Nu se stie exact cum a murit Tutankhamon. Corpul sau a suferit leziuni in diferite etape – imediat inainte sau imediat dupa moarte; in timpul procesului de mumificare curios de grabit; in mormant (unde o reactie chimica l-a facut sa se aprinda in sicriul sau); iar in timp ce era extras din sicriu.

Deteriorarea evidenta a pieptului si picioarelor lui Tutankhamon sugereaza un accident – poate un accident de car sau de vanatoare, sau moarte pe campul de lupta. Altii au sugerat ca Tutankhamon ar fi fost ucis.

Cine a fost Tutankhamon? O scurta biografie

Titluri: Nebkheperure Tutankhamon a fost faraonul sau regele Egiptului.

Nascut: c1344 i.Hr

A murit: c1327 i.Hr

Parinti: Se pare ca tatal sau a fost faraonul Akhenaton: mama lui este necunoscuta, dar ar fi putut fi regina Nefertiti

Frati: Cel putin sase surori intregi sau vitregi: Meritaten, Meketaten, Ankhesenpaaten (care era si sotia sa), Neferneferuaten, Neferneferure, Setepenre: cel putin un frate intreg sau vitreg, Smenkhkare.

Cunoscut pentru: descoperirea mormantului sau aproape intact de catre Howard Carter, plin cu obiecte funerare.

Mormantul descoperit:  in noiembrie 1922.

Stim cum arata Tutankhamon?

Avem multe imagini cu Tutankhamon, variind de la statui colosale de piatra pana la mici figuri de aur. Acestea il arata ca pe un tanar in forma, frumos si viguros care conduce cu incredere un car sau vaneaza in desert. Totusi, acestea nu sunt portrete: sunt propaganda regala care ii prezinta pe toti regii Egiptului in acelasi mod idealizat. Nu putem presupune ca Tutankhamon arata de fapt ca imaginile sale oficiale.

Mai mult ca asta

Mumia lui Tutankhamon arata ca acesta avea un picior ranit. Unii experti cred ca aceasta este dovada ca Tutankhamon viu a avut probleme de mobilitate: altii cred ca deteriorarea piciorului sau a fost cauzata de aplicarea de bandaje stranse in timpul mumificarii sale. Din cauza acestei diferente de opinie, reconstructiile moderne ale lui Tutankhamon variaza. Unii il arata sprijinit de un baston, altii ca un tanar atletic.

De ce este regele Tut atat de faimos?

Al lui Tutankhamon este singurul mormant regal aproape intact care a fost descoperit in Valea Regilor. Regele mumificat a fost gasit intins intr-un cuib de sicrie de aur, inconjurat de peste 5.000 de bunuri funerare pretioase. Nimic de genul acesta nu se mai vazuse vreodata. Instantaneu, Tutankhamon a devenit o celebritate a lumii antice.

Unde este Tutankhamon acum?

Mumia lui Tutankhamon inca se afla in mormantul sau original din Valea Regilor, Egipt.

Vedere laterala a sicriului exterior al lui Tutankhamon.  (Fotografie de Time Life Pictures/Mansell/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Numele sau initial nu era Tutankhamon

Tutankhamon a fost numit initial Tutankhaten. Acest nume, care inseamna literal „imagine vie a lui Aton”, reflecta faptul ca parintii lui Tutankhaten se inchinau unui zeu soare cunoscut sub numele de „Aton”. Dupa cativa ani pe tron, tanarul rege si-a schimbat religia, a abandonat Atonul si a inceput sa se inchine zeului Amon [care era venerat ca rege al zeilor]. Acest lucru l-a determinat sa-si schimbe numele in Tutankhamon, sau „imaginea vie a lui Amon”.

Tutankhamon nu era, totusi, numele sub care oamenii lui il cunosteau. La fel ca toti regii Egiptului, Tutankhamon avea de fapt cinci nume regale. Acestea au luat forma unor propozitii scurte care au conturat punctul central al domniei sale. Oficial, el a fost:

(1) Numele Horus: Imaginea nasterilor
(2) Numele celor doua doamne: Frumos de legi care infraneaza cele doua Tari/care ii multumeste pe toti zeii
(3) Numele Horus de aur: Infatisare ridicata pentru zeul/tatal sau Re
(4) ) Prenomen: Nebkheperure
(5) Nomen: Tutankhamon

Ultimele sale doua nume, cunoscute astazi ca prenomen si nomen, sunt numele pe care le vedem scrise in cartuse (bucle ovale) pe monumentele sale. Il cunoastem dupa numele sau, Tutankhamon. Totusi, oamenii lui l-au cunoscut dupa prenomenul sau, Nebkheperure, care se traduce literalmente prin „[zeul soarelui] Re este stapanul manifestarilor”.

Asculta toate episoadele acum

Masca funerara albastra si aurie a lui Tutankhamon

Tutankhamon are cel mai mic mormant regal din Valea Regilor

Primii faraoni au construit piramide foarte vizibile in deserturile nordice ale Egiptului. Cu toate acestea, pana in timpul Regatului Nou (1550–1069 i.Hr.), aceasta moda se terminase. Majoritatea regilor erau acum ingropati intr-un relativ secret in morminte taiate in stanca, introduse in tunelul in Valea Regilor de pe malul de vest al Nilului, in orasul sudic Theba (actualul Luxor). Aceste morminte aveau usi discrete, dar erau atat spatioase, cat si bine decorate in interior.

Cimitirele purtau propria lor magie puternica si se credea ca regii morti au spirite puternice care ar putea aduce beneficii altora. Inmormantarea printre stramosii sai l-ar fi ajutat pe Tutankhamon sa-si realizeze propria viata de apoi. Prin urmare, pare probabil ca Tutankhamon si-ar fi dorit sa fie ingropat intr-un mormant splendid, fie in valea principala, fie intr-o ramificatie, Valea de Vest, unde a fost ingropat bunicul sau, Amenhotep al III-lea. Dar, orice ar fi vrut el, stim ca Tutankhamon a fost de fapt ingropat intr-un mormant inghesuit taiat in podeaua vaii principale.

Arheologul si egiptologul britanic Howard Carter (1874 - 1939) (stanga) si asistentul sau Arthur Callender (dreapta) deschid intrarea in cea de-a patra camera a mormantului lui Tutankhamon, februarie 1923. (Fotografie de Hulton Archive/Getty Images)

Se poate ca Tutankhamon sa fi murit pur si simplu prea tanar pentru a-si duce la bun sfarsit planurile ambitioase. Propriul sau mormant era neterminat, asa ca a trebuit sa fie ingropat intr-un mormant substitut, neregesc. Cu toate acestea, acest lucru pare putin probabil, deoarece alti regi au reusit sa construiasca morminte potrivite in doar doi sau trei ani. Pare mult mai probabil ca succesorul lui Tutankhamon, Ay, un rege care a mostenit tronul ca barbat in varsta, sa faca o schimbare strategica. La doar patru ani de la moartea lui Tutankhamon, Ay insusi a fost ingropat intr-un mormant splendid din Valea de Vest, aproape de mormantul lui Amenhotep al III-lea.

Dimensiunea neasteptat de mica a mormantului lui Tutankhamon a condus la sugestii recente ca ar putea exista parti nedescoperite inca. In prezent, egiptologii investigheaza posibilitatea ca in spatele peretelui tencuit al camerei sale funerare sa existe camere secrete.

A fost ingropat intr-un sicriu la mana a doua

Mumia lui Tutankamon zacea intr-un cuib de trei sicrie de aur, care se potriveau perfect unul in celalalt, ca un set de papusi rusesti. In timpul ritualului funerar, sicriele combinate au fost plasate intr-un sarcofag dreptunghiular de piatra. Din pacate, sicriul exterior s-a dovedit a fi putin prea mare, iar degetele de la picioare au privit peste marginea sarcofagului, impiedicand capacul sa se inchida. Tamplarii au fost chemati rapid si degetele de la picioare ale sicriului au fost taiate. Peste 3.000 de ani mai tarziu, Howard Carter avea sa gaseasca fragmentele aflate la baza sarcofagului.

EGIPTUL - 1922: Arheologul Howard Carter indeparteaza uleiurile din sicriul lui Tutankhamon (a trait in jurul anului 1350 i.Hr.), antic faraon egiptean, pe care l-a descoperit in 1922. (Foto de Mansell/Mansell/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

Toate cele trei sicrie ale lui Tutankhamon erau asemanatoare ca stil: erau „antropoide”, sau sicrie de forma umana, in forma pentru a arata ca zeul mortilor, Osiris, intins pe spate si tinand in brate incrucisate escrocul si bitul. Dar sicriul din mijloc avea un stil putin diferit si fata lui nu arata ca fetele celorlalte doua sicrie. Nici nu semana cu chipul de pe masca mortuara a lui Tutankhamon. Multi egiptologi cred acum ca acest sicriu din mijloc – impreuna cu unele dintre celelalte bunuri funerare ale lui Tutankamon – a fost facut initial pentru misteriosul „Neferneferuaten” – un individ enigmatic al carui nume este consemnat in inscriptii si care ar fi putut fi predecesorul imediat al lui Tutankamon. Nu stim ce sa intamplat cu Neferneferuaten si nici cum a ajuns Tutankhamon sa fie ingropat in sicriul sau.

Lui Tutankhamon ii placea sa vaneze struti

Evantaiul din pene de strut al lui Tutankamon a fost descoperit intins in camera sa de inmormantare, aproape de corpul regelui. Initial, evantaiul a constat dintr-un maner lung auriu, acoperit de o „palma” semicirculara care sustinea 42 de pene maro si albe alternante. Aceste pene s-au prabusit cu mult timp in urma, dar povestea lor este pastrata in scris pe manerul evantaiului. Aceasta ne spune ca penele au fost luate de la strutii capturati de insusi rege in timp ce vana in desert la est de Heliopolis (langa Cairoul actual). Scena in relief de pe palma arata, pe o fata, Tutankhamon pornind cu carul sau la vanatoare de struti, iar pe revers, regele se intoarce triumf cu prada sa.

Un evantai de fildes tuns cu pene de strut, descoperit in mormantul lui Tutankhamon si pastrat astazi la Muzeul din Cairo, Egipt.  (Fotografie de Art Media/Print Collector/Getty Images)

Strutii erau pasari importante in Egiptul antic, iar penele si ouale lor erau apreciate ca obiecte de lux. Vanatoarea strutilor era un sport regal care ii permitea regelui sa-si demonstreze controlul asupra naturii. Era un inlocuitor al luptei si, ca atare, era o ocupatie periculoasa. Putem vedea ca trupul lui Tutankhamon a fost grav deteriorat inainte de a fi mumificat. Este importanta plasarea evantaiului sau de strut atat de aproape de corpul lui? Acesta este, poate, modul cuiva de a ne spune ca tanarul rege a murit in urma unui accident mortal la o vanatoare de struti?

Arheologii britanici Howard Carter (1874 - 1939) (stanga) si Arthur Callender (mort in 1937) efectueaza indepartarea sistematica a obiectelor din anticamera mormantului faraonului Tutankhamon, mai cunoscut sub numele de Regele Tut, cu asistenta unui muncitor egiptean, Valea Regilor, Teba, Egipt, 1923. (Fotografie de Hulton Archive/Getty Images)

Inima lui Tutankhamon lipseste

Vechii egipteni credeau ca este posibil sa traiasca din nou dupa moarte, dar credeau ca acest lucru poate fi realizat doar daca corpul este pastrat intr-o stare de viata. Acest lucru i-a determinat sa dezvolte stiinta mumificarii artificiale.

In esenta, mumificarea presupunea uscarea corpului in sare natron, apoi infasurarea lui in multe straturi de bandaje pentru a pastra o forma reala. Organele interne ale corpului au fost indepartate la inceputul procesului de mumificare si conservate separat. Creierul, functia sa atunci necunoscuta, a fost pur si simplu aruncata – inima, mai degraba decat creierul, era privita ca organul rationamentului. Ca atare, inima ar fi necesara in viata de apoi. Prin urmare, a fost lasat pe loc si, daca a fost indepartat accidental, imediat cusut inapoi; desi nu intotdeauna in locatia sa initiala.

Masca faraonului egiptean al dinastiei a XVIII-a Tutankhamon, (c. 1341 i.Hr. - c.1323 i.Hr.), vazuta aici la British Museum, Londra, ianuarie 1972. (Fotografie de Kean Collection/Getty Images)

Tutankhamon, insa, nu are inima. In schimb, i s-a oferit un scarabeu amuletic inscriptionat cu o vraja funerara. Acest lucru s-ar fi intamplat pur si simplu pentru ca functionarii functionarii functioneaza nepasator, dar ar putea fi si un semn ca Tutankhamon a murit departe de casa. Pana cand trupul sau a ajuns la atelierul pompelor funebre, inima lui poate sa fi fost prea deteriorata pentru a fi pastrata.

Una dintre posesiunile preferate ale lui Tutankhamon a fost un pumnal de fier

Howard Carter a descoperit doua pumnale infasurate cu grija in bandajele de mumie ale lui Tutankhamon. Un pumnal avea o lama de aur, in timp ce celalalt avea o lama din fier. Fiecare pumnal avea o teaca de aur. Dintre cele doua, pumnalul de fier a fost de departe cel mai valoros deoarece, in timpul vietii lui Tutankhamon (a domnit intre c1336–27 i.Hr.), fierul, sau „fierul din cer”, asa cum era cunoscut, era un metal rar si pretios. Dupa cum sugereaza si numele, „fierul din cer” al Egiptului a fost obtinut aproape in intregime din meteoriti.

ARM2JN Cele doua pumnale ale regelui, unul cu o lama de aur, celalalt de fier, din mormantul faraonului Tutankhamon

In mormantul lui Tutankhamon au fost gasite alte cateva obiecte de fier: 16 lame miniaturale, o tetiera minuscula si o amuleta. Faptul ca aceste piese nu sunt deosebit de bine realizate, combinat cu dimensiunile lor mici, sugereaza ca au fost realizate de mesteri locali care s-au straduit sa lucreze fierul meteorit rar.

Lama pumnalului, insa, este foarte diferita. Frumos lucrat, este probabil sa fi fost importat in Egipt dintr-o regiune obisnuita sa lucreze fierul. Arhivele diplomatice regale ne spun ca, cu cativa ani inainte de nasterea lui Tutankhamon, regele Tushratta de Mitanni a trimis un pumnal de metal in Egipt ca cadou noului sau ginere, Amenhotep III. Avand in vedere raritatea artefactelor din fier de buna calitate in acest moment, este posibil ca pumnalul lui Amenhotep sa fi fost mostenit de nepotul sau, Tutankhamon, si in cele din urma ingropat impreuna cu el. Avand in vedere locatia sa proeminenta in bandajele mumiilor, se poate chiar ca pumnalul lui Tushratta sa fi fost folosit in ritualul de mumificare al lui Tutankhamon.

Trambitele sale au distrat o audienta de peste 150 de milioane

Bunurile funerare ale lui Tutankamon au inclus o mica colectie de instrumente muzicale: o pereche de clape de fildes, doua sistre (zdranganitoare) si doua trambite, una din argint cu un mustiuc de aur si cealalta din bronz acoperita partial cu aur. Acest lucru nu ar fi facut o orchestra foarte satisfacatoare si se pare ca muzica nu era in fruntea listei de prioritati a lui Tutankhamon pentru viata de apoi. De fapt, trambitele sale ar trebui mai bine clasificate ca echipament militar, in timp ce bataiele si sistra lui ar fi probabil sa fi avut un scop ritual.

Masca funerara de aur a regelui Tutankhamon expusa in Muzeul din Cairo.  (Fotografie de Eliot Elisofon/The LIFE Picture Collection/Getty Images)

La 16 aprilie 1939, cele doua trambite au fost cantate intr-o emisiune radio in direct BBC de la Muzeul Cairo, care a ajuns la aproximativ 150 de milioane de ascultatori. Formatistul James Tappern a folosit un mustiuc modern, care a cauzat deteriorarea trompetei de argint. In 1941 s-a cantat din nou la trompeta de bronz, de data aceasta fara un mustiuc modern.

Unii, influentati de mitul „blestemului lui Tutankamon”, au sustinut ca trambitele au puterea de a invoca razboi. Ei au sugerat ca emisiunea din 1939 a facut ca Marea Britanie sa intre in al Doilea Razboi Mondial.

Tutankhamon a fost ingropat in cel mai scump sicriu din lume

Doua dintre cele trei sicrie ale lui Tutankhamon erau facute din lemn, acoperite cu foaie de aur. Dar, spre marea surpriza a lui Howard Carter, sicriul cel mai interior era facut din foi groase de aur batut. Acest sicriu masoara 1,88 m lungime si cantareste 110,4 kg. Daca ar fi casat astazi, ar valora cu mult peste 1 milion de lire sterline. Dar, ca loc de odihna final al lui Tutankhamon, este, desigur, nepretuit.