Balonarea, gazele, oboseala si durerile abdominale sunt toate reactii obisnuite la exagerarea in noaptea cu paste, nu? Nu intotdeauna. Daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome in mod regulat dupa ce ati consumat alimente care contin gluten, ar putea indica boala celiaca – o reactie imuna la consumul de gluten, o proteina gasita in grau, orz si secara.
Potrivit Fundatiei pentru boala celiaca, aproape 80% dintre persoanele cu boala celiaca raman nediagnosticate. Acesta este motivul pentru care este esential sa stiti mai multe despre aceasta boala autoimuna, inclusiv despre simptomele, diferitele tipuri si cum va puteti verifica daca sunteti ingrijorat.
Ce este boala celiaca?
Boala celiaca (uneori numita sprue celiaca) este o tulburare autoimuna care apare la persoanele predispuse genetic. Daca aveti boala celiaca, un raspuns imunitar va fi declansat atunci cand mancati gluten, acest raspuns poate provoca deteriorarea mucoasei intestinului subtire, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a absorbi nutrienti. A nu se confunda cu sensibilitatea la gluten, care se refera la dificultati de digerare a alimentelor care contin gluten, dar nu sunt cauzate daune.
Este important sa stiti ca, odata diagnosticata, puteti trata boala celiaca urmand o dieta stricta fara gluten, care ar trebui sa va ajute la controlul oricarui disconfort si simptome.
Ce se intampla cand mananci gluten cu boala celiaca?
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Daca traiesti cu boala celiaca, sistemul imunitar al corpului tau va respinge proteinele din alimentele pe care le consumi.
- Daca aveti boala celiaca si mancati gluten, vilozitatile (proiectii asemanatoare parului care va imbina intestinele) vor fi deteriorate.
- Vilozitatile sunt responsabile pentru absorbtia nutrientilor atunci cand consumati alimente. Cand vilozitatile sunt deteriorate, pot impiedica intestinul subtire sa absoarba unele substante nutritive (numita si malabsorbtie).
- La copii, malabsorbtia poate afecta cresterea si dezvoltarea. La adulti, poate provoca o serie de simptome incomode.
- Boala celiaca netratata poate provoca complicatii grave pe termen lung, inclusiv slabirea oaselor, infertilitate si probleme ale sistemului nervos.
- Boala celiaca este ereditara, ceea ce inseamna ca daca aveti o ruda apropiata care traieste cu boala celiaca, aveti un risc crescut de a o avea. Persoanele cu o ruda de gradul I (un parinte, un frate sau un copil) cu boala celiaca au un risc de 1 din 10 de a dezvolta boala celiaca, conform Fundatiei pentru boala celiaca.
- Oamenii pot dezvolta boala celiaca la orice varsta. Cel mai frecvent este diagnosticat la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Timpul mediu necesar pentru a fi diagnosticat cu boala celiaca este de 13 ani, conform unui studiu NCBI.
- Boala celiaca poate duce la alte boli autoimune, cum ar fi anemie, osteoporoza, diabet de tip 1, scleroza multipla (SM), dermatita herpetiforma (o eruptie cutanata cu mancarime) si, in unele cazuri severe, infertilitate.
- Boala celiaca se prezinta sub diferite forme. Adesea, acestea sunt impartite in trei grupe boala celiaca clasica, boala celiaca neclasica si boala celiaca silentioasa. Despre aceste diferite tipuri de boala celiaca vom vorbi mai tarziu in articol.
Care sunt diferitele tipuri de boala celiaca?
Exista 3 tipuri comune de boala celiaca: boala celiaca clasica, neclasica si cea silentioasa. Fiecare tip are simptome similare, desi simptomele pot varia ca severitate.
Boala celiaca clasica
In cazurile de boala celiaca clasica, semnele de avertizare timpurie pot include:
- Simptome si probleme digestive
- Diaree
- Pierdere in greutate inexplicabila
- Stabilirea cresterii la copii
Pentru cei care sufera de boala celiaca clasica, dar continua sa consume gluten, exista o probabilitate mai mare ca pacientii sa produca scaune palide, mirositoare si grase. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de steatoree
Boala celiaca neclasica
In cazurile de boala celiaca non-clasica, semnele de avertizare timpurie pot include: E:
- Balonare abdominala si crampe
- Oboseala cronica
- Dureri de cap severe
- Furnituri la maini sau picioare
- Anemie
- Reducerea masei osoase
- Probleme dentare
- Eruptie cutanata cu mancarime pe corp
Nota: diferenta dintre boala celiaca clasica si cea neclasica este ca cei care traiesc cu boala celiaca clasica se confrunta cu simptome de malabsorbtie, in timp ce cei care traiesc cu boala celiaca neclasica pot sa nu experimenteze simptome de malabsorbtie.
Boala celiaca tacuta
Boala celiaca tacuta este adesea asa-numita deoarece pacientii nu vor prezenta niciun simptom asociat cu boala celiaca. S-ar putea sa va intrebati cum poate cineva sa aiba boala celiaca, dar sa nu experimenteze simptome atunci cand ingera gluten. S-a dovedit ca cei care traiesc cu boala celiaca tacuta vor suferi atrofie viloasa a intestinului subtire, dar isi pot trai viata simtindu-se bine.
Daca va confruntati cu simptome ale bolii celiace, cum ar fi oboseala, diaree si dureri abdominale, sau daca aveti oricare dintre factorii de risc obisnuiti, cum ar fi antecedentele familiale, diabetul de tip 1 sau tulburarea tiroidiana, cel mai sigur mod de a afla daca aveti boala celiaca se face printr-un test. Puteti face acest lucru cu medicul dumneavoastra sau de acasa cu Testul Celiac LetsGetChecked.
Este important de retinut ca, desi nu exista un remediu pentru boala celiaca, respectarea unei diete stricte fara gluten poate fi de obicei foarte eficienta in gestionarea simptomelor gastrointestinale si reducerea oricaror potentiale daune.
Testul pentru celiachie LetsGetChecked va putea identifica anticorpii de boala celiaca. Rezultatele dvs. online vor fi disponibile in termen de 5 zile, iar echipa noastra medicala dedicata va fi la indemana pentru a va raspunde la orice intrebari. Testul trebuie efectuat dupa sase saptamani de dieta care contine gluten pentru a asigura rezultate precise.