Putine legende sunt la fel de faimoase si de durata ca cea a Atlantidei. Platon a creat legenda acum peste 2.000 de ani. Dar de ce este inca popular? Se bazeaza pe un eveniment real? Si daca da, ar putea fi gasit vreodata? Dezbaterea continua sa dezvaluie aceste intrebari si este probabil sa continue sa continue si in anii urmatori.
Desi s-ar putea sa nu gasim niciodata legendarul oras Atlantida, am gasit o serie de alte orase si civilizatii pierdute. De fapt, se poate vizita capitala incasa pierduta Vilcabamba din Peru astazi. Daca in Italia, se pot vizita orasele fost pierdute Pompei si Herculaneum – ingropate sub un ocean de cenusa vulcanica.
Exista mai multe de stiut despre orasul pierdut Atlantida
Desi cu totii cunoastem si iubim povestea, s-a pus la indoiala de mult daca Atlantida a existat. In aceasta actualizare, am adaugat informatii noi bazate pe cercetari si date istorice, fotografii noi si note despre teoriile existente. Si nu, aceasta nu este doar o fantana pe care o poti explora la Caesars Palace din Las Vegas!
Legenda lui Platon despre Orasul pierdut al Atlantidei
- Una dintre cele mai faimoase povesti grecesti este despre orasul pierdut Atlantida.
- Multe filme, emisiuni TV si carti au fost scrise in jurul acestui oras pierdut.
Una dintre cele mai faimoase povesti ale filosofului grec antic Platon este cea a Atlantidei. Povestea distrugerii cataclismice a unei civilizatii antice. Povestea a fost spusa de nenumarate ori in ultimii 2.300 de ani de la moartea lui Platon si este o poveste care continua sa capteze imaginatia. Este o poveste care are atat de multe elemente despre care oamenilor le place sa fantezeze (si Hollywood-ul adora sa faca nenumarate filme despre care).
Potrivit National Geographic, aceasta poveste „este aproape sigur falsa”. Rationamentul devine mai evident cand se considera ca Platon a spus ca fondatorii Atlantidei au fost jumatate dumnezei si jumatate oameni. Civilizatia pe care au creat-o a fost utopica si au devenit o mare putere navala. Insulele erau umplute cu aur, argint si alte metale pretioase si erau casa unor animale salbatice rare si exotice. In centrul insulei era o mare capitala. Atlantida, a spus el, era alcatuita din insule concentrice care erau separate de santuri largi, dar oamenii au devenit in cele din urma lacomi si „falimentati moral”.
- Origine: Platon a spus povestea in jurul anului 360 i.Hr
- O civilizatie antica: Platon a spus ca Atlantida a existat cu aproximativ 9.000 de ani inainte de vremea lui
Platon a sustinut ca povestea a fost transmisa de-a lungul mileniilor de preoti si poeti, dar scrierile sale sunt cele mai vechi cunoscute astazi. Multe dintre aceste detalii nu pot fi adevarate. Dar multe povesti au fost infrumusetate (cititi povestea Troiei, de exemplu, despre care majoritatea savantilor cred ca a avut loc). Savantii noteaza ca Platon a inclus multe teorii filozofice in povestea sa, inclusiv cele ale naturii divine versus umana, coruptia treptata a societatii umane si altele. A folosit povestea Atlantidei pentru a oferi unele dintre temele sale preferate.
Povestea este una a declinului moral si spiritual in care zeii au trimis foc si distrugere asupra Atlantidei pentru a o face sa se scufunde sub valuri (mai degraba ca cea din Sodoma).
Orasul pierdut al Atlantidei probabil ca nu a existat niciodata (cum gandim, cel putin)
- Probabil ca Atlantida nu a existat, atat pentru cercetatori, cat si pentru experti.
Unul dintre cele mai surprinzatoare detalii din jurul Atlantidei a fost ca, potrivit cercetatorilor: probabil ca nu a existat. Acestea fiind spuse, ar fi putut exista o locatie asemanatoare Atlantidei pe care Platon o descrie, dar una de calibrul Atlantidei nu este probabila. In schimb, se crede ca Platon, candva in jurul anului 360 i.Hr., a inventat natiunea insulara pentru a ilustra un punct despre pericolele imperialismului agresiv. Considerati-o o lectie despre pericolele de a va concentra mai mult pe bani si putere decat pe umanitate.
Atlantida a fost probabil mai mult un avertisment pentru oamenii care s-au concentrat mai degraba pe imperialism decat pe umanitate. Platon a fost unul dintre cei mai mari savanti ai lumii, asa ca exista sanse ca acesta sa fie modul lui de a convinge oamenii sa faca mai bine in viitor: chiar daca a fost o minciuna alba.
In legatura cu: Pompeii a fost distrus cu 1.924 de ani in urma, dar multi oameni inca nu stiu aceste lucruri despre oras
Alte povesti despre distrugerea civilizatiilor
Exista si alte povesti despre distrugerea civilizatiilor antice asupra carora dezbaterile academice continua sa dezvolte, indiferent daca s-au bazat pe adevar sau nu.
- Distrugerea Sodomei si Gomorei : Dezbaterea continua sa se infurie
- Asediul Troiei: considerat a fi bazat pe un eveniment adevarat
- Distrugerea Pompeii: cu siguranta adevarata si se poate vizita astazi
Teoriile mentioneaza ca Atlantida ar fi putut fi o insula din Marea Mediterana
Din pacate, sunt foarte putini oameni de stiinta care cred ca Atlantida a existat cu adevarat. Dar asta e plictisitor. Deci, mergand cu punctul de vedere minoritar pe care l -ar putea avea, unde ar fi putut fi? Exista multe teorii conform carora ar fi fost o insula din Marea Mediterana, chiar in largul coastei Spaniei – sau chiar in afara stramtorii Gibraltar, in Oceanul Atlantic. Unele dintre teoriile prezentate au fost oarecum credibile, in timp ce altele au fost exercitii ale fanteziei nemarginite ale umanitatii. Locatiile au fost sugerate pentru aproape orice locatie spre care se poate indica pe harta (chiar si sub ceea ce este acum Antarctica).
Inundatiile cataclismice si exploziile vulcanice au avut loc de-a lungul istoriei si, in rare ocazii, au pus capat civilizatiilor. Daca legenda Atlantidei se bazeaza pe istorie, atunci probabil ca ar fi fost undeva aproape de lumea antica greaca.
Teoria Atlantida a fost insula minoica din Santorini
O vedere de seara a insulei Santorini dupa apusul soarelui in celebra statiune greceasca Fira, Grecia
- Se crede ca Atlantida a fost insula minoica din Santorini.
- Eruptia care a facut ca zona sa dispara a fost una dintre cele mai mari din istorie.
Poate cea mai credibila explicatie este eruptia vulcanica masiva care a devastat insula Santorini din Marea Egee (azi parte a Greciei).
Se stie ca pe Santorini traia o societate foarte avansata de minoici si ca civilizatia minoica a disparut brusc in jurul timpului eruptiei vulcanice. Eruptia a fost una dintre cele mai mari eruptii vulcanice din istoria inregistrata. S-a intamplat la inaltimea civilizatiilor minoice si a lasat o caldera masiva inconjurata de cenusa vulcanica de sute de metri adancime.
- Eruptie: numita Eruptia Minoica (sau Eruptia Thera)
- Data: Cu aproximativ 3.600 de ani in urma (aproximativ 1.300 de ani inainte de Platon)
- Tsunami: Se presupune ca marele tsunami a devastat civilizatiile minoice din Creta
Este chiar posibil ca acesta sa fi declansat indirect prabusirea civilizatiei minoice de pe insula Creta. Acest lucru se joaca in multe teorii, toate care ar putea fi valabile.