Studiul acopera 4.454 de anunturi imobiliare valabile in luna aprilie si se refera la apartamentele vechi cu doua camere.

Cea mai mare diferenta de pret este intalnita la Constanta, unde pentru un apartament vechi cu doua camere de la ultimul etaj se cer 42.870 euro, cu 11,5% mai putin decat o locuinta similara de la un etaj intermediar pentru care proprietarii solicita in medie putin peste 48.400 de euro.

La Timisoara, apartamentele care se afla la ultimul etaj sunt cu 7,5% mai ieftine, pretul solicitat de proprietari in acest caz fiind de 873 euro/mp util, fata de 944 euro/mp util in cazul locuintelor din acelasi bloc situate la un etaj intermediar.

Si in Capitala, in cazul blocurilor construite inainte de 1989, ultimul etaj este mai ieftin cu 6,9%. Diferenta calculata pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti cu o suprafata utila de 55 mp reprezinta aproximativ 4.300 euro.

Pentru apartamentele de la parter e o alta poveste, dar dezavantajele se reflecta de asemenea in pret. La Iasi, de exemplu, pretul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu doua camere situat la parter este de 40.648 euro, cu 10,6% mai mic decat un apartament situat la un etaj intermediar, pentru care proprietarii solicita in medie 45.476 euro.

La Cluj-Napoca, Brasov si Constanta intalnim aceeasi diferenta de pret, de 4-4,1%, intre cele doua categorii de locuinte, diferenta reprezentand aproximativ 2.000 de euro in cazul unui apartament vechi cu doua camere cu o suprafata utila de 50 mp. La Bucuresti, o locuinta situata la parter este cu aproximativ 3% mai ieftina.

Cauze

Daca terasa este un atu in cazul constructiilor noi, penthouse-urile, de pilda, fiind de regula cele mai scumpe apartamente dintr-un bloc nou, tot terasa este invocata ca principala obiectie in cazul apartamentelor vechi situate la ultimul etaj, din cauza pericolului de inundatii. Pe de alta parte, in cazul blocurilor vechi de patru etaje, majoritatea nu au lift. Astfel ca, spre exemplu, pentru familiile care se pregatesc sa aiba copii, un apartament la ultimul etaj nu e cea mai potrivita investitie.

Dezavantajate de pret sunt si apartamentele de la parterul blocurilor vechi, chiar daca din motive complet diferite: traficul intens, subsolul blocului si teama de spargeri fiind principalele obiectii ridicate de cumparatori.

Daca pentru ultimul etaj, la blocurile cu patru etaje absenta liftului e un dezavantaj major, in cazul parterului, in general, prezenta liftului e un mare dezavantaj.

Daca apartamentul nu e izolat fonic (situatii rare), posesorul unui asemenea apartament se vede nevoit sa se obisnuiasca cu zgomotul de la parter.

Atentie

In foarte multe situatii in care cineva alege sa cumpere apartamente la parter sau ultimul etaj cu 10% mai ieftin, aceasta alegere nu este decat amanarea unor plati care se vor face dupa mutare.

Aceste plati cu, dupa caz, antifonarea apartamentului, asigurarea suplimentara pentru spargeri sau investitiile suplimentare in terasa ar putea depasi suma „economisita” la cumparare. Toate astea fara a pune la socoteala bataile de cap de pana la a remedia eventualele neplaceri.Apartamentele vechi de la ultimul etaj sau de la parter sunt scoase la vanzare la preturi cu pana la 10-11% mai mici, in Bucuresti si in alte orase ale tarii, se arata intr-o analiza a portalului specializat imobiliare.ro.