In ciuda mileniilor, multi il considera pe Tutankhamon sau Regele Tut drept chipul Egiptului Antic. In ciuda faptului ca domnia sa a durat doar zece ani, tanarul conducator este celebru datorita descoperirii mormantului sau.
In 1922, cand mormantul regelui Tut a fost descoperit in Valea Regilor, arheologii au gasit locul de odihna al faraonului aproape intact, plin cu peste 5.000 de artefacte precum mobilier, arme si chiar bastoane! In ciuda faptului ca a fost supus unor jafuri, mormantul regelui Tut a ramas relativ neatins, alaturi de cele mai incredibile comori ale sale.
Cu peste 5.000 de artefacte gasite in mormantul regelui Tut, a fost una dintre cele mai mari descoperiri din istoria Egiptului. Multe dintre descoperiri sunt cu adevarat remarcabile si au oferit o perspectiva excelenta asupra istoriei Egiptului Antic. Aceasta lista a fost actualizata pentru a include mai multe dintre cele mai incredibile descoperiri din celebrul mormant.
15 Masca de moarte
Poate unul dintre cele mai faimoase artefacte care au iesit din mormantul regelui Tut, masca mortuara a lui Tutankhamon, este o descoperire incredibila. Rezemata pe umerii mumificati ai faraonului, masca ornata a fost realizata din doua foi de aur impodobite cu pietre semipretioase si pasta de sticla. Cantarind 22,5 lire sterline, masca in sine il infatiseaza pe regele Tut cu o barba falsa, un guler lat si o casca de nemes (o carpa pe cap purtata de faraoni). Cel mai interesant este ca partea din spate a mastii contine o vraja din Cartea mortilor , care serveste drept „directii” catre viata de apoi.
14 Sicriul
Sicriul regelui Tut este o alta descoperire iconica, dar evidenta, in mormantul regal al regelui Tut. Celebrul rege a fost inmormantat cu trei sicrie: cele doua sicrie exterioare erau din lemn si decorate cu pietre semipretioase precum turcoazul si lapislazuli. Intre timp, sicriul interior (care continea de fapt mumia faraonului) era facut din aur pur, care initial a fost imbracat intr-un lichid gros pentru ungerea mortilor. In total, sicriele cantareau impreuna aproximativ 1,25 tone ! Cu toate cele trei sicrie impreuna, ei l-au infatisat pe regretatul faraon in toata gloria lui, tinand o barba lunga, un escroc si un bit.
13 Jocuri de societate
La fel ca oricine altcineva, si regii puternici se plictisesc! Se pare ca mormantul regelui Tut includea mai multe jocuri de societate, inclusiv un joc antic numit senet , un joc de gandire care este similar cu sahul. La fel ca si astazi, jocurile de societate erau placute tuturor in Egiptul Antic, indiferent de clasa. Jocurile precum senet au fost facute din fildes sau din lemn, cu unele ornamente din aur.
12 Evantai de Aur
Luxos si generos, evantaiul de aur al regelui Tut era complicat, dar avea un scop simplu: sa-l pastreze pe rege rece in viata de apoi. Masurand aproximativ 1.015 m lungime, acest evantai complicat il infatisa pe Regele Tut vanand struti. In rest, Tutankhamon a fost ingropat cu opt evantai in total, realizate din diverse materiale precum fildesul si lemnul. Penele de strut au alcatuit, de asemenea, evantaiul regelui, dar s-au descompus de-a lungul timpului.
11 Sandale de aur
Pentru unii, a fi regal inseamna a te imbraca cu aur din cap pana in picioare . Regele Tut nu a facut exceptie de la aceasta regula, asa cum este descris in mormantul sau. Mumia lui a fost descoperita purtand sandale cu sireturi aurii. Cu toate acestea, este probabil ca aceste sandale nu au fost pentru a da cu piciorul prin casa, ci mai degraba concepute special pentru inmormantarea lui. De fapt, sandale funerare similare au fost dezgropate si in alte morminte regale, precum cel al reginei Thutmose a III-a a dinastiei a XVIII-a.
10 Cap de leopard
In Egiptul Antic, leoparzii africani erau adesea admirati (si importati) de faraoni datorita frumusetii si puterii lor. Astfel, regele Tut a fost gasit ingropat cu statui de capete de leopard aurite realizate in intregime din lemn. Capetele erau impodobite si cu cartusul lui Tutankhamon, un fel de „semnatura” in lumea antica pentru a identifica pe cineva.
9 Cairo
Mormantul regelui Tut includea nu numai bunurile sale personale, ci si carele sale. In total, arheologii au dezgropat sase care care au fost demontate si fragmentate din cauza manipularii necorespunzatoare si a jafurilor de-a lungul mileniilor. Cu toate acestea, datorita mainilor pricepute si rabdarii, cinci dintre care au fost reconstruite si expuse la Muzeul din Cairo! Carurile reconstruite afiseaza bogatie, proiectate elaborat cu baldachini mici pentru a oferi umbra cailor.
8 Anubis
Nu este de mirare ca Anubis a fost gasit in mormantul regelui Tut; zeul egiptean cu cap de sacal este legat de mumificare, salutand sufletele plecate in viata urmatoare. Aratand amenintator, Anubis a servit si ca gardian al mormantului, descurajand potentialii hoti sa intre in mormantul regelui. Masurand aproximativ trei picioare, statuia este realizata din lemn si rasina neagra, impodobita cu argint de-a lungul unghiilor si sprancenelor lui Anubis.
7 Tronul lui Tutankhamon
Unde ar fi un conducator fara tronul lor? Locul final de odihna al regelui Tut nu includea doar sandale de aur si jocuri de societate, ci si tronul sau puternic. Realizat din abanos si lemn, tronul regal era, de asemenea, acoperit cu aur, argint, pietre semipretioase si sticla. Semanand cu un scaun de episcop, tronul regelui Tut infatiseaza cuplul regal, cu regina ungandu-l pe rege. Tronul lui Tutankhamon se intindea pe aproximativ trei picioare si a fost gasit invelit in panza.
6 Pandantiv Scarab Soare
Egiptenii antici asociau gandacii de balegar cu rasaritul soarelui datorita tendintei sale de a-si transporta puii dintr-o minge de balegar, simbolizand capacitatea sa de a „traversa raiul”. Drept urmare, pandantivul scarab soarelui gasit in mormantul regelui Tut este o comoara speciala care aduce un omagiu zeului soarelui, Ra. Pandantivul prezinta un gandac impodobit cu lapis lazuli si imbracat cu aur.
5 Aruncare bastoane
O alta comoara pentru faraonul plecat in viata de apoi a fost niste bastoane de aruncat. Se crede ca acestea au fost destinate vanatorii de pasari in viata de apoi. Desigur, ce faraon nu i-ar placea sa vaneze niste pasari pentru cina in viata de apoi?
4 Mumia lui Tut
Probabil ca una dintre cele mai interesante descoperiri din mormant a fost mumia lui Tut insusi. Acest lucru a permis cercetatorilor sa studieze viata si moartea faimosului faraon. Domnia sa a durat din jurul anului 1332 i.Hr. pana in 1323 i.Hr. Datorita ADN-ului sau, s-a stabilit ca tatal sau era o mumie in mormantul KV55, in timp ce mama sa era o mumie in mormantul KV35 (mama lui era si sora tatalui sau). S-a descoperit ca Tut suferea de picior stang deformat, necroza osoasa (insemnand ca era invalid fizic), scolioza si mai multe tulpini de malarie. O alta mumie faraon care a fost gasita este cea a lui Ramses al II-lea – care inca mai are nevoie de un pasaport pentru a calatori in Franta pentru restaurare.
3 Pumnale
In mormant au fost gasite doua pumnale. Unul avea o lama de fier, iar celalalt avea una aurie. Amandoi au fost gasiti infasurati in straturi din bandajele de mumie ale faraonului. Pumnalul de fier a fost literalmente in afara acestei lumi, deoarece a fost fabricat dintr-un meteorit. Unul dintre cele mai interesante locuri din lume de vizitat este orasul german Nordlingen, care este facut cu milioane de diamante meteoritice mici.
2 Patul lui Tut
Un faraon decedat ar putea avea nevoie sa traga un pui de somn in viata de apoi, asa ca era firesc sa se gaseasca un pat in mormant. Patul era din lemn aurit cu aur, cu reprezentari de vaci. In Egiptul Antic, uneori vacile erau asociate cu zeita legata de fertilitate si dragoste numita Hathor.
1 Pieptar
O alta descoperire notabila din mormant a fost un pieptar colorat. Se pare ca are o amuleta in forma de scarabeu in centru. Amuletele erau comune in Egiptul Antic, iar gandacul scarab era un simbol al invierii sau renasterii.