In timp ce multi oameni evita usturoiul in mancare de teama sa nu miroseasca, romanii au o apreciere de cult pentru aceasta planta.
Drumurile intortocheate, incetosate, castelele si fortaretele medievale ale Transilvaniei au pregatit scena unora dintre cele mai intunecate legende ale Europei, dintre care cea mai faimoasa este contele Dracula.
In ciuda faptului ca nu a pus niciodata piciorul in Transilvania, autorul din secolul al XIX-lea Bram Stoker si-a bazat cunostintele despre vampiri pe strigoi (din latinescul „striga” care inseamna „vrajitoare” sau „spirit rau”) datorita unei carti pe care a gasit-o in Biblioteca Whitby din Anglia, numita O relatare a Principatelor Tarii Romanesti si Moldovei. In carte, i-a atras atentia Vlad Tepes, un conducator istoric care a luptat impotriva turcilor invadatori. Era fiul lui Vlad Dracul al Casei Draculesti si a fost personajul perfect pe care sa-si aseze personajul principal sange.
Desi Dracula lui Stoker era fictiv, spiritele intunecate au existat de mult in folclorul est-european, la fel ca si utilizarea usturoiului pentru a le indeparta.
Prin practici transmise de-a lungul generatiilor, se crede ca usturoiul protejeaza oamenii si casele de spiritele rele, precum si vindeca boli precum raceala si tusea. Se crede ca strigoii sug laptele de la mame si vaci (inspiratia pentru vampirii sugatori de sange ai lui Stoker), motiv pentru care taranii romani si-au protejat de mult efectivul ungandu-si coarnele cu usturoi.
Dar dincolo de folclor, usturoiul este un must in farfuria fiecarui roman.
Usturoiul este un must in farfuria oricarui roman
Intr-o seara ma petreceam cu prietenii la Conacul Bratescu, un restaurant romanesc situat la 10 minute de mers pe jos de Castelul Bran (inspiratia pentru Castelul lui Dracula al lui Stoker). Un grup de turisti de la masa alaturata priveau cu ochi iscoditori cum ne inabusim pastravul si mamaliga in mujdei , un sos romanesc intepator, facut din catei de usturoi zdrobiti, sarati si amestecati energic cu apa si ulei de floarea soarelui sau iaurt in unele cazuri. In timp ce multi oameni evita usturoiul in mancare de teama sa nu miroseasca, romanii au o apreciere de cult pentru planta. Principiul este simplu: cu cat mai mult, cu atat mai bine.
„Nu are acelasi gust fara”, a exclamat prietenul meu Alexandru Pavelescu.
In Romania, se crede ca usturoiul protejeaza oamenii si casele de spiritele rele.
Inca doua portii generoase de mujdei au fost aduse si gata in cateva minute, atat ca sos pentru peste, fie pur si simplu intinse pe paine.
Considerat de neinlocuit in aromatizarea fripturii si a altor alimente, usturoiul a fost intotdeauna o cultura raspandita in Romania. In satul Copalau din judetul Botosani, planta aromatica este cultivata de peste 40% dintre localnici. Considerat unic datorita calitatii solului asezarii indepartate, usturoiul de la Copalau si-a castigat faima atat la nivel national, cat si international – atat de mult incat autoritatile agricole ale judetului se pregatesc sa-l inregistreze ca produs cu indicatie geografica protejata.
Usturoiul a fost considerat de mult timp o planta magica
La nivel casnic, usturoiul este folosit in ciorba , cuvant pentru numeroasele supe ale tarii care contin legume si carne, precum ciorba de burta sau varianta mai usoara, ciorba radauteana facuta cu pui. Prezenti in fiecare meniu, popularii carnati de vita si porc fara piele, cunoscuti sub numele de mici , isi datoreaza gustul suculent si savuros cantitatii generoase de usturoi din reteta.
Pe langa faptul ca este un ingredient esential in bucataria romaneasca, usturoiul a fost de mult gandit ca o planta magica. In ajunul Sfantului Andrei (patronul Romaniei), pe 29 noiembrie, se crede ca usturoiul va tine in siguranta impotriva strigoi si moroi , duhuri rele ale celor trecuti si care bantuie gospodaria rudelor inca in viata. Un fel de Halloween romanesc, locuitorii din mediul rural mananca atat usturoi, cat si il ung pe colturile ferestrelor si usilor pentru a se proteja. Randurile de usturoi pot fi vazute agatate cu acelasi scop.
Peste 40% dintre copalauani cultiva usturoi.
„Datorita proprietatilor sale curative ca remediu alternativ, usturoiului i s-au conferit alte atribute simbolice ca planta ritualica, avand un rol apotropaic de protectie”, a spus Ana Iuga, etnolog la Muzeul Taranului Roman.
Toate tranzitiile importante din viata sunt insotite de un set de ritualuri – usturoiul este laitmotivul din spatele lor
Dar nu se opreste aici. In Romania, usturoiul este considerat un medicament (natural) mai puternic decat majoritatea antibioticelor, datorita unui compus numit alicina (eliberat atunci cand usturoiul este tocat sau zdrobit) care are proprietati similare cu penicilina, si mancarurilor precum supa de usturoi facuta cu usturoi prajit. capete amestecate cu morcovi, ceapa, cartofi, pastarnac si telina se servesc pentru combaterea gripei. Bunicile si strabunicile transmit traditia de a unge cateii de usturoi proaspat taiati in jumatate pe paine prajita atat pentru gust, cat si pentru sanatate.
„Traditia si folclorul sunt adanc inradacinate in cultura romana intr-un sincretism care dateaza inca dinaintea crestinismului”, a declarat Gabriela Solomon, co-fondatoare My Secret Romania, in cadrul unui atelier culinar pe tema usturoiului. „Toate tranzitiile importante din viata – nasterea, casatoria si moartea – sunt insotite de un set de ritualuri care sunt pastrate chiar si de oameni cu o educatie inalta. Usturoiul este laitmotivul din spatele lor.”
Castelul Bran din Transilvania a fost inspiratia pentru Castelul lui Dracula
In conformitate cu aceasta credinta nationala ca usturoiul are puteri miraculoase, Festivalul Usturoiului, aflat in prezent la a cincea editie, are loc in fiecare septembrie in Pasul Tihuta din Muntii Bargau (Carpatii Orientali). Aici se intalneste Transilvania cu Bucovina, considerata mult timp poarta de acces catre taramul contelui Dracula, asa cum este descris in romanul lui Bram Stoker, sub numele sau maghiar „Borgo Pass”. In cadrul festivalului, sunt pregatite mancaruri traditionale cu usturoi, sunt tesute coroane de usturoi, iar spectacolele de magie si vrajile fac parte din eveniment.
Asadar, indiferent daca vampirii exista sau nu cu adevarat in Romania, usturoiul cu siguranta exista, in mancarea, medicina si folclorul sau antic.