Uleiurile esentiale sunt uleiuri foarte concentrate, extrase din plante aromatice, cum ar fi lavanda si rozmarinul. Aproximativ 700 de tipuri diferite de plante contin uleiuri esentiale utile si exista mai multe metode utilizate pentru a le extrage – dintre care cea mai comuna este distilarea. In timp ce uleiurile esentiale pot fi foarte scumpe de cumparat, acestea sunt relativ ieftine pentru a fi distilate acasa.
Achizitionati un ulei esential
Desi probabil veti fi greu de gasit unul intr-un magazin (daca nu aveti un magazin specializat in apropiere), aceste fotografii sunt usor de cumparat online. Cu toate acestea, fii atent ca pot fi scumpe – de obicei in jur de cateva sute de dolari. Daca intentionati sa faceti cantitati mari de ulei esential, un profesionist este totusi o investitie buna.
Construieste-ti propriul loc, daca nu vrei sa cumperi unul
Daca doriti sa incercati sa construiti un cadru, aveti suficient spatiu pentru creativitate – exista mii de modele de fotografii si chiar si astazi, multe fotografii sunt de casa. Componentele cheie ale unei fotografii sunt:
O sursa de caldura – de obicei foc direct
O oala sub presiune
O teava de sticla de 10 mm
O cada cu apa rece pentru racirea si condensarea aburului care curge prin conducta
Un esential, care separa uleiul esential de alte materiale pe care nu le doriti in produsul dvs. final.
Folositi piese din otel inoxidabil si sticla, daca este posibil
Nu utilizati tuburi de plastic in locul unei tevi de sticla, deoarece poate afecta calitatea uleiului. Unele plante reactioneaza prost cu cuprul, dar cuprul puternic conservat este potrivit in toate cazurile. Puteti utiliza, de asemenea, materiale din aluminiu, dar nu cu verde de iarna, cuisoare sau alte plante ale caror uleiuri au fenoli.
Indoiti conducta astfel incat sa poata trece prin cada de racire
Veti aduce materia plantelor la caldura in oala sub presiune, iar aburul rezultat va trece prin conducta. Trebuie sa puteti raci acel abur inapoi in lichid, scufundandu-l intr-o baie rece de apa sau cu gheata. In functie de ceea ce utilizati pentru cada de racire, va trebui sa indoiti teava in diferite forme. De exemplu, daca utilizati pur si simplu un lighean, este posibil sa fie necesar sa il indoiti intr-o bobina, astfel incat sa poata fi asezat in cada deschisa. Daca utilizati o galeata mare de gheata, ati putea fi capabil sa indoiti teava la un unghi de 90 de grade, astfel incat sa poata cobori prin partea superioara a galeatei, apoi sa faca o gaura in partea de jos.
Conectati conducta la supapa aragazului sub presiune
Folositi o bucata mica de furtun flexibil care se potriveste perfect peste ambele deschideri, care ar trebui sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune daca utilizati o teava de 10 mm. Puteti asigura conexiunea utilizand un clip jubiliar achizitionat de la un magazin de hardware.
Asigurati-va ca ati taiat furtunul suficient de mult pentru a permite spatiului sa se aplece. In caz contrar, teava dvs. se va lipi drept in aer si va trebui sa-i dati o indoire de 90 de grade, astfel incat sa poata rula spre cada de racire.
Treceti conducta prin cuva de racire
Daca utilizati un lighean deschis, pozitionati-l astfel incat bobina sa se afle complet in interiorul cazii. Ar trebui sa fie complet scufundat atunci cand bazinul este umplut cu apa rece sau gheata. Daca folositi o galeata, gauriti o mica gaura in fund, astfel incat conducta sa poata trece din baia de gheata. Sigilati orificiul folosind un sigiliu din silicon sau epoxidic pentru a preveni scurgerea apei prin el si a face mizerie.
Pozitionati capatul deschis al tevii peste esential
Odata ce distilatul se scurge in esential, va face tot restul lucrarii pentru dvs. Va separa uleiul esential de restul materiei pe care nu o doriti in produsul dvs. final.
Asigurati-va ca toate instrumentele dvs. sunt in pozitii stabile
In functie de instrumentele pe care le utilizati si de forma tevii dvs., poate fi necesar sa lucrati putin pentru a gasi o configuratie sigura si stabila pentru toate componentele dvs. statice. Puneti capacul pe oala sub presiune cu conducta atasata la ea, treceti conducta prin cada de racire si pozitionati capatul deschis al conductei peste esential. Asigurati-va ca teava este la un unghi confortabil si ca nimic nu va fi rasturnat.
Stabiliti cand sa recoltati materialul vegetal
Cantitatea de ulei dintr-o planta depinde de locul in care se afla in ciclul sau de viata, deci este important sa recoltati fiecare specie de planta la momentul potrivit. Trebuie sa faceti cateva cercetari pentru a afla cand sa recoltati plantele pe care doriti sa le distilati. De exemplu, lavanda ar trebui recoltata atunci cand aproximativ jumatate din florile de pe tulpina s-au ofilit. Rozmarinul, pe de alta parte, ar trebui recoltat atunci cand plantele sunt in plina inflorire.
Recoltati-va plantele corect
La fel cum trebuie sa cercetati cand sa recoltati plante pentru cea mai buna productie de ulei esential, trebuie sa cercetati cum sa le recoltati. Manipularea neglijenta, recoltarea pieselor gresite, chiar si recoltarea la un moment nepotrivit din zi pot reduce cantitatea si calitatea uleiurilor esentiale. De exemplu, doriti sa folositi varfurile inflorite ale plantei de rozmarin doar atunci cand faceti ulei esential de rozmarin. Aruncati sau utilizati restul plantei in alt mod.
Majoritatea uleiurilor esentiale se afla in glandele, venele si firele de par ale plantei, acestea fiind foarte fragile. Daca le deranjati sau le spargeti, veti obtine mai putin ulei din plante. Manipulati plantele cu grija si manipulati-le cat mai putin posibil.
Fii ales daca iti cumperi plantele
Daca cumparati plante deja recoltate, nu veti avea prea mult control asupra procesului de recoltare. Cautati plante care par sanatoase si nedeteriorate si intrebati vanzatorul cand au fost recoltate. In general, plantele care sunt in forma intreaga (nu zdrobite sau pudrate) sunt cele mai bune.
In timp ce distilarea elimina multe impuritati, pesticidele si erbicidele va pot contamina uleiul. Cel mai bine este sa folositi plante cultivate organic, indiferent daca le cumparati sau le cultivati.
Uscati materialul vegetal
Uscarea reduce cantitatea de ulei din fiecare planta, dar poate creste mult cantitatea de ulei esential pe care o faceti pe lot. Acest lucru se datoreaza faptului ca veti putea incadra mai mult material in fiecare lot. Uscarea trebuie facuta incet si departe de lumina directa a soarelui. [5] Plantele cultivate comercial, cum ar fi lavanda si menta, pot fi lasate sa se usuce pe camp dupa taiere pentru o zi sau cam asa.
Metoda ideala de uscare variaza de la planta la planta, dar, in general, nu ar trebui sa supraincalziti plantele. Uscarea la umbra sau chiar intr-o camera intunecata minimizeaza pierderea de ulei.
Nu permiteti plantelor sa se ude din nou inainte de distilare. Distilati cat mai curand posibil dupa uscare.
Puteti alege sa nu va uscati materialul vegetal daca doriti sa ignorati acest pas.
Se toarna apa in rezervorul aparatului
Daca ti-ai facut propria alambic, rezervorul tau este oala sub presiune. Folositi apa curata; ar trebui sa fie in mod ideal filtrat sau distilat si cat mai moale posibil. Daca utilizati un aparat de fotografiat fabricat, urmati indicatiile producatorului. In caz contrar, asigurati-va ca aveti suficienta apa pentru a finaliza distilarea. In functie de planta si de cantitate, distilarea poate dura de la o jumatate de ora la sase ore sau mai mult dupa fierberea apei.
Adaugati materia vegetala in apa
Se potriveste cat de multa planta poate contine rezervorul. Atata timp cat aveti suficienta apa pentru a rezista fara a fierbe, plantele dvs. ar trebui sa fie bine, chiar daca sunt ambalate strans. Asigurati-va ca nu blocheaza orificiul de evacuare a aburului din capacul oalei sub presiune. Acordati-va cativa centimetri de libertate.
Nu trebuie sa tocati sau sa pregatiti planta in niciun fel – de fapt, daca faceti acest lucru, veti pierde o parte din uleiuri.
Aduceti oala sub presiune la fierbere
Sigilati capacul astfel incat singurul abur care scapa sa circule prin conducta atasata la supapa de abur. Majoritatea plantelor isi vor elibera uleiurile esentiale la 100 de grade Celsius sau 212 grade Fahrenheit – punctul normal de fierbere al apei.
Se filtreaza uleiul colectat (optional)
Odata ce distilarea dvs. este completa, puteti alege sa filtrati uleiul prin panza de branza sau o tesatura similara din bumbac uscat. Asigurati-va ca carpa este uscata si curata – reziduurile de detergent si murdaria pot contamina uleiul.
Nu va dezamagiti ca obtineti o cantitate foarte mica de ulei esential dintr-o cantitate mare de materii vegetale. Procentele de productie variaza de la specie la specie, dar sunt intotdeauna mai mici decat ar putea crede un distilator de inceput.
Se toarna uleiul intr-un recipient pentru depozitare cat mai repede posibil
Cele mai multe uleiuri esentiale pot fi pastrate cel putin unul sau doi ani, dar unele au o durata de valabilitate foarte scurta. Pentru a maximiza durata de viata utila a uleiului, pastrati-l intr-o sticla de sticla inchisa sau intr-un recipient din otel inoxidabil. Utilizati o palnie curata pentru a turna uleiul in recipient si asigurati-va ca recipientul este curat inainte de a turna uleiul in el. Pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat.
Decideti ce sa faceti si cu hidrosolul . Celalalt material din esential este hidrosolul – apa care a fost distilata si infuzata cu parfumul plantei.
Unele hidrosoli, cum ar fi apa de trandafiri sau de lavanda, sunt ele insele utilizabile.
Daca nu doriti sa salvati hidrosolul, il puteti turna in alambic pentru urmatorul lot daca veti distila imediat un alt lot. In caz contrar, arunca-l afara.