Economiile si investitiile sunt doua concepte de baza care construiesc fundatia finantelor. Cu toate acestea, unii oameni le confunda si le folosesc interschimbabil.
Desi au aceeasi caracteristica de a fi importanti in asigurarea viitorului tau financiar, exista unele diferente de care ar trebui sa fii constient. Astazi, vom explora ambele subiecte in detaliu si va vom ghida cand sa economisiti si cand sa investiti!
Ce este Economiile?
Economiile se refera la banii suplimentari rezervati pentru situatii de urgenta sau achizitii viitoare. Cand inveti sa economisesti bani, poti duce o viata disciplinata financiar, deoarece iti faci obiceiul de a-i tine pana cand simti nevoia extrema de a-i cheltui.
In timp ce pentru parintii si bunicii nostri, gandul de a economisi pentru generatiile viitoare i-a determinat sa nu atinga niciodata economiile lor; pentru noi a fost invers. Ne place sa pastram conceptul „Traiesti doar o data” (YOLO) drept obiectivul nostru final. Si, omiterea unui sughit financiar nu ne trece niciodata prin minte pentru ca ne simtim confortabil sa traim asa cum suntem in prezent.
Adesea avem tendinta de a crede ca economisirea de bani ne impiedica sa-i folosim cu totul, dar nu este adevarat. Economisirea nu inseamna ca trebuie sa devii zgarcit. Sa te rasfat din cand in cand la cumparaturi este perfect. A economisi inseamna a deveni frugal – a invata sa gestionezi cu atentie banii. Inseamna ca esti suficient de disciplinat pentru a economisi cel putin 20 pana la 35% din salariul tau lunar pentru a crea un fond de urgenta care te poate sprijini in timpul unei crize financiare. Dar de unde stii ca ai economisit suficient? Trebuie sa va asigurati ca contul dvs. de economii are cel putin trei pana la sase luni din salariu! Asa stii ca esti pregatit pentru o criza financiara. Si cu mai multe optiuni de economisire populare din India, toata lumea poate economisi in fiecare etapa a vietii, indiferent de situatia lor financiara!
Beneficiile Economiilor
Economisirea banilor castigati cu greu vine cu o multime de avantaje. In primul rand, actioneaza ca plasa de siguranta perfecta in timpul unei crize financiare. Mai mult, eviti sa cheltuiesti bani inutile si creezi disciplina.
- Sunteti flexibil in alegerea modului in care doriti sa economisiti. De exemplu, un cont de economii de depozit recurent va ofera acces usor la bani ori de cate ori aveti nevoie. Pe de alta parte, un depozit fix va permite sa alegeti o perioada de investitie si ofera o dobanda fixa pentru aceasta. Nu puteti retrage bani inainte de incheierea perioadei de investitie, incurajand mai multe economii. Cele mai multe tipuri diferite de conturi de economii va ajuta sa economisiti in termenii si conditiile proprii care se potrivesc nevoilor dumneavoastra.
- Conturile de economii sunt cu risc scazut, deoarece nu fluctueaza ca bursa.
- Veti fi la curent cu rata dobanzii pe care o castigati anual sau trimestrial la economiile dvs. dintr-un cont de economii.
- Contul de economii digital, inclusiv Freo Savings, ofera o cerinta de sold zero – nu trebuie sa platiti nimic daca contul dvs. nu atinge tinta de sold suficient.
Dezavantajele economiilor
In ciuda faptului ca au multe avantaje, exista cateva dezavantaje, cum ar fi:
- Formarea obiceiului de a economisi nu este usor. Este nevoie de daruire si angajament si trebuie sa infranezi tentatia constanta de a cumpara impulsiv.
- Cu un depozit fix sau un cont de economii pentru pensii, nu veti avea acces usor la banii pe care ii economisiti pana la incheierea perioadei.
- Ratele dobanzilor la conturile de economii sunt destul de scazute. Cu toate acestea, Freo Save poate elimina aceasta problema!
Contul de economii digital al Freo este primul din India care va permite sa castigati o rata a dobanzii de pana la 7% la economiile dvs. anual – acesta este cel mai mult pe care il puteti obtine pe piata actuala!
Ce este Investitia?
Investitiile includ investirea banilor dumneavoastra in cumpararea de active care adauga valoare in timp si produc randamente mari in schimbul riscului pe care il asumati. Cele mai bune optiuni de investitie depind adesea de cerintele dvs. De exemplu, daca aveti un portofoliu divers, este mai bine sa investiti intr-o optiune de investitie cu risc scazut si rentabilitate mare, iar daca doriti sa va diversificati portofoliul, este mai bine sa investiti intr-o optiune cu risc ridicat si cu randament scazut.
Beneficiile investitiei
- Investitiile au randamente ridicate si functioneaza pe termen lung.
- Cand economisiti bani pentru a cumpara ceva in viitor, aceeasi suma isi va pierde o parte din valoare din cauza inflatiei. Dar investitiile, in functie de produsul in care investesti, vor ajunge din urma cu inflatia.
- Va puteti aloca fondurile in functie de riscul pe care doriti sa-l asumati si de rentabilitatea asteptata.
Dezavantajele investitiei
In timp ce investitiile permit randamente mai mari decat un cont de economii, ele prezinta si riscuri la fel de mai mari. Alte dezavantaje ale investitiilor sunt:
- Este necesar un depozit minim pentru ca contul dvs. de investitii sa functioneze.
- Performanta anterioara a produsului de investitii nu poate prezice niciodata modul in care va functiona in viitor. Va trebui sa studiati profilul de risc al fondului, intervalul de timp si obiectivele.
- Ele sunt supuse fluctuatiilor de pe piata, iar valoarea rentabilitatii va fi probabil afectata de orice probleme ale pietei sau de criza economica.
- Investitia este un subiect complex; daca esti incepator, cel mai probabil vei avea nevoie de ajutorul unui consilier.
- Uneori nu vei obtine profituri bune in comparatie cu ceea ce ai investit din cauza sanatatii economiei sau a timpului in care iti vinzi investitia.
Diferenta dintre economii si investitii
Principala diferenta dintre economii si investitii consta in procedura lor. Economiile sunt depuse in contul de economii sau in depozitul fix al bancii dvs., in timp ce investitia necesita sa cumparati active precum actiuni, obligatiuni, imobiliare sau aur, cu speranta unei valori mai mari in timp.
Economii vs investitii – Care este mai buna?
Nici investitiile, nici economiile nu sunt mai bune in orice situatie. Decizia de a alege intre economii si investitii depinde in intregime de piata, de cerintele dumneavoastra si de pozitia financiara actuala. Iata cateva puncte care va pot ajuta sa decideti mai bine daca ar trebui sa economisiti bani sau sa-i investiti.
Cand sa salvezi?
- Daca nu aveti un fond de urgenta, trebuie sa incepeti sa economisiti inainte de a investi
- Daca in prezent platiti o datorie cu dobanda mare, lucrati pentru a economisi bani in loc sa investiti o bucata
- Este mai bine sa deschideti un cont de economii digitale cu randament ridicat daca credeti ca veti avea nevoie de bani in urmatorii cativa ani
Cand sa investesti?
- Ati ajuns intr-un stadiu in care va simtiti confortabil sa va asumati riscuri financiare si sunteti sigur ca nu veti avea nevoie de o suma uriasa in urmatorii ani.