Esti o victima a convingerilor tale limitative despre bani? Nu esti singur. Potrivit unui nou raport, 50% dintre americani spun ca se simt cel putin putin prinsi in situatia lor financiara. Saptesprezece la suta se simt foarte prinsi.

Cand te simti blocat in situatia ta financiara, poate fi greu sa inveti cum sa faci o schimbare si sa mergi inainte – si este deprimant si descurajant.

De obicei, aceste sentimente de capcana se bazeaza pe convingerile tale limitative despre bani. De multe ori pot fi legate si de miturile banilor.

Dar iti poti schimba convingerile si iti poti schimba viata. In acest articol, vei invata cum sa faci asta!

Care sunt convingerile limitative despre bani?

In primul rand, trebuie sa intelegeti ce sunt convingerile limitative despre bani. Acestea sunt idei pe care le mentii despre bani, relatia ta cu banii si capacitatea si demnitatea ta de a obtine bani.

Mai presus de toate, aceste convingeri limitative despre bani sunt bazate pe opinii, nu pe fapte. Acest lucru ii ajuta de fapt sa devina mai puternici in timp, deoarece sunt intariti de emotiile noastre, nu de gandirea rationala.

Cu totii avem convingeri limitative despre bani, asa ca nu e de ce sa ne fie rusine aici! Adesea, aceste credinte sunt atat de inradacinate in noi incat nici nu ne dam seama ca le avem.

De unde vin aceste credinte?

Nu exista o singura sursa de vina pentru limitarea credintelor despre bani.

De-a lungul vietii tale, exista multi factori diferiti care contribuie la modelarea convingerilor tale despre bani, cum ar fi:

  • Familie
  • Prieteni
  • Normele sociale
  • Cultura
  • Experiente personale
  • Expunerea la internet, retelele sociale etc.

Cum influenteaza credintele limitative despre bani oamenii?

In timp ce convingerile limitative despre bani sunt subconstiente, ele au efecte puternice asupra realitatii tale. Si daca nu le tineti sub control, aceste convingeri limitative se pot dovedi a fi daunatoare bunastarii financiare si vietii tale.

Unul dintre cele mai comune exemple de convingeri limitative despre bani este ca nu poti castiga bani buni decat daca ai un job de birou. Daca aveti aceasta convingere, atunci s-ar putea sa va impiedicati sa va urmariti visele de a incepe o afacere.

Indiferent daca sunt subconstienti sau nu, convingerile limitative despre bani te pot tine blocat.

Cum sa depasesti convingerile limitative despre bani

Mentalitatea dvs. de bani joaca un rol important in determinarea succesului dvs. financiar. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa dezvoltati o mentalitate pozitiva asupra banilor sau o mentalitate de abundenta financiara. Procedand astfel, veti deschide noi moduri de a va gandi la bani si bogatie si va va ajuta sa va puneti pe calea corecta pentru bunastarea financiara.

Cum poti incepe sa-ti schimbi mentalitatea banilor?

Pasul de inceput pentru a depasi convingerile tale limitative despre bani este sa devii constient de ele. Odata ce recunoasteti ca credintele voastre limitative despre bani exista si va dati seama care sunt acestea, puteti gasi modalitati de a le contracara.

Exemple de convingeri limitative despre bani

Exista multe convingeri limitative despre bani si cu totii ne-am trezit prinsi in cateva.

Iata cateva exemple comune de convingeri limitative despre bani.

Te vezi in vreuna? E in regula. Acum puteti invata modalitati de a contracara aceste convingeri limitative despre bani, astfel incat sa puteti lucra spre bunastarea financiara.

1. Pot fie sa fac ceea ce imi place, fie sa fac bani

Crescand, este posibil sa fi auzit o versiune a acestei povesti de la parinti, consilieri de cariera sau chiar filmele de la Hollywood. Suna tropul artistului/scriitor/actorului infometat?

Poate fara sa te gandesti la asta, ai acceptat ca nu poti sa-ti castigi existenta facand ceva ce iti place. Iata o noua mantra:

„Pot castiga bani facand ceea ce imi place”

De fapt, a face ceea ce iti place poate fi un avantaj imens in incercarea de a obtine profit. Cu cat iti place mai mult ceea ce faci, cu atat vei fi mai creativ, concentrat si pasionat in ceea ce priveste munca ta – calitati diligente care te pot ajuta sa performati mai bine si sa aduceti acasa un salariu mai mare.

2. Banii nu cumpara fericirea

Din pacate, stereotipurile din filmele, cartile si arta de la Hollywood intaresc ideea ca oamenii bogati sunt nefericiti. (Suna familiar Ebenezer Scrooge dintr-un colind de Craciun sau Mr. Potter din It’s a Wonderful Life ?)

Mai mult, exista si multe idei spirituale care afirma ca nu poti lega in niciun fel fericirea de bani. Dar exista un alt mod in care te poti gandi la asta:

„Banii pot cumpara lucrurile pe care le vreau pentru o viata buna”

Banii sunt un obiect tangibil; nu poate cumpara ceva intangibil, cum ar fi sentimentele.

Totusi, ceea ce poate face este sa actioneze ca o resursa pentru a cumpara lucruri pe care le iubesti. De exemplu, puteti folosi banii pentru a urma cursuri de arta, pentru a cumpara un instrument muzical sau pentru a calatori.

3. Ai nevoie de bani pentru a face bani

Poate ca ai vise mari sa incepi propria afacere sau sa infiintezi un cont de investitii, dar esti blocat de ideea ca este nevoie de bani pentru a face bani.

Din pacate, aceasta credinta limitativa despre bani ii poate impiedica pe oameni sa inceapa vreodata sa-si urmareasca visurile. Este timpul sa rasturnam scenariul:

„Pot incepe de unde sunt”

Credeti sau nu, puteti incepe de la nimic.

  • Daca nu ai mai investit niciodata, poti incepe sa investesti cu putini bani.
  • Daca doriti sa va cresteti veniturile, puteti incepe o agitatie secundara pentru a castiga mai multi bani.
  • Daca doriti sa economisiti mai multi bani, puteti afla cum sa creati un buget care sa functioneze pentru dvs.

4. Nu pot salva niciodata

Uneori, se poate simti ca toata lumea reuseste, cu exceptia ta. Daca va uitati la prietenii cum economisesc pentru nunti, case sau vacante mari, poate fi descurajant daca simtiti ca nu va puteti ridica niciodata economiile.

Chiar daca poate fi coplesitor sa incepi, poti sa o faci! Incepe cu schimbarea mentalitatii:

„In fiecare zi invat mai multe despre bani si economisesc”

Nimeni nu se naste cu cunostinte despre bani sau cum sa-i economiseasca cu intelepciune. Este doar o alta abilitate de invatat, cum ar fi sa coaseti sau sa cantati la pian.

Daca studiezi banii si obiceiurile bune de economisire, vei vedea ca in scurt timp vor urma imbunatatiri.

Incepeti azi sa cititi despre finante personale si investitii, apoi continuati!

5. Familia mea nu este bogata

In unele familii, exista bogatie generationala, iar oamenii au oportunitatea si privilegiul de a obtine ajutor financiar si educatie de la familiile lor.

Cu siguranta, daca simti ca ai urca batalia financiara ascendenta, atunci acest lucru se pare cu adevarat nedrept. Dar trebuie sa-ti reamintesti:

„Nu sunt familia mea”

Indiferent ce fel de alegeri financiare a facut familia ta, aveti ocazia sa va construiti propria bunastare financiara si sa obtineti independenta financiara.

Incepe cu crearea unei foi de parcurs financiare care va va conduce prin bugetare, prioritizarea datoriilor, investitii si multe altele.

6. Sunt mereu stricat

Daca simti ca esti mereu stricat, nu esti singurul.

Un studiu al Asociatiei Americane de Psihologie (APA) a constatat ca 72% dintre americani „se simt stresati de bani cel putin o parte din timp”.

Desi este tipic sa te simti putin stresat din cand in cand, nu trebuie sa te simti stricat pentru totdeauna.

„Situatia mea financiara actuala nu este situatia mea financiara permanenta”

Poate ai datorii. Poate simti ca nu economisesti niciodata suficient la sfarsitul lunii. Cu toate acestea, doar pentru ca te simti rupt astazi nu inseamna ca trebuie sa te simti asa pentru totdeauna.

Incepe mic. Pas cu pas, iti poti schimba situatia financiara.

7. Banii sunt radacina tuturor relelor

Din nou, aceasta este inca una dintre acele convingeri limitative despre bani pe care este posibil sa le fi absorbit din cultura pop.

Exista o notiune durabila ca banii sunt murdari si ca oamenii cu bani sunt rai, lacomi si egoisti. Dar te-ai putea gandi la asta in felul urmator:

„Banii sunt o resursa care poate fi folosita spre bine”

Banii sunt doar un obiect neinsufletit; nu este in mod inerent bun si nu este in mod inerent rau.

Indiferent daca banii sunt sau nu „murdari” depinde de persoana. Puteti decide sa folositi banii ca o resursa pentru bine.

De exemplu, va puteti valorifica bunastarea financiara pentru a va sprijini familia, pentru a dona organizatii caritabile, pentru a crea un fond de burse etc.

8. Nu merit avere

Poate crezi ca pur si simplu nu esti suficient de bun pentru a castiga bani. Acesta este un obstacol enorm pentru bunastarea dumneavoastra financiara.

Adesea, oamenii pot dezvolta aceasta credinta limitativa despre bani daca au avut o experienta financiara proasta anterioara si se invinuiesc pentru ca au facut greseala. Dar toti facem greseli din cand in cand. In schimb, spune-ti:

„Sunt demn de avere”

Toata lumea – indiferent cine esti – merita bogatie.

Esti demn de fericire. Esti demn de o viata buna. Si desi banii s-ar putea sa nu fie totul, cu siguranta te pot ajuta sa te conduci catre viata pe care o meriti.

9. Nu-mi voi plati niciodata datoria

Privind la ceea ce pare un munte de datorii poate fi un sentiment terifiant. Este deosebit de descurajator daca faci doar plata minima in fiecare luna si vezi ca dobanda iti paralizeaza contul bancar.

Dar exista o alta cale:

„Pot veni cu strategii pentru a-mi plati datoria”

Amintiti-va ca datoria nu este o sentinta pe viata. In unele cazuri, da, pot dura ani pentru a plati datoria. Dar daca abordezi datoria ta in mod strategic, poti veni cu un plan de rambursare a datoriei care functioneaza pentru tine.

Cu timpul, vei vedea ca pasii mici pot duce la schimbari mari in situatia ta financiara.

10. E prea tarziu sa imi schimb viitorul financiar

Aceasta este una dintre cele mai inabusitoare convingeri pe care le puteti avea despre bani. Practic, totul este despre a te simti blocat. De exemplu, te surprinzi spunand:

  • „Este prea tarziu sa incepem sa investim acum”
  • „Mi-am ratat sansa”
  • „Slujba mea nu plateste suficient”

„Nu este niciodata prea tarziu pentru mine sa fac o schimbare”

Mai presus de toate, cel mai important lucru de retinut este ca, indiferent unde va aflati in calatoria dvs. financiara, astazi poate fi intotdeauna ziua 1 a unei noi vieti. Si indiferent de obstacolele cu care te confrunti, poti prelua controlul asupra viitorului tau financiar si asupra vietii tale.

Niciodata nu e prea tarziu. Tot ce este nevoie este primul pas:

  • Aflati cum functioneaza investitia.
  • Gasiti modalitati de a va creste fluxurile de venit.
  • Descoperiti cum sa va construiti afacerea.
  • Aflati cum sa gasiti un loc de munca mai bine platit.

Depaseste-ti convingerile limitative despre bani si gaseste libertatea!

Ar putea fi mult prea usor sa cazi victima convingerilor tale limitative despre bani. In mod surprinzator, poate fi usor sa depasiti aceste convingeri limitative si sa gasiti libertatea financiara.

Desigur, nu se va intampla peste noapte. Pentru a-ti depasi convingerile limitative despre bani, trebuie sa-ti schimbi mentalitatea despre bani.

Odata ce o faci, vei deschide noi cai pentru a invata, a creste si a-ti construi bogatia. Puteti incepe astazi prin a afla mai multe despre bugetul si secretele bogatiei.