Familia de Medici a jucat un rol important in Florenta, in principal, pe parcursul secolelor XIV-XVI. Cine sunt Medicii?
Traditia ni-i aduce pe scena Florentei, incepand cu secolul VIII. Averardo Medici se afla in suita lui Carol cel Mare si il invinge pe Mugello, intr-o campanie impotriva lombarzilor. Invingatorul ia, conform traditiilor de atunci, toate posesiunile invinsului. Astfel, Averardo a reusit sa devina stapanul regiunii Mugello, aflata in nordul Florentei. Originari din Mugello, Medicii reusesc, treptat, sa urce pe scara sociala a Italiei. Au fost reprezentanti ai artelor, protectori ai diferitelor curente artistice si literare, constructori, bancheri, negustori, cunosteau limbi straine. Medicii s-au implicat in tot pentru a creste puterea Florentei. Au produs si acte ilegale: se numeau in functii, isi numeau apropiatii in functii inalte, ii asasinau pe opozanti. In repetate randuri, au fost si ei ucisi, otraviti. Replicile urmatoare au o rezonanta atat de mare ca si prestigiul de care s-au bucurat Medicii la vremea respectiva si reflecta o realitate istorica.
1.”In 50 de ani, ne vor expulza, insa edificiile mele vor ramane.” – Cosimo Pater Patriae.
Medicii au fost mecena ai Renasterii; au protejat artele, stiintele. Erau, insa, constienti de faptul ca arta le mentine puterea, iar incurajarea ei ii apropie de oameni. De asemenea, prin constructiile pe care le ridicau, ramaneau vesnic in memoria colectiva a posteritatii. Sub indemnul lor, au lucrat reprezentanti ai Renasterii, cu care erau si prieteni, precum: Donatello, Michelozzo, Fra Angelico, Brunelleschi.
2.”Politica nu se face cu rugaciuni.”
Sunt cuvinte rostite de Cosimo. Se remarca abilitatea sa politica, capacitatea de manipulare. Era constient ca pentru a avea o cariera politica are nevoie de putere, nu trebuie sa se roage de popor, ci sa il domine, sa il manipuleze.
3.”Si va mai rog sa pastrati nu numai marea avere, dar si situatia inalta pe care stramosii nostri au cucerit-o. Puterea noastra a fost atat de mare incat oricarui om care se deosebea prin insusirile sale, i se spunea : “Esti la fel de mare ca un de`Medici.”. Si oricat de in declin ar fi, familia noastra este tot prima in ceea ce priveste pozitia, clientii si bogatia. Fie ca Domnul sa o tina mereu astfel!”
Sunt cuvintele pe care Fuligno di Conte le adreseaza urmasilor sai intr-un manuscris ce poarta ca data anul 1370. Deducem de aici faptul ca in secolul XIV ni se prezinta o familie grandioasa, puternica, de care poporul asculta si cu care se mandreste. Ascensiunea politica a Medicilor a fost destul de rapida si eficienta.
4.”Prefer sa pastrez orasul cu mai putini locuitori decat sa-l pierd.”
Sunt vorbele lui Cosimo, care dupa exilul de 10 ani, revine in 1444 la Florenta si isi incepe razbunarea asupra celor ce l-au nedreptatit. Cuvintele lui exprima dorinta de a avea putere, constientizare a puterii sale si abilitate politica.
5.”Iata cheia camerei in care zace cadavrul ducelui Alessandro, ucis de mine.”
Alessandro a fost ultimul descendent direct al lui Cosimo Parintele Patriei. Fraza de mai sus ii apartine lui Lorenzaccio, tot ruda cu de’ Medici, care l-a asasinat pe ducele Alessandro, desi ii era prieten apropiat. A pregatit acest lucru cu multa luciditate, l-a atras in capcana destul de usor. Fiindu-i apropiat, cunostea ca printre viciile sale se numara si femeile. Asadar, l-a chemat sub pretextul ca va intalni o doamna din inalta societate, de care Alessandro era indragostit. Asa si-a gasit sfarsitul acest Medici. Lorenzaccio a mers la Fillipo Strozzi, caruia i-a dat cheile de la camera. Majoritatea Medicilor au sfarsit in acest mod.
6.”Ma antrenez pentru odihna vesnica.”
Sunt cuvinte ce frapeaza, cuvinte pe care sursele i le atribuie lui Cosimo Parintele Patriei. Presimtea, oarecum, ca sfarsitul ii este aproape, motiv pentru care statea mai mereu cu ochii inchisi. Intrebat de sotia sa de ce face acest lucru, a primit raspunsul de mai sus. Cosimo a fost un om spiritual, un om ce cunostea si arta ironiei.
7.”N-am nevoie de un Cain in familia mea!”
Cu aceste cuvinte, Cosimo din ramura mezina a familiei de Medici si-a ucis fiul, care la randul sau, isi omorase fratele. Observam, astfel, ca Medicii erau capabili de orice, pentru a-si respecta principiile. Fratele si-a asasinat fratele, iar tatal si-a ucis copilul. Ucideau chiar daca, in aparenta, protejau credinta.
8.”Plimbarile solitare si nocturne pe strazile Florentei nu sunt bune nici pentru onoare, nici pentru siguranta, mai ales atunci cand ele devin un obicei. Nu pot spune la ce rezultate proaste poate duce o astfel de purtare.”
Acesta este avertismentul dat lui Francesco de catre tatal sau. Desi casatorit cu Ioana de Austria, Francesco se intalnea cu o tanara pe nume Bianca. Medicii, desi adepti ai viciilor, isi pastrau onoarea si se temeau de faptul ca poporul i-ar putea inlatura de la putere.
9.”Cosimo incatusase Republica cu lanturi de aur, Lorenzo i le-a pus pe cele de argint, iar Alessandro pe cele de fier.” – Alexandre Dumas.
Aceasta constatare releva, mai degraba, modul in care fiecare si-a lasat amprenta asupra evolutiei Florentei. Cosimo s-a remarcat in toate domeniile, chiar si contemporanii lui ii recunosteau meritele. Lorenzo Magnificul a incercat sa urmeze traditia, neajungand, insa, la rangul Parintelui Patriei. Alessandro se afla mai jos, deoarece nu si-a indeplinit intocmai indatoririle. A renuntat la un moment dat la tron, a avut multe vicii. Din aceasta cauza, Dumas face diferentiere intre cei mai cunoscuti de’ Medici.
10.”Dar fie ca cei din familia de` Medici sa doarma linistiti in mormintele lor de marmura si de porfir, caci au facut pentru gloria lumii mai mult decat oricare print, rege sau imparat de dinaintea lor sau de dupa ei!”
Cuvinte cu care Alexandre Dumas incheie un capitol din lucrarea sa, Familia de Medici. Au avut un cursus honorum extraordinar, datorita abilitatilor lor politice, aliantelor matrimoniale. Nimeni nu le poate contesta eforturile si inflorirea Italiei in perioada Renasterii.