Planificarea financiara este ceva ce trebuie facut din cand in cand de oricine doreste sa traiasca o viata plina de entuziasm. Este unul dintre cele mai importante aspecte de luat in considerare in viata ta. Va poate ajuta cu obiectivele pe termen lung si va poate imbunatati sanatatea financiara. Aceasta postare pe blog va oferi sfaturi care sunt menite sa ajute in planificarea financiara pentru incepatori si sa inteleaga importanta planificarii financiare.

Cum sa faci o planificare financiara pentru incepatori?
8 sfaturi de aur

  1. Evidentiaza-ti cheltuielile

    Primul pas in planificarea financiara este sa va planificati cheltuielile. Daca nu esti sigur unde se duc banii tai in fiecare luna sau cat ai ramas la sfarsitul lunii, atunci este timpul sa te uiti mai atent la finantele tale.

    S-ar putea sa fii surprins de ceea ce ai gasit – dar nu-ti face griji! Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu cheltuiesc cu intelepciune si nu inteleg importanta economisirii banilor suficient de mult pentru a trai confortabil la pensie. Deci, daca este ceva in neregula cu bugetul dvs. chiar acum, sunt sanse mari ca acesta sa fie reparabil.

  2. Stabiliti un buget

    S-ar putea sa va ganditi: „Nu am nevoie de buget. Sunt tanar si am multi bani.” De fapt, probabil ca aveti nevoie de un buget. Un buget este cel mai important instrument de planificare financiara pe care il puteti folosi. Este o modalitate de a-ti prioritiza viitorul, de a stabili obiective si de a sti de cati bani ai nevoie in fiecare luna pentru a atinge aceste obiective.

    Un buget ar trebui sa fie un proces continuu care implica revizuirea cheltuielilor si ajustarea cheltuielilor dupa cum este necesar.

    Cel mai bun mod de a crea un buget? Incepeti prin a analiza toate sursele dvs. de venit, inclusiv fluxul de numerar, investitiile si alte surse de venit, cum ar fi proprietatile de inchiriere. Apoi, uitati-va la toate cheltuielile dvs. (atat costurile recurente, cat si cheltuielile unice). Va trebui sa luati in considerare lucruri precum alimente, rechizite de uz casnic, utilitati, asigurari si multe altele in procesul de bugetare lunara.

  3. Proiectati-va portofoliul personal de investitii

    Cel mai important lucru pe care il puteti face este sa va proiectati portofoliul personal de investitii. Cand decideti cati bani sa puneti in actiuni, obligatiuni si alte investitii, trebuie sa luati in considerare cat de mult risc doriti sa va asumati. In general, cu cat randamentul asteptat este mai mare (cantitatea de rentabilitate pe care o actiune sau o obligatiune ar genera in timp), cu atat exista mai mult risc asociat cu acea investitie.

    Daca doriti sa ramaneti pe partea mai sigura, incepeti sa investiti in conturi de economii cu dobanda mare. Si de ce sa asteptati cand puteti incepe cu asta chiar acum? Inscrieti-va pentru un cont de economii digitale Freo cu sold zero astazi si castigati o rata a dobanzii de pana la 7% din economiile dvs.

Gestionati-va datoriile

Gestionarea datoriilor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta financiara.

Daca aveti prea multe datorii, poate fi greu sa va concentrati pe altceva. Poate ingreuna sa economisiti bani si sa faceti investitii.

De asemenea, trebuie sa platiti mai multa dobanda pentru datoria dvs. (si ratele dobanzilor cardului dvs. de credit sunt mai mari decat erau inainte) daca nu o platiti integral in fiecare luna. De aceea este atat de important sa acordati prioritate reducerii datoriilor cat mai curand posibil.

Plan pentru pensie

Planificarea pensionarii poate fi un proces stresant si confuz. Vestea buna este ca nu trebuie sa fie.

Primul pas in planificarea pensionarii este sa creati un plan pentru cati bani doriti sa economisiti pentru pensie. Aceasta suma ar trebui sa se bazeze pe obiectivele dvs., cum ar fi cumpararea unei case sau trimiterea copiilor la facultate.

Odata ce iti faci o idee pentru ce economisesti, este timpul sa-ti dai seama cat trebuie sa economisesti in fiecare luna, astfel incat sa-ti poti atinge obiectivul pana la pensie.

Multi oameni nu realizeaza ca economisesc deja suficienti bani pentru a-si atinge obiectivul de pensionare – este nevoie doar de timp. Este important nu numai sa economisiti, ci si sa investiti (sau „utilizati”) acesti bani in mod corect, astfel incat sa creasca fara impozite in timp si sa va ofere venituri in anii de pensionare.

Planificati-va impozitele

Planificarea fiscala este o parte cheie a planificarii financiare. Implica sa te asiguri ca platesti suma corecta de impozit la momentul potrivit, astfel incat sa ai suficienti bani pentru a investi in viitorul tau.

Cum imi planific impozitele?

Primul pas catre planificarea impozitelor este sa intelegeti beneficiile si dezavantajele unui contabil. Daca ai o declaratie fiscala relativ simpla, una care nu necesita asistenta unui contabil, atunci probabil ca te poti descurca pe cont propriu. Dar daca aveti profituri complexe sau primiti sume mari de venituri din investitii, atunci angajarea unui contabil poate fi intelept. Un contabil va poate ajuta sa completati corect declaratia fiscala, sa determinati ce deduceri sunt disponibile pentru dvs. si sa va asigurati ca toate investitiile sunt raportate cu exactitate in declaratia dvs., facilitand planificarea fiscala pentru dvs.

Utilizati instrumentele de bugetare online

Cel mai eficient mod de a-ti gestiona banii este sa o faci online. Puteti crea cu usurinta bugete si va puteti urmari cheltuielile printr-un clic pe un buton. Daca nu utilizati deja un instrument de bugetare online, atunci va recomandam sa obtineti unul. Este cel mai bun loc pentru a stoca toate informatiile tale financiare si iti este usor sa vezi cati bani intra, unde ies si cat a mai ramas.

De asemenea, il puteti folosi pentru a configura conturi de debit automat sau pentru a configura plati recurente – ceea ce este excelent daca aveti o cheltuiala recurenta, cum ar fi asigurarea sau utilitatile care ar trebui platite in fiecare luna.

Mai multe aplicatii diferite de bugetare sunt disponibile pe dispozitivele Android si iOS, astfel incat sa le puteti verifica si sa alegeti pe cea care se potriveste nevoilor dvs.

Cu totii muncim din greu pentru a ne imbunatati viata, a face multe lucruri si a obtine succesul final. Fa unele schimbari in viata ta, astfel incat sa poti face mai mult decat visele sa devina realitate. Urmand sfaturile de mai sus va vor aduce profituri masive in viata personala si profesionala.