Menta este o planta erbacee aromata, din familia Mentei si Mastranto, foarte apreciata pentru parfumul, proprietatile sale curative si medicinale.

Desi originara din Europa, menta este disponibila pe scara larga si la preturi accesibile in multe tari din intreaga lume. Este folosit sub diferite forme: frunze de ceai, alimente, parfumuri, unguente, spray-uri si pastile medicinale.

Beneficiile acestei minunate plante aromatice sunt, fara indoiala, cea mai mare atractie a ei si fac parte dintr-o gama larga de optiuni care pot fi accesate in momente in care nu poti consulta un medic.

Pentru ce este menta?

Menta este folosita la prepararea produselor gastronomice, datorita functiei sale de condiment sau planta aromatica; si farmaceutica, inca de la utilizarea sa ca planta medicinala, inca de pe vremea lui Carol cel Mare.

Inca din Evul Mediu, beneficiile mentei au fost folosite ca optiune pentru ameliorarea afectiunilor precum respiratia urat mirositoare, crampe menstruale, indigestie, dureri de cap, raceli si ca relaxant muscular.

Diversitatea si simplitatea cu care produsele din menta au avut succes sunt varful sulitei in cresterea studiilor si experimentelor in care o descriu drept Panaceea pentru afectiuni si disconfort comune.

Beneficiile mentei

1. Ajuta la digestie

In 2015, BBC a publicat un articol care citeaza un studiu prezentat de Universitatea Harvard din Statele Unite in care sustinea ca 40% din populatia lumii sufera de cel putin un episod de dispepsie.

Indigestia sau dispepsia pot fi ameliorate cu usurinta mestecand frunze de menta, de asemenea ceai sau infuzii.

Mentolul continut de menta produce efecte antispastice care reduc durerea si crampele abdominale, precum si afectiunile tractului digestiv in general.

Meta-analiza prezentata in care 835 de pacienti diagnosticati cu sindrom de colon iritabil au fost tratati cu ulei de menta, a aratat ca uleiul de menta este o terapie sigura si eficienta. 

2. Calmeaza durerile de cap si migrenele

Cefaleea si migrena sunt adesea cauzate de spasme bruste in sistemul vascular care inconjoara vasele de sange care alimenteaza capul.

Menta contine mentol si cineol care actioneaza ca relaxanti naturali care imbunatatesc perfuzia si fluxul sanguin, ameliorand simptomele.

Frecarea cu ulei de menta pe tampla sau pe frunte functioneaza ca un agent calmant si este una dintre multele modalitati de a-l folosi pentru a trata durerile de cap.

3. Improspateaza respiratia

Este bine cunoscut faptul ca menta este una dintre cele mai populare arome in pastele de dinti si paste de dinti, precum si in apa de gura.

Pe langa faptul ca ofera o senzatie de racoare atunci cand este utilizata si ajuta la respiratia urat mirositoare, menta ofera o protectie suplimentara pentru a preveni aderarea bacteriilor la dinte datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiseptice.

De asemenea, ca apa de gura, este perfecta pentru ameliorarea simptomelor gingivitei, inflamatiei si sangerarii gingiilor.

4. Combate infectiile bacteriene

Exista multe articole legate de abilitatile microbicide ale produselor care contin menta si mentol.

„Mentolul este virucid impotriva gripei, herpesului si altor virusi in vitro”. Mentolul este folosit ca antiseptic in culturi antice precum China.

La fel, utilizarea cataplasmelor, infuziilor si nebuloterapia cu frunze de menta a avut rezultate foarte bune in procese acute sau cronice precum infectii ale pielii, febra, tuse, bronsita, printre altele. 

5. Te ajuta sa respiri mai bine

Inhalarea infuziilor aromatice cu menta a demonstrat eficacitate in tratamentul proceselor respiratorii acute, racelii si tusei.

La fel, menta favorizeaza mecanismul vasoconstrictiei, reducand inflamatia, permitand astfel o mai buna vascularizare si schimb de gaze in tesuturi.

Pacientilor cu probleme respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau sinuzita, utilizarea mentei ca co-adjuvant poate fi foarte utila pentru a-si imbunatati simptomele.

6. Amelioreaza crampele menstruale

Crampele menstruale pot fi cel mai rau cosmar pentru multe femei din lume.

Se estimeaza ca aproximativ 75 la suta dintre femeile tinere si intre 25 si 45 la suta dintre femeile adulte sufera de durere sau disconfort in timpul menstruatiei, unele fiind nevoite sa isi inceteze activitatile obisnuite din cauza durerii.

Atributele antispastice si analgezice conferite mentei fac din planta o referinta obligatorie pentru tratamentul durerilor de tip colic.

7. Imbunatateste contractia si memoria

Cunoscutul site doTerra.com este locul ideal pentru a afla despre proprietatile uleiurilor esentiale si ale plantelor aromatice.

Ei recomanda in special uleiul de menta sau Mentha spicata pentru utilizare in difuzoare.

Aroma de Menta ofera arome proaspete si un mediu de energie pozitiva, care stimuleaza sistemul limbic, ajutand astfel memoria si concentrarea in timpul lucrului sau studiului.

8. Calmeaza stresul

Aromaterapia ramane o metoda eficienta de combatere a unora dintre cele mai frecvente afectiuni. Cea mai populara boala din anii 90 a fost nimeni alta decat stresul.

Acest inamic invizibil cedeaza, de asemenea, beneficiilor mentei. Mentha spicata sau uleiul de menta din difuzoare a fost folosit pentru a reduce tensiunea musculara cauzata de stresul si anxietatea de zi cu zi.

9. Inhiba dezvoltarea cancerului de prostata

Este cunoscuta pe scara larga menta ca are efecte de reglementare la femeile cu PCOS.

De acolo, multi oameni de stiinta cred ca aceasta planta aromatica are acelasi efect la pacientii de sex masculin care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de prostata.

Potrivit expertilor: „folosirea plantelor medicinale antiandrogenice este in crestere in practica clinica datorita beneficiilor lor in tratamente precum Sindromul ovarului polichistic, hirsutism, acnee, hiperplazie benigna de prostata si cancere endocrine. ”.

10. Calmeaza febra

Febra este un mecanism natural de aparare produs de sistemul imunitar impotriva oricarei amenintari infectioase sau ca raspuns la anumite boli.

Ceaiul de menta este o modalitate sigura si rapida de a tine febra la distanta, mai ales atunci cand este amestecat cu alte ierburi sau radacini precum rozmarinul sau ghimbirul.

Cum se foloseste menta

Exista atat de multe moduri de a folosi menta. infuziile si ceaiurile sunt una dintre cele mai frecvente atunci cand se incearca calmarea unui stomac deranjat, anxietate, stres sau febra.

De asemenea, menta este folosita ca cataplasma, zdrobindu-i frunzele pana se obtine o pasta care poate fi intinsa peste ranile infectate sau pentru dureri musculare specifice.

Recent, s-a adaugat utilizarea capsulelor de menta pentru tratamente care includ sindromul ovarian polichistic, hiperplazia de prostata, problemele tractului digestiv, sindromul colonului iritabil si cancerul endocrin.

Frunzele de menta pot fi spalate si mestecate pentru a mentine sanatatea orala optima, pentru a preveni respiratia urat mirositoare; de asemenea, ca ulei esential aromatizant acasa.

Contraindicatii ale mentei

Exista unele contraindicatii si precautii care trebuie luate in considerare atunci cand se utilizeaza menta sau orice alta planta si/sau medicament.

Toate produsele din plante au un potential ridicat de contaminare cu pesticide, erbicide, metale grele, printre altele. La fel, dezvoltarea reactiilor alergice la persoanele sensibile la aceste produse, ca si in cazul oricarui produs de medicina traditionala.

„Au fost descrise reactii alergice, dermatite, tremuraturi musculare, arsuri la stomac; de asemenea, afectarea rinichilor atunci cand se utilizeaza doze foarte mari”.

Este necesar sa se cunoasca dozele adecvate pentru fiecare afectiune, precum si utilizarea corecta a medicamentelor si interactiunile cu alti compusi. Distingerea stadiilor incipiente ale reactiilor alergice poate preveni orice complicatii in viitor.