Ciroza hepatica apare, de obicei, in urma hepatitelor cronice netratate, fiind o asociere de necrozare si de fibrozare a tesutului hepatic.

Cauzele sunt aceleasi ca in hepatita cronica:

Virale

Toxic- alcoolice

Autoimune

Metabolice si medicamentoase

Mai pot exista: ciroza cardiaca, in urma insuficientei cardiace netratate sau de stadiul final, ciroza biliara, in cazul afectiunilor bilei.

Manifestari clinice in ciroza hepatica: astenie, greturi, varsaturi, scadere ponderala, hepatosplenomegalie; in cazuri avansate, gingivoragii, sangerari pe cale nazala (epistaxis), marirea sanilor la barbati, atrofie testiculara, icter, febra; in cazurile terminale sau decompensate, circulatie colaterala (varice pe abdomen), varice esofagiene, ascita (acumulare de lichid in cavitatea abdominala), edeme.

Vena porta este cea care face legatura intre intestine, de unde preia substantele nutritive si le transporta la ficat. Datorita modificarilor structurale ale ficatului (fibroza si necroza), sangele din vena porta scurtcircuiteaza aceasta cale si creeaza o circulatie colaterala. Asa se formeaza varicele esofagiene, gastrice, anorectale si abdominale, prin preluarea sangelui din vena porta pe cai ocolitoare. Aparitia de edeme ale membrelor, fetei si lichid in cavitatea abdominala sunt o consecinta a cresterii presiunii sangelui din vena porta.

In investigatiile paraclinice, adica de laborator, se evidentiaza cresteri ale transaminazelor hepatice, anemie feripriva, scaderea numarului de trombocite, scaderea albuminelor si a fractiilor de colesterol.

Ecografia si tomografia pot aprecia exact dimensiunile ficatului si omogenitatea lui. Punctia hepatica pune diagnostic de certitudine de ciroza hepatica, prin evidentierea cirozei si a necrozei hepatice si modificarile arhitecturii hepatice.

Tratament:

– Repaos la pat

– Regim alimentar hiposodat

– Administrare de diuretice concomitent cu albumina umana

– Scleroza varicelor esofagiene si prevenirea hemoragiilor digestive

– Paracenteza: eliminarea lichidului din cavitatea abdominala prin punctie abdominala

– Regim igienodietetic asemanator cu cel din hepatita cronica

Colonul iritabil

Colonul iritabil, colica spastica sau colita mucomembranoasa reprezinta o afectiune functional a colonului care se manifesta prin tulburari de tranzit: constipatie si/sau diaree fara a avea la baza modificari structurale si care nu afecteaza foarte mult starea generala a bolnavului, dar creeaza acel disconfort abdominal.

Din punct de vedere etiopatogenic, se caracterizeaza printr-o serie de tulburari de motilitate, de contractilitate a colonului, de tulburari neurovegetative, endocrine, disbacteriemii sau intolerante digestive fata de unele alimente: lapte – intoleranta la lactoza. Prezenta unor tulburari psihice de tipul anxietate, depresie, irascibilitate, insomnie. Se pot asocia cu bolile descrise mai sus. Abuzurile alimentare, hiperfunctia ovariana si tiroidiana, tulburarea echilibrului microbian dupa administrare de antibiotic pe cale orala sunt alte cauze de aparitie a bolii.

Manifestarile clinice ale colonului iritabil:

– Perioade de constipatie alternate cu perioade de diaree

– Senzatia de discomfort abdominal

– Dureri abdominale difuze (greu localizabile)

– Colici abdominale dupa masa

– Durerile cedeaza la defecatie

– Modificarea consistentei scaunelor: scaune tari sau scaune moi, apoase sau cu bule de gaz.

– Flatulenta :eliminarea de gaze pe cale anala

– Senzatia de defecatie incompleta

– Tenesme rectale (senzatie de defecatie falsa)

Investigatia de electie este reprezentata de colonoscopie, care pune si diagnosticul diferential pentru boala Crohn, colita ulcerohemoragica, cancerul intestinal si ocluzie intestinala.

Tratamentul medicamentos vizeaza cateva obiective:

– Combaterea constipatiei cu medicamente de tipul smecta sau loperamid

– Combaterea balonarilor cu medicatie de tip triferment sau carbune medicinal

– Combaterea tulburarilor psihice cu anxiolitice usoare de tipul alprazolam, medazepam

– Combaterea durerii: medicatie de tip papaverina, scobutil, care combate durerea colicativa (spasmul intestinal)

Educatia terapeutica a bolnavului de colon iritabil:

1. Psihoterapia, deoarece colonul iritabil apare la majoritatea persoanelor care au un fond neuropsihic labil, in special la femei.

Terapia de suport psihic in perioade de divort, pierderea unei persoane dragi, pierderea serviciului sau schimbarea serviciului.

2. Medicatie naturista de tipul probioticelor si prebioticelor (suplimente alimentare ce contin bacterii locuitoare in mod normal in spatiul colonului).

3. Alimentatie bogata in fibre: fulgi de ovaz, germeni de grau, sucul de varza, concentratele de fibre din suplimentele alimentare.

4. Tratament igienodietetic: evitarea laptelui, a dulciurilor concentrate, a legumelor crude, prajeli, grasimi animale, afumaturi, condimente.