Primele cărți pe care le primești sunt decisive în ceea ce va urma într-o rundă atunci când joci poker. Pornind de la ele, poți să-ți faci o impresie dacă are vreun rost să mai continui sau e cazul să te retragi.
Pokerul înseamnă și multă matematică, motiv pentru care din punct de vedere statistic poți calcula ce șanse teoretice sunt să câștigi potul, dacă merită să continui ori dacă e mai bine să te retragi.
Alegerea corectă a mâinilor pe care să le joci reprezintă un detaliu foarte important, un factor ce poate face diferența între jucătorii buni și cei mai slabi de la masă, denumiți în lumea pokerului și “fish”.
În momentul în care sunt împărțite cărțile, automat te vei întreba dacă merită să joci sau nu mâna respectivă. Pe măsură ce aprofundezi jocul, vei câștiga anumite automatisme și instinctul îți va spune care este cea mai bună decizie. Până să ajungi la acest nivel, există riscul să fii tentat să te implici și cu mâini marginale, ceea ce va duce, de multe ori, și la pierderea fiselor. Este important să iei rapid cele mai bune decizii, mai ales dacă joci poker online, caz în care poți juca la mai multe mese simultan.
Cum să gestionezi mâinile de start la poker
Perechile mari AA, KK
Acestea sunt cărțile pe care orice jucător le așteaptă. Ce-i drept, o astfel de combinație apare, din punct de vedere statistic, o dată la 110 mâini. Ține cont că a avea cea mai bună mână preflop nu înseamnă automat că vei și câștiga. Dar este o mână pe care merită să o joci cât mai agresiv și să mizezi cât mai mult preflop. Vor fi situații în care toți ceilalți jucători vor folda, însă este recomandat să câștigi fisele din pot (blindurile) atâtea câte sunt, decât să le permiți adversarilor să vadă flopul.
Perechile medii QQ, JJ
Și aceste cărți sunt de dorit deoarece îți oferă șanse bune. Să spunem că ești la o masă de 9 persoane. În cazul în care ai QQ sau JJ în preflop, statistic vorbind în 90% din cazuri ai cea mai bună mână de la masă. Sunt mâini de start foarte bune, pe care trebuie să le joci cu încredere, având în vedere că doar perechile de Ași sau Regi sunt mai bune preflop. Ține cont că JJ este o mână oarecum periculoasă și ai 56.65% șanse în fața unui AK off suited (de aceeași culoare), dar pornești ca favorit în fața oricărei perechi mai mici.
TT, AK, AQ de aceeași culoare, AJ de aceeași culoare, KQ de aceeași culoare
Și combinațiile prezentate mai sus fac parte din categoria mâinilor de start puternice. Specialiștii recomandă să le joci cu Raise preflop. Dintre acestea, AK este o mână inedită, cu care poți câștiga adesea în fața unor perechi ca QQ ori JJ ori AQ, AJ și AT. Dacă ești în fazele finale ale unui turneu MTT, ai putea să iei în calcul și varianta în care să mergi all-in.
Perechile mici
Perechile mici nu au un potențial prea mare, astfel că e indicat să joci doar atunci când nu te “costă” prea mult să vezi flopul. Un astfel de scenariu apare în momentul în care, dacă tu ai o pereche mică și niciun adversar nu dă raise, iar în pot rămân cât mai mulți jucători. Ideal ar fi să lovești setul pe flop (ori poate pe turn ori river). Ai 12% șanse din punct de vedere statistic să prinzi un set pe flop, adică o dată la opt mâini. Dacă prinzi setul, adversarilor le va fi greu să anticipeze ce mână ai.
Cărți de joc de aceeași culoare
Cei mai mulți începători aleg să joace și mâini marginale, decizia fiind bazată pe faptul că erau alcătuite din cărți de aceeași culoare. Și nu este vorba despre cărțile mari, ci despre unele mai mici. Statistic vorbind, vei face culoare cam o dată la 118 mâini. Adică ai șanse de 0.8%. Acest lucru îți arată de ce este bine să te ferești de mâinile de acest gen cât timp nu sunt formate din cărți mari ca A, K, Q și J. În rest, poți să joci o mână din cărți neconectate de aceeași culoare doar dacă nu te costă mai nimic să vezi flopul.