Invitat: Dr. Irina Popescu, medic specialist endocrinolog
Pacient: Daca am dificultati la inghitire si vocea ragusita de multa vreme, uneori senzatii de nod in gat si disconfort general in gat e posibil sa fie vorba de un nodul tiroidian? Ce investigatii ar trebui sa fac ca sa fiu sigura in privinta diagnosticului?
Dr. Irina Popescu: Pentru excluderea unei cauze tiroidiene a acestor simptome ar trebui facute analize de sange (TSH si fT4) si o ecografie tiroidiana. Ar trebui facut si un consult ORL.
Pacient: Ce alternative am de a corecta gusa endemica? Se poate doar chirugical sau si cu tratament medicamentos?
Dr. Irina Popescu: Tratamentul depinde de aspectul ecografic al tiroidei (dimensiunea tiroidei; prezenta, dimensiunea si aspectul nodulilor), precum si de functia tiroidei (normala sau hipotiroidie). Daca gusa este mica nu are noduli sau nodulii sunt mici (sub 1 cm), iar tiroida functioneaza normal nu este necesar nici un tratament. Daca exista hipotiroidie atunci se face tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni. Daca gusa este mare si nodulii sunt mari este necesara interventia chirurgicala.
Pacient: Se recomanda regim special in cazul constatarii de noduli tiroidieni mici? Sunt la o varsta destul de tanara. M-ar putea ajuta un tratament homeopat sau chiar reflexoterapia pentru a scapa de acesti 2 noduli constatati ecografic?
Dr. Irina Popescu: Nu este necesar un regim alimentar special. Tratamentul homeopat sau reflexoterapia nu influenteaza nodulii tiroidieni. Este necesara urmarirea periodica prin ecografie si analize de sange (TSH, fT4).
Pacient: Ce pot face in cazul unui nodul cu hemoragie? Am facut o ecografie acum o saptamana si mi s-a constatat un nodul cam maricel de 3 cm diametru.
Dr. Irina Popescu: In cazul nodulului cu hemoragie se poate efectua o punctie cu evacuarea lichidului hemoragic. De multe ori insa, lichidul se reface. Daca nodulul continua sa creasca si devine compresiv este necesara interventia chirurgicala. Este foarta importanta efectuarea analizelor deoarece unii dintre acesti noduli pot fabrica hormoni tiroidieni in exces ducand la hipertiroidie.
Pacient: Am facut pe langa ecografie si analizele de sange si o tomografie. Mi s-a spus ca glanda tiroida are dimensiuni usor crescute la nivelul lobului stang cu aspect hipodens neomogen (1folicul). Dumneavoastra ce imi recomandati in aceasta situatie?
Dr. Irina Popescu: Tomografia nu este o analiza indicata de rutina in explorarea tiroidei. Ecografia tiroidiana este cea mai indicata. Totusi rezultatul mentionat nu indica probleme deosebite legate de tiroida.
Pacient: Cand este necesara extirparea totala a glandei tiroide? Mi-este putin frica de operatie. Cam ce anume presupune aceasta? Poate functiona dupa aceea organismul meu si fara glanda tiroida?
Dr. Irina Popescu: Sunt multe situatii in care este indicata extirparea totala a tiroidei. Decizia apartine medicului endocrinolog care va trateaza. Nu este o operatie dificila pentru pacient. Recuperarea dureaza maxim una-doua saptamani. Organismul nu poate functiona fara hormoni tiroidieni. De aceea, dupa operatie toata viata pacientul trebuie sa ia tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni.
Pacient: Am 38 de ani si mi s-a depistat un nodul cu limfom. Care sunt sansele de vindecare?
Dr. Irina Popescu: Daca limfomul mai are si alte localizari atunci trantamentul este mai complicat. Daca este localizat la nivelul tiroidei sansele de vindecare sunt foarte bune in conditiile unui tratament corect efectuat.
Pacient: Din ce cauza apare tiroidita Hashimoto? Cum o pot trata?
Dr. Irina Popescu: Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, determinata de prezenta in corp a unor anticorpi anormali care actioneaza asupra tiroidei si incetul cu incetul in timp o distrug ducand la hipotiroidie. Tratamentul depinde de analizele de sange si de ecografie. Multa vreme analizele de sange sunt in limite normale si nu este necesar tratament. Cand se instaleaza hipotiroidia se administreaza tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni. De asemenea este important de urmarit aspectul ecografic al tiroidiei deoarece tiroidita autoimuna poate duce la gusa nodulara.