Desi nu este o metoda de contraceptie recomandata, contraceptia de urgenta se foloseste din ce in ce mai des si in Romania. Insa din pacate, adolescentele care o folosesc nici macar nu sunt constiente de efectele acestor pastille asupra organismului sau de cum actioneaza acestea in directia prevenirii sarcinii.

Sa vedem care sunt cele mai frecvente 10 intrebari despre contraceptia de urgenta si raspunsurile corecte!

  1. Contraceptia de urgenta si pilula de a doua zi sunt acelasi lucru? Da! In functie de forma pe care o gasiti la farmacie, este posibil sa iei o singura pastila, sau doua, la interval de cateva ore.
  2. Daca pilula nu functioneaza, voi naste un copil diform? Nu! Pilula de a doua zi, daca nu isi face efectul (foarte rar) si ramai totusi insarcinata (sau esti deja insarcinata), nu va avea nicio repercusiune asupra fatului.
  3. Trebuie sa ma duc la medic pentru a-mi prescrie o reteta pentru pilula? Nu! Contraceptia de urgenta este disponibila fara reteta in orice farmacie. Insa, daca vrei o metoda de contraceptie mai sigura, vorbeste cu un ginecolog si stabiliti ce metoda iti este potrivita.
  4. Mai au efect daca le iau inainte de sexul neprotejat? Da, cu toate ca nu este recomandat. Contraceptia de urgenta se foloseste doar in cazul in care s-a rupt prezervativul sau ai avut un contact sexual neprotejat fara voia ta. Contraceptia de urgenta nu este o metoda de contraceptie pe care sa o poti folosi zilnic.
  5. Pilula de a doua zi protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala? Nu! Singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva BTS-urilor este prezervativul.
  6. Contraceptia de urgenta imi afecteaza sarcina? Nu! Daca esti deja insarcinata, pilula de a doua zi nu iti va provoca un avort.
  7. Daca iau pilula de a doua zi voi mai ramane insarcinata in viitor? Da! Fertilitatea este afectata pentru scurt timp, suficient cat sa nu ramai acum insarcinata.
  8. Afecteaza ciclul menstrual? Depinde de organism! In unele cazuri ciclul menstrual se modifica putin.
  9. Sunt sigure pentru sanatate? Da, daca nu faci abuz de ele! Pilula de a doua zi nu iti afecteaza sanatatea, insa nu este recomandat sa apelezi la aceasta metoda de contraceptie mai mult de 3-4 ori pe an. In plus, contraceptia de urgenta iti poate da reactii adverse.
  10. 10. Cand trebuie luata pilula? In maxim 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat, pentru a fi sigura ca isi face efectul. De obicei se ia cat mai repede dupa contactul sexual.