Ai nevoie de benzina pentru a conduce cele mai multe masini din intreaga lume. OPEC lucreaza la stabilizarea pietelor petrolului, dar pretul gazului variaza in continuare. Acest lucru se datoreaza adesea diferitilor factori, cum ar fi locatia geografica, infrastructura, conflictul politic si impozitele.

Budget Direct, o companie australiana de asigurari auto, a analizat pretul combustibilului in diferite tari. Cea mai ieftina benzina este in Angola, la 0,24 dolari pe litru (sau 0,76 dolari pe galon), in timp ce Statele Unite se claseaza pe locul 36 ca cea mai ieftina tara, la 0,89 dolari pe litru (2,81 dolari pe galon). Nu e rau la scara mondiala.

Dar ce tari ii infurie pe soferi cu costul combustibilului? Acestea sunt tarile cu cele mai scumpe preturi la gaz.

Muntenegru

Sursa preturilor la gaz si accesibilitatea pietei este Budget Direct . Accesibilitatea pe piata este procentul din salariul mediu lunar necesar pentru a umple un rezervor de 80 de litri sau 21,1 galoane.

Pretul benzinei pe litru: 1,37 USD (4,32 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 3.259,67 dolari

Accesibilitatea pietei: 17,0 la suta

Concluzie: Muntenegru este o natiune relativ tanara. A obtinut independenta fata de Serbia in 2006. Partial din cauza conflictului indelungat pentru independenta, infrastructura tarii se afla in spatele celei vecinilor sai din Europa de Est.

Ce legatura are asta cu pretul ridicat al benzinei? Guvernul a decis sa urmareasca agresiv proiecte de infrastructura, in special drumuri si autostrazi. Pentru a plati pentru aceste proiecte, Muntenegru a platit taxe mari pe combustibil, majorand pretul.

In timp ce infrastructura este necesara, acest plan nu a fost excelent pentru cetateni, deoarece este nevoie de 17% din salariul mediu lunar pentru a umple un rezervor de 80 de litri. Asta este mai mult decat isi pot permite multi din tara.

Albania

Pretul benzinei pe litru: 1,42 USD (4,44 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 950,54 USD

Accesibilitatea pietei: 32,4 la suta

Concluzie: Multe tari au preturi ridicate la combustibil din cauza taxelor, dar Albania se afla intr-o alta liga si impune mai multe taxe pe petrol decat majoritatea tarilor. Saizeci la suta din pretul benzinei din tara sunt taxe, de care albanezii nu sunt prea incantati.

Impozitele includ accizele, care este o taxa indirecta pe care multe tari o folosesc pentru venituri, precum si o taxa pe carbon. Acesta din urma serveste scopului de a descuraja utilizarea surselor de energie cu continut ridicat de carbon, cum ar fi carbunele si petrolul, pentru a atenua schimbarile climatice.

Luxemburg

Pretul benzinei pe litru: 1,42 USD (4,44 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 5.994,86 dolari

Accesibilitatea pietei: 2,3 la suta

Concluzie: Luxemburgul este una dintre cele mai scumpe tari pentru combustibil din lume, dar este una dintre cele mai putin costisitoare din Europa de Vest.

Preturile relativ scazute ale tarii i-au adus chiar si un ,,turism tanc” din Belgia, Germania si Franta vecine. Aceasta insemna ca oamenii care locuiau in apropierea granitei Luxemburgului ar veni adesea in tara doar pentru a-si umple rezervoarele, inainte de a se intoarce la locurile lor de sedere mai scumpe.

Acest lucru s-a schimbat oarecum in ultimii ani, deoarece Uniunea Europeana a presat tara sa puna in aplicare o taxa pe carbon. Dar, din moment ce vecinii sai mai scumpi au si taxe pe carbon, Luxemburg primeste in continuare o parte din turismul cu tancuri.

Povestea Luxemburgului este ilustratia perfecta a cat de scump este gazul in Europa de Vest.

Senegal

Pretul benzinei pe litru: 1,43 USD (4,47 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 651,77 USD

Accesibilitatea pietei: 111,4 la suta

Concluzie: Senegalul nu este doar cea de-a 27-a tara cea mai scumpa pentru benzina. Este, de asemenea, al 17-lea cel mai putin accesibil. Accesibilitatea pe piata este de 111,4% care provoaca anxietate. Acest lucru inseamna ca numai cei bogati isi pot permite sa cumpere o masina si sa o mentina de fapt alimentata.

Dar de ce conteaza acest lucru daca cea mai mare parte a tarii nu isi permite o masina? Preturile petrolului afecteaza tot ceea ce trebuie transportat. Cel mai important dintre aceste produse este alimentele.

Deci, chiar si un cetatean senegalez care se bazeaza doar pe propriile picioare pentru a se deplasa sufera de pretul ridicat al combustibilului.

Serbia

Pretul benzinei pe litru: 1,43 USD (4,47 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 14,53,97 dolari

Accesibilitatea pietei: 24,1 la suta

Concluzie: Exista unele dezbateri cu privire la motivul pentru care Serbia plateste mai mult pentru benzina decat alte tari din Balcani.

O teorie este ca acesta este rezultatul unei datorii uriase pe care Serbia o are fata de corporatia rusa de energie, Gazprom. Pentru a mentine tara alimentata, politicienii au promis ca vor creste pretul combustibilului si ca vor folosi acesti bani pentru a achita treptat datoria.

Altii dau vina pe problema coruptiei, spunand ca politicienii corupti si ineficienti nu au reusit sa incheie un acord mai bun pentru tara cu Gazprom.

Oriunde ar fi de fapt vina, sarbii platesc pretul.

Letonia

Pretul benzinei pe litru: 1,45 USD (4,54 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 2.149,16 dolari

Accesibilitatea pietei: 10,2 la suta

Concluzie: Letonia nu este singura tara baltica care apare pe aceasta lista, dar reuseste sa castige un loc nedorit in primele 25 de tari pentru preturile benzinei.

Letonia este o tara neta importatoare de energie , obtinand o mare parte din combustibilul sau din Rusia prin Gazprom. De asemenea, creste pretul importurilor de combustibil prin accize, taxa pe valoarea adaugata (TVA) si alte taxe adaugate.

Regiunea Baltica intentioneaza sa devina mai independenta din punct de vedere energetic, dar Letonia a fost cea mai putin entuziasta in acest sens. Multi din tara prefera sa ramana conectati la reteaua de nord-vest a Rusiei, mai degraba decat sa suporte costurile semnificative pe care ar necesita o revizuire a infrastructurii.

Spania

Pretul benzinei pe litru: 1,48 USD (4,63 USD pe galon)

Salariu mediu lunar: 3.310,94 USD

Accesibilitatea pietei: 5,5 la suta

Concluzie: cea mai mare parte a energiei pe care o foloseste Spania provine din petrol, totusi tara nu produce mult din ea. De fapt, nu produce aproape suficienta energie pentru a-si satisface propriile cereri. Aceasta inseamna ca Spania trebuie sa importe energie din alte tari, ceea ce se traduce de obicei in preturi mai mari.

In afara de aceasta, tara foloseste impozite mari pentru a-si atinge obiectivul de a fi neutra in materie de carbon inainte de 2050.