Este usor sa-i critici pe cei bogati pentru stilurile lor de viata extravagante, mai ales cand multe persoane se confrunta cu dificultati financiare intr-o economie in declin. Totusi, ceea ce este adesea trecut cu vederea sunt activitatile filantropice in care cei mai bogati dintre cei bogati sunt implicati.  Sustinand cauze de la educatia superioara pana la eradicarea bolilor mortale, cei super bogati investesc miliarde de dolari in cauze caritabile din lumea intreaga.  Lasand la o parte avioanele si vilele costisitoare, filantropistii bogati asigura o buna parte din fondurile de care au nevoie multe din organizatiile importante.  Criteriul de alegere al marilor cheltuitori din aceasta lista este impactul imediat al donatiilor lor. Aici aveti top 10 … cei mai mari filantropisti ai lumii.

10.  Richard Branson

Dl. Branson este un om de afaceri obisnuit cu provocarile.  Acesta este omul care si-a deschis propria companie aeriana.  Urmatorul sau pas a fost sa se implice in una dintre problemele directe ce ameninta planeta noastra – conservarea mediului inconjurator.  Pentru a finanta actiuni ecologice precum dezvoltarea surselor sigure de energie ecologica, Richard Branson doneaza profiturile de la cateva din afacerile sale (spre exemplu transporturile, care genereaza o suma aproximativa de 3 miliarde).  Fundatia sa, Virgin Unite, a oferit chiar un premiu de 25 de milioane de dolari pentru orice solutie practica de curatare a mediului. Interesat de rezultate, Dl. Branson compenseaza continuu organizatiile si persoanele care dezvolta solutii impotriva incalzirii globale.

9.  Eli and Edythe Broad

Eli Broad isi castiga averea din afaceri.  Un mult respectat om de afaceri, Dl. Broad si-a centrat intelepciunea pe activitati filantropice.  El si sotia sa Edythe conduc Broad Fundations (care include o serie de organizatii mai mici, fiecare dedicata unei anumite cauze).  Ceea ce este interesant este faptul ca familia Broad se dedica finantarii unor cauze carora nimeni altcineva nu le dedica fonduri – de fapt, acesta este un criteriu general pentru ca un proiect sa le atraga interesul.  Aceasta abordare deosebita a rezultat in participarea fundatiei lor in zone in care este nevoie de un impuls de inceput – de la doctori ce realizeaza cercetari medicale ce nu sunt tocmai pregatite pentru finantari guvernamentale, pana la finantarea cursurilor de pregatire pentru administratori de educatie.  Familia Broad este de asemenea lidera in finantarea cercetarii genomului.

8.  Warren Buffet

Va puteti intreba de ce se afla Dl. Buffet pe un loc inferior al listei, avand in vedere sumele ametitoare pe care le-a dedicat cauzelor caritabile.  Investitor de succes, Dl. Buffet a castigat miliarde de dolari.  Fara sa ia drept sigur succesul sau, Dl. Buffet a investit, in acelasi timp miliarde in diverse cauze filantropice.  De curand, a oferit aproape 38 de miliarde de dolari pentru a ajuta Fundatia Bill si Melinda Gates (a caror activitate o vom prezenta putin mai jos).  In plus, Dl. Buffet a oferit fiecaruia dintre cei 3 copii ai sai cate un miliard de dolari pentru a-si finanta propriile proiecte filantropice.

7.  Thomas Siebel

Pentru aceasta lista, impactul este cel mai important, iar Thomas Siebel indeplineste cu siguranta acest criteriu.  Cand Dl. Siebel si-a dat seama de efectele dezastruoase al metanfetaminelor asupra persoanelor si comunitatilor din Montana, a intrat in actiune.  Odata cu fundarea Proiectului Meth, Mr. Siebel a investit o parte importanta din averea sa intr-o publicitate socanta despre pericolele dependentei de metanfetamine.  Proiectul Meth a cumparat mii (literalmente) de spoturi publicitare – de la panouri publicitare si reclame televizate pentru a raspandi informatiile. Rezultatele vorbesc de la sine.  Montana, unul dintre statele cu rata cea mai mare de abuz de metanfetamine, este acum unul dintre cele cu rata cea mai mica.  Cu un asa succes, Dl. Siebel si Proiectul Meth isi extind eforturile si in alte state.

6.  William Barron Hilton

Familia Hilton, una dintre cele mai bogate din lume, este cunoscuta pentru stilul de viata excentric pe care il duce.  Aceasta imagine (sau poate chiar datorita ei) nu l-a impiedicat pe William Hilton sa participe pentru intrajutorarea celorlalti.  In acest scop, William Hilton a donat un impresionant procentaj de 97% din averea sa Fundatiei Conrad N. Hilton. Aceasta varsare de bani (estimata la 2 miliarde de dolari) va permite fundatiei sa continue sa asigure adapost celor fara casa, sa ofere pregatire vocationala celor dezavantajati si sa ajute copiii cu dizabilitati sa obtina calificarile educationale necesare.  Eforturile Fundatiei Conrad N. Hilton se extind la nivel international.

5.  George Soros

Cu o suma donata ce atinge pana acum 6 miliarde de dolari, George Soros a avut o mare influenta in diverse domenii.  Cel de-al doilea manager de fond hedge in aceasta lista, Dl. Soros stie cum se fac banii.  Utilizandu-si talentul pentru ceva mai mult decat a aduce profit clientilor sai, Dl. Soros si-a canalizat eforturile filantropice catre multe dintre problemele sociale din estul si centrul Europei.  Fundatia sa Open Society Institute a investit fonduri in domenii diverse de la burse universitare pana la intrajutorari economice.  Cu convingerea ca saracia este adesea rezultatul unei guvernari slabe, Dl. Soros face, de asemenea, mari eforturi pentru a sustine initiativele pro-democratice in multe din tarile ex-sovietice.

4.  Chris and Jamie Cooper-Hohn

Acest duo sot-sotie sustine Fundatia Children’s Investment Fund.  Dl. Cooper-Hohn este cel mai bine cunoscut datorita activitatilor sale de manager de fond hedge.  Afacerile sale iscusite, i-au adus o oarecare reputatie in lumea afacerilor.  Totusi, cu ajutorul sotiei sale Jamie, Chris a investit o mare parte din castigurile sale intr-o fundatie caritabila.  Atat de mare incat Fundatia Children are un activ ce trece de 2,5 miliarde de dolari.  Centrandu-se pe unele dintre cele mai sarace zone din lume (ex. Africa si subcontinentul indian) fundatia lui Cooper-Hahn are ca scop imbunatatirea conditiilor de viata ale copiilor.  Fundatia Children cauta sa aiba impact imediat si de aceea ce centreaza pe domenii precum combaterea foametei, servicii de sanatate pentru reproducere s.a.m.d.

3.  Bill si Hillary Clinton

Nu este anormal pentru fostii presedinti americani sa fie activi din punct de vedere social.  Acesta este si cazul urmatorului membru din lista noastra, fostul presedinte Bill Clinton.  Prin fundatia sa (si a sotiei sale, secretara de stat, Hilary Clinton), William J. Clinton, presedintele a reusit sa isi canalizeze propria avere si faima catre initiative importante.  Fundatia Clinton a lucrat in toata lumea oferind oportunitati educationale copiilor (peste 10 milioane), curatand apa potabila in unele dintre cele mai sarace regiuni (avand impact asupra a 12 milioane de persoane) si muncind pentru un mediu mai curat (ajutand la reducerea a milioane de emisii de dioxid de carbon).

2.  Donna si Philip Berber

In ceea ce priveste impactul, putini sunt cei care au avut un impact atat de direct precum urmatorii pe lista noastra, Donna si Philip Berber.  Philip Berber a facut milioane de dolari cu firma sa de tranzactii online, CyberCorp si chiar mai multe dupa ce i-a vandut-o lui Charles Schwab.  Se pare ca asta i-a oferit Dlui Berber mai mult timp pentru a se concentra pe activitatile sale caritabile prin intermediul fundatiei „A Glimmer of Hope“ („O farama de speranta“).  Fundatia A Glimmer of Hope se centreza pe una dintre cele mai sarace tari din lume: Etiopia.  Si eforturile pe care le-au facut pana acum au avut un impact imediat si necesar asupra vietilor a milioane de persoane.  Pana in prezent, eforturile fundatiei Berber au rezultat in saparea a mii de fantani pentru apa, construirea a catorva sute de scoli si acordarea de micro-imprumuturi mult necesare.

1.  Bill si Melinda Gates

Numele Microsoft invoca tot felul de impresii, si nu toate sunt bune.  Totusi, indiferent de ce se crede despre practicile de afaceri ale co-fundatorilui Microsoft, Bill Gates, putini pot contesta activitatile sale filantropice.  In colaborare cu sotia sa Melinda Gates, Fundatia Bill si Melinda Gates s-a dovedit a fi un gigant caritabil.  Cu un activ de peste 34 de miliarde de dolari, fundatia finanteaza initiative in toata lumea.  De la burse educationale pana la investigatii medicale – Fundatia Bill si Melinda Gates incerca sa ajute oamenii sa-si imbunatateasca conditiile de viata.  Dl. si Dna. Gates si-au donat toate dividendele Microsoft aferente anului 2009 pentru fundatia lor (o suma impresionanta de 3 miliarde de dolari).