inplan sentimental poetul a trait o poveste frumoasa dar si dramatica in acelasitimp. Per total, viata sa a fost cu adevarat impresionanta si magica am puteaspune.