Cele trei mari teme ale strategiilor de optimizare pentru motoarele de cautare sunt continutul, experienta utilizatorului si linkurile. Daca abia incepi sa dezvolti strategiile tale de optimizare pentru motoarele de cautare, ultima tema este cea care probabil ti se va parea mai confuza si provocatoare, mai ales daca nu esti expert in SEO. Prin urmare, in acest caz, iti vom oferi o scurta ghida generala despre link building sau crearea de link-uri.
Ce inseamna construirea de linkuri?
Link building este unul dintre termenii utilizati in SEO pentru a descrie procesul de crestere a numarului de linkuri de calitate, provenite de pe alte site-uri web catre al tau. Daca te intrebi de ce sunt atat de importante, raspunsul este ca acestea reprezinta unul dintre criteriile principale utilizate de algoritmul Google pentru a determina calitatea si increderea unui site web.
Legaturile de pe site-urile web trebuie sa fie relevante si sa provina de la site-uri cu o reputatie buna, cu scopul de a consolida autoritatea propriului tau site pentru motoarele de cautare. Google a dezvoltat algoritmi care identifica si elimina linkurile create in urma unui platit sau a unui stimulent, precum si cele directionate catre propriul lor site web sau care provin de la pagini care nu sunt relevante si au o reputatie proasta, astfel incat practica construirii de linkuri este mai degraba un proces de “castigarea de linkuri”.
Tipuri de linkuri pentru SEO
Exista diferite tipuri de linkuri, iar fiecare contribuie la pozitionarea web intr-un mod diferit. Printre principalele tipuri se numara:
Link baiting
Acest tip de linkuri sunt generate prin crearea de continut de calitate, care reuseste sa fie legat in mod natural; adica, persoanele care le vad le impartasesc pe propriile lor site-uri web, retele sociale si alte platforme. Desi este cea mai eficienta metoda pentru construirea de linkuri, nu este atat de simplu sa o realizezi; motivul este ca utilizatorii primesc o mare cantitate de informatii in fiecare zi si devine tot mai usor sa respinga un anumit continut important.
Daca ai o strategie buna de SEO si publici continut optimizat in mod constant, poti obtine cateva linkuri care vor creste autoritatea site-ului tau in timp.
Comunicate de presa
Un comunicat de presa contextualizat in domeniile tale profesionale te va ajuta sa obtii o mai mare autoritate. Profita de orice stire, eveniment sau studiu care genereaza un comunicat de presa si se publica in diferite medii; comunicatul poate fi scris de propria ta companie sau de alte media specializate in domeniul tau. Cel mai bine este ca fiecare comunicat sa fie original si sa nu se repete pe mai multe site-uri, iar astfel vei obtine rezultate bune in campaniile tale de SEO.
Publicatii sponsorizate
Principala avantaja oferita de publicatiile sponsorizate este ca contextualizeaza continutul intr-o tematica. De exemplu, daca ai un magazin online de parfumuri, sa ai un link sponsorizat pe site-uri web care se incadreaza in categoriile frumusete, ingrijire personala, articole cadou si altele este cel mai bun mod de a obtine backlink-uri de la persoane care deja sunt interesate de produsul tau si va fi mai natural pentru utilizatori.
O alta modalitate de a obtine acest tip de link-uri este de a oferi un esantion gratuit al produsului tau sau reduceri in schimbul unei recenzii din partea unui influencer sau a unei companii care are autoritate in domeniul lor. Astfel de publicatii aduc mai multa naturalitate si utilitate pentru utilizatori.
Guest posts
Sa scrii ca autor invitat pe blogurile altor companii este o modalitate foarte eficienta de a obtine backlink-uri; se recomanda sa scrii intr-un mediu in care poti gasi clienti potentiali, sa aiba autoritate si sa fie un continut util, cu scopul de a profita la maximum de publicatie.
Forumuri si comentarii in bloguri
In cele din urma, avem comentariile in bloguri si forumuri; desi este necesar sa avem practici bune, deoarece pot fi considerate spam, participarea la forumuri si comentarea in bloguri ale site-urilor cu autoritate si din domeniul tau este o modalitate rapida de a obtine linkuri. Desi pot sa nu transmita autoritate, ele adauga naturalitate profilului de construire de linkuri.
Cum poti construi linkuri?
Poate te intrebi cum sa obtii linkuri daca Google nu vrea sa le creezi singur sau sa platesti pentru ele. Exista multe metode pentru a reusi si in mare parte toate au succes, iar alegerea depinde de diferite factori. Vom comenta mai jos cateva dintre conceptele de baza.
Analiza linkurilor concurentei. Metoda populara pentru a incepe construirea de linkuri este de a cunoaste linkurile pe care le au competitorii; acest lucru permite sa arunci o privire asupra strategiei de linkuri a altor companii din acelasi domeniu.
Este important sa retii ca linkurile care duc catre site-ul tau trebuie sa fie create de altii, asa ca o modalitate de a lega continutul tau este de a-l impartasi cu potentialii clienti si cititori ai blogului tau. Distribuirea directa a publicatiilor creste probabilitatea ca acestea sa fie citite si distribuite pe propriile site-uri si retele sociale. Exista si alte strategii, cum ar fi oferirea de reduceri, produse sau servicii in schimbul partajarii publicatiilor.