Sursa foto: Shutterstock

In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre angina pectorala, o afectiune cardiovasculara intalnita frecvent. Iti spunem cum se defineste angina pectorala, cate tipuri exista si care sunt simptomele. Mai mult, vei afla cum se poate trai cu aceasta afectiune.

Definirea termenului de angina pectorala

Angina pectorala este o afectiune medicala care se manifesta prin dureri toracice cauzate de o circulatie sanguina insuficienta la nivelul muschiului inimii (miocard). Aceasta conditie medicala apare atunci cand una sau mai multe artere coronare, care alimenteaza inima cu sange, sunt ingustate sau blocate.

Angina pectorala nu este o boala in sine, ci un simptom al unei boli cardiace subiacente. Tratarea cauzei de baza este esentiala pentru a preveni complicatii grave, cum ar fi atacul de cord. In acest sens, angina pectorala are o importanta majora in contextul bolilor cardiovasculare. Diferenta dintre angina pectorala si alte tipuri de dureri toracice consta in faptul ca durerea anginei pectorale este de obicei temporara si poate fi ameliorata cu odihna sau medicamente. De exemplu, durerea apare in timpul efortului fizic si se amelioreaza in repaus. Totusi, orice durere toracica noua sau neobisnuita trebuie evaluata de un medic pentru a exclude alte afectiuni grave.

Clasificarea tipurilor de angina pectorala

Clasificarea tipurilor de angina pectorala este esentiala pentru intelegerea si diagnosticarea corecta a acestei afectiuni. Exista patru tipuri principale de angina pectorala:

  • angina stabila: este cea mai frecventa forma de angina pectorala si este declansata de efort fizic sau stres. Durerea apare in general in piept si poate iradia spre bratul stang, gat sau maxilar. Episoadele de durere sunt de obicei scurte si se amelioreaza in repaus sau dupa administrarea de nitroglicerina. Aceasta forma de angina pectorala poate fi gestionata cu modificari ale stilului de viata, medicamente si/sau interventii chirurgicale, daca este necesar.
  • angina instabila: este considerata o urgenta medicala si necesita spitalizare. Durerea este mai severa si mai lunga sau poate aparea la repaus, fara un factor declansator evident. Episoadele de durere pot fi mai frecvente si pot necesita administrari repetate de nitroglicerina pentru a fi ameliorate. Tratamentul pentru angina instabila poate include medicamente pentru dilatarea vaselor de sange, aspirina si/sau interventie chirurgicala de urgenta pentru a restabili fluxul de sange la nivelul arterelor coronare.
  • angina varianta: este mai rara si este cauzata de un spasm al arterei coronare. Durerea apare in general in repaus si in timpul noptii. Episoadele de durere pot fi severe si pot dura mai mult timp decat in cazul altor tipuri de angina pectorala. Tratamentul anginei variante poate include medicamente pentru relaxarea vaselor de sange si prevenirea spasmelor arteriale.
  • angina microvasculara: este o forma de angina pectorala care afecteaza arteriolele, cele mai mici vase de sange care alimenteaza inima. Durerea in cazul anginei microvasculare poate fi mai severa si de durata mai lunga decat in alte forme de angina. Tratamentul pentru aceasta forma de angina pectorala poate include medicamente pentru dilatarea arteriolelor si controlul factorilor de risc.

Cum se poate trai cu angina pectorala: sfaturi practice 

Importanta tratamentului medicamentos

In gestionarea anginei pectorale, tratamentul medicamentos joaca un rol crucial. Exista diferite tipuri de medicamente care pot fi prescrise pentru a controla simptomele si a preveni aparitia unui atac de angina. De exemplu, nitroglicerina este un medicament comun utilizat pentru a ameliora durerea si disconfortul in timpul unui atac de angina pectorala. Aceasta functioneaza prin relaxarea vaselor de sange si cresterea fluxului sanguin catre inima.

Alte medicamente utilizate in tratamentul anginei pectorale includ beta-blocantele si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei. Beta-blocantele ajuta la reducerea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale, reducand astfel necesitatea de oxigen a inimii.

Modificari ale stilului de viata

Pe langa tratamentul medicamentos, modificarile stilului de viata reprezinta un alt aspect esential in gestionarea anginei pectorale. Adoptarea unei diete sanatoase, bogate in legume, fructe, cereale integrale si grasimi sanatoase, poate contribui la reducerea riscului de aparitie a unui atac de angina. De asemenea, se recomanda limitarea consumului de alimente procesate, bogate in grasimi saturate si sare.

Cum sa recunosti un atac de angina pectorala

Recunoasterea semnelor si simptomelor unui atac de angina pectorala este extrem de importanta pentru a actiona rapid si a evita complicatiile. Principalul simptom al anginei pectorale este durerea sau disconfortul in piept, care poate fi descris ca o senzatie de strangere, presiune sau arsura. Durerea poate iradia in bratul stang, umar, gat, maxilar sau spate.

Gestionarea stresului si a anxietatii

Trairea cu o boala cronica precum angina pectorala poate fi stresanta si poate genera anxietate, afectand calitatea vietii. Este important sa se invete tehnici de gestionare a stresului si anxietatii pentru a mentine o buna sanatate mintala. Exercitiile de respiratie, meditatia si yoga pot ajuta la reducerea nivelului de stres si anxietate. Este, de asemenea, important sa se comunice deschis si sa se caute suport din partea familiei, prietenilor sau unui grup de suport pentru a face fata emotiilor si temerilor legate de angina pectorala.

In concluzie, intelegerea anginei pectorale si a diferentelor dintre tipurile sale este esentiala pentru o gestionare eficienta a acestei afectiuni. Acest articol a clarificat definitia, clasificarea, simptomele specifice si a oferit sfaturi practice pentru a trai cu angina pectorala. Cu toate acestea, informatiile prezentate aici nu inlocuiesc consultul medical de specialitate.