Dormi ca un bustean pe o piatra

Din timpuri imemoriale, rutina de dimineata a inceput in pat. Somnul a fost intotdeauna o necesitate fiziologica si cele mai vechi dovezi pentru un pat provine din epoca de piatra de mijloc. Datand cu 77.000 de ani in urma, ramasitele unei saltele cusute manual, tesute din frunze si papur, au fost gasite de arheologi din Africa de Sud. Acesti locuitori din pesteri probabil si-au intins covorasul pe podea, dar daca sarim in Orkney neolitic (acum 5.000 de ani), locuitorii din Skara Brae dormeau pe paturi inalte sculptate din piatra.

In acelasi timp, in Egiptul antic, nobilimea prefera paturile inclinate in jos, sau inclinate in mijloc. In mod ciudat, in timp ce saracii dormeau pe gramezi de perne, cei bogati isi sprijineau capetele pe perne curbate sculptate din lemn, fildes sau alabastru. Acest lucru a fost pentru a-si proteja coafurile elaborate de capul de dimineata.

Fluiera cand te trezesti

Cu siguranta nu suntem primii care sunt uluiti din somn de un gadget de cronometrare. Se presupune ca primul ceas cu alarma a fost inventat de filosoful grec Platon, care a trait in urma cu aproximativ 2.400 de ani. Nu stim cum arata acest dispozitiv, dar s-ar putea sa fi fost un ceas cu apa care a folosit un mecanism de drenare pentru a forta aerul sa treaca printr-un mic spatiu, producand astfel un sunet de suierat pentru a trezi studentii ametitori ai lui Platon.

Mecanismul mecanic a fost miniaturizat in secolul al XVII-lea, datorita descoperirii pendulului, permitand supusilor lui Carol al II-lea sa detina ceasuri de buzunar. Dar abia in secolul al XX-lea ceasurile cu alarma au inceput sa zaboveasca pe noptiere. Intr-adevar, muncitorii din fabricile din Marea Britanie victoriana au fost treziti de un ciocanitor care isi batea ferestrele cu un stalp lung.

Cheltuieste un ban pe o olita

Scaunul nostru de toaleta din plastic nu este prea diferit de modelele din piatra folosite de egiptenii antici, desi toaleta de spalare nu a ajuns pana cand finul reginei Elisabeta I, Sir John Harrington, a proiectat unul in anii 1590. Cu toate acestea, era prea ocupat sa mazgaleasca poezie scandaloasa pentru a-si comercializa inventia. Deci, abia la sosirea toaletelor cu spalare ale lui Josiah George Jennings, dezvaluite la Marea Expozitie din 1851, clasa de mijloc a putut abandona olita in favoarea instalatiilor sanitare.

Nu am visa sa folosim toaleta astazi fara sa ne stergem fundul si nu a fost diferit pentru stramosii nostri din epoca de piatra, care probabil au folosit muschi si frunze pe spate. Ceva mai deranjant, toaletele publice romane erau dotate cu un burete, fixat pe capatul unui bat, care era folosit de vizitatorii succesivi ai toaletei.

Chinezii stergeau cu hartie igienica in secolul al IX-lea, dar vestul era cu un mileniu in ritm. A durat pana in 1857 pana in 1857 pentru ca Joseph Gayetty sa produca in serie rulou modern de toaleta impregnat cu extract de planta de aloe pentru lubrifiere igiena.

Exercita-ti dreptul de a face un dus

Dusul modern a fost inventat de William Feetham in 1767. In mod curios, unele versiuni au fost montate pe roti, ceea ce inseamna ca utilizatorul trebuia sa aiba grija sa nu se rostogoleasca pe ceea ce era efectiv un skateboard umezit. Secolul urmator a fost, de asemenea, martor la sosirea bizara a velodouche – un dus care stropi cu apa doar daca pedalai pe o bicicleta de exercitii.

Dar spalatul igienic se extinde aproape sigur pana in epoca de piatra. Si, pana in epoca bronzului, oamenii din Pakistanul antic, harappanii, perfectionau o infrastructura publica de salubritate care, fara indoiala, nu avea rival pana in secolul al XIX-lea. Desi romanii si grecii au construit bai publice uriase, incalzite de sisteme elaborate de hipocaust, harapanii au livrat apa curenta in majoritatea caselor lor cu 2.500 de ani inainte ca Atena antica sa fie la apogeu.

Pune-ti pantalonii (daca porti)

Cand Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankhamon in 1922, printre glorioasele comori de aur se aflau si 145 de perechi de chiloti. Panza de panza de panza (shenti) era lenjeria intima standard a vremii, indiferent de clasa sau bogatie, dar originile sale par si mai vechi. Cadavrul mumificat al Omului de Gheata Otzi, care a fost ucis in Alpii Tirolezi in urma cu 5.300 de ani, a dezvaluit ca purta o panza de piele de capra.

Majoritatea barbatilor si femeilor europeni au ramas fara pantaloni pana la mijlocul secolului al XIX-lea, doamnele purtand haine lungi sub rochii, iar barbatii pur si simplu isi varau camasile lungi intre picioare. Cu toate acestea, filozoful Jeremy Bentham (1748–1832) s-a descoperit in mod surprinzator ca purta boxer atunci cand cadavrul sau conservat a fost examinat de conservatorii moderni.

Imbracati-va pentru a impresiona politia modei

Paduchii corpului se dezvolta in pliurile imbracamintei si se crede ca s-au ramificat de la rudele lor apropiate, paduchii de cap, cu mii de ani in urma – ca urmare a adoptarii de catre oameni a imbracamintei din material textil. Adesea ii infatisam pe oameni din epoca de piatra in blanuri de animale, dar ei teseau si in pe razboaiele primitive si foloseau ace si ata pentru a face hainele sa se potriveasca mai bine. In epoca de gheata, hainele bine izolate erau cheia supravietuirii.

Astazi, moda inseamna mai mult sa arati bine, dar „politia modei” functioneaza mai mult decat ai putea crede. In Evul Mediu existau legi care interziceau anumite culori si modele, iar Edward al IV-lea a cerut ca tesaturile violet, aurii si argintii sa fie limitate la regalitate. Trebuia sa fii de clasa cavalereasca pentru a scapa de catifea.

In Japonia din secolul al XVII-lea, o regula care ii impiedica pe comercianti sa poarte robe ornamentate i-a determinat pe unii sa li se tatueze desenele pe piele. Aceasta arta a irezumi este inca atat de apreciata in Japonia incat oamenii au fost platiti sa-si lase mostenirea pielea jupuita muzeelor ​​dupa moartea lor.

Condimenteaza fulgii tai de porumb?

In mod ciudat, umilul nostru bol de fulgi de porumb a sosit pentru prima data in anii 1890 ca tratament pentru pacientii cu boli mintale care se masturbau prea mult. Dr. John Harvey Kellogg credea ca lipsa de zahar si condimente ar reduce apetitul sexual al unei persoane. Fratele sau, Will, a presarat zaharul inapoi deasupra si a facut avere din marca Kellogg’s.

Desigur, fiecare bol de cereale are nevoie de un strop de lapte, dar acest lucru a fost posibil numai dupa ce revolutia agriculturii din Neolitic a vazut oamenii domesticind animalele. Intr-adevar, gena mutanta care permite celor mai multi dintre noi sa bea lapte de vaca fara a suferi flatulenta dureroasa are doar 6.000 de ani, iar majoritatea populatiei lumii nu o are.

Cere-i sclavului tau sa te spele pe dinti

Oamenii trateaza durerile de dinti de milenii, cu dovezi ale forajelor dentare in Pakistan datand de 9.000 de ani. Dar evitarea interventiei chirurgicale a fost intotdeauna de preferat, asa ca periajul dintilor cu o crenguta uzata a facut parte din rutina de dimineata pentru toata lumea, de la rezidentii medievali ai Indiei pana la elisabetani.

Aristocratii romani aveau sclavi care sa-si spele dintii pentru ei, aplicand corn de coarne sub forma de pulbere pentru a straluci smaltul. In mod ciudat, cea mai buna apa de gura disponibila la acea vreme era urina umana importata din Portugalia.

Chinezii au inventat periuta de dinti moderna, dar nu a ajuns niciodata in Europa, asa ca reinventarea este atribuita lui William Addis care, in 1780, a introdus par de cal intr-un os de porc. Dar nici macar Addis nu a recomandat periajul de doua ori pe zi – acel sfat a venit din experimentele de igiena ale armatei americane din cel de-al Doilea Razboi Mondial.