Aflati cum sa navigati pe pietele financiare si sa incepeti ca investitor. Daca singura dvs. cunoastere a pietei de valori provine din vizionarea stirilor si de unde s-a incheiat ziua indicelui FTSE 100, este posibil sa aveti doar o idee vaga despre ce este si cum functioneaza.

Sau poate ai investit in actiuni, fie direct, fie printr-un fond sau o pensie, facand asta fara sa intelegi cu adevarat la ce sunt bursele.

Daca sunteti in oricare dintre categorii – si veti fi foarte departe de a fi singur daca sunteti – este o idee buna sa incepeti de la inceput pentru a intelege ce este bursa, ce realizeaza si cum functioneaza. Aceasta baza solida va poate ajuta sa va faceti banii sa creasca.

Vom explica, de asemenea, rolul diferitilor profesionisti si organizatii conectate cu piata de valori – cum ar fi brokerii de valori, bursa in sine si administratorii de fonduri – si ce inseamna de fapt termeni precum „fond index” si „bula bursiera”.

Ce este bursa?

Orice piata exista pentru a reuni cumparatori si vanzatori. In cazul pietei de valori, bunurile oferite sunt actiuni (sau uneori alte active financiare, cum ar fi obligatiuni).

„Partajare” este probabil, ca si piata de valori in sine, un termen care este mai des auzit decat inteles pe deplin.

Este un certificat, real sau electronic, care reprezinta coproprietatea unei afaceri. In mod colectiv, actionarii sunt cei care detin o afacere, nu managerii sau directorii.

Actionarii sunt cei mai buni factori de decizie cu privire la ceea ce face afacerea si au dreptul la toate profiturile pe care compania le produce.

Certificatul dumneavoastra de actiuni este o dovada a dreptului dumneavoastra de a avea un cuvant de spus in aceste decizii si la cota corespunzatoare din profit (compania tine, de asemenea, un registru central al tuturor actionarilor).

Daca doriti sa cumparati actiuni, in cele mai multe cazuri va trebui sa le cumparati de la bursa. Exceptie fac companiile private, ale caror actiuni nu sunt tranzactionate la bursa – uneori oamenii detin actiuni intr-un magazin de familie sau alte afaceri, de exemplu.

Exista, totusi, o diferenta cheie intre o bursa si o piata care vinde, sa spunem, fructe si legume. Aceasta inseamna ca exista doua circumstante in care un investitor, privat sau profesionist, poate cumpara actiuni la o anumita companie.

Primul este atunci cand compania invita investitii ca mijloc de a strange bani de la acesti investitori. Acest lucru are loc atunci cand actiunile sunt admise pentru prima data la bursa (termenii „bursa” si „piata de valori” sunt in linii mari sinonimi).

In acest caz, banii investitorului merg catre societatea in cauza, care emite actiuni investitorului in schimb. Aici, piata ii reuneste pe cei care au capital (investitorii) si pe cei care au nevoie de capital (compania). Prin urmare, piata de valori este un exemplu deosebit de ceea ce se numeste „piete de capital”.

Termenul dat strangerii de bani prin intermediul pietei de valori este diferit de „flotatie”, „float”, „listare” sau „IPO” (oferta publica initiala).

A doua imprejurare se refera la tranzactionarea actiunilor. Odata ce actiunile unei anumite companii au devenit disponibile pe bursa, acestea pot fi tranzactionate acolo.

Diferenta dintre acest tip de tranzactionare si strangerea initiala de bani tocmai discutata este ca un investitor vinde altuia – compania in sine nu este implicata si nu primeste banii stransi prin vanzarea actiunilor; acei bani merg in schimb catre investitorul care vinde.

Pentru a face distinctia intre cele doua activitati, strangerea initiala de bani de la investitori de catre companie are loc pe ceea ce se numeste „piata primara” si tranzactionarea ulterioara de actiuni intre un investitor si altul pe „piata secundara”.

Cum functioneaza bursa?

O bursa majora reglementata, precum Bursa de Valori din Londra, opereaza un sistem bine dezvoltat de transfer sigur si eficient al actiunilor de la un investitor la altul, care a evoluat de-a lungul deceniilor.

O serie de functii profesionale se reunesc pentru a permite tranzactionarea actiunilor in siguranta, rapid si la costuri reduse.

Brokerii actioneaza ca intermediari: vanzatorii stiu ca cumparatorii vor veni la brokeri pentru a gasi actiunile pe care le doresc si invers, asa ca brokerii pun impreuna cele doua parti ale tranzactiei.

De asemenea, brokerii faciliteaza tranzactionarea cotand in mod continuu un pret de cumparare si un pret de vanzare pentru fiecare actiune. Pretul la care brokerul va cumpara o anumita actiune va fi mai mic decat pretul la care va vinde, astfel incat sa existe o marja de profit. Puteti vedea aceste doua preturi, numite „oferta” si, respectiv, „oferta” in jargonul orasului, pe site-urile si aplicatiile magazinelor de investitii populare si ale Bursei de Valori din Londra.

Brokerii isi folosesc experienta, expertiza si cunostintele despre piata la momentul respectiv pentru a evalua preturile potrivite pentru a le cota pentru cumparare si vanzare. In perioadele de stres pe piata, brokerii vor extinde decalajul (sau „spread”) dintre preturile de cumparare si de vanzare pentru a se asigura ca nu sunt prinsi de miscari bruste bruste ale pretului.

Odata ce o vanzare este convenita, o echipa de „decontare” se asigura ca stocul este transferat noului sau proprietar si banii platiti de cumparator ajung la vanzator. De asemenea, este informat registratorul societatii ale carei actiuni au fost vandute pentru ca registrul de actiuni sa poata fi actualizat.

In zilele noastre, aproape toata tranzactionarea actiunilor este electronica, asa ca „certificatul” dvs. de actiuni va lua forma unei intrari in contul dvs. la broker sau platforma de investitii online. Cand vindeti o actiune, in mod normal trebuie sa asteptati cateva zile pentru a primi banii.

Contul dvs. la agentul dvs. de bursa poate lua forma unui „adapost” eficient din punct de vedere fiscal, cum ar fi actiuni si actiuni Isa sau pensie privata auto-investita (Sipp), sau poate fi un cont „vanilie” care nu ofera protectie impotriva impozitelor. .

De ce conteaza bursa?

Piata de valori indeplineste o serie de roluri dincolo de scopul sau central de a oferi intreprinderilor un mijloc de a strange bani si pentru investitori sa cumpere si sa vanda actiuni.

Mentine standardele etice si de guvernanta in cea mai mare parte a economiei reprezentate de companiile cotate la bursa si impune standarde de dezvaluire care faciliteaza controlul investitorilor, factorilor de decizie, mass-media si altii.

Un indice bursier – care reprezinta o medie a preturilor actiunilor cotate pe piata, sau o parte a acestora – ofera o masura simpla si usor de inteles a increderii investitorilor in economia locala, si chiar in guvernul si moneda unei natiuni ( acoperim indici mai detaliat mai jos).

Existenta acestui mijloc pentru ca oamenii obisnuiti sa-si investeasca banii in actiuni determina un interes mai larg pentru investitii, finante si economie si le ofera o modalitate de a construi bogatie si de a obtine independenta financiara fara riscurile si obstacolele pe care le implica inceperea unei afaceri proprii.

Cum pot investi cu usurinta la bursa?

Termenul „broker” poate evoca imagini cu barbati din scolile publice in palarii melon care isi petrec zilele ingrijindu-se de finantele clientilor din acelasi mediu, facand ca piata de valori sa para indepartata si straina pentru ceilalti. Acest stereotip continea odata o mare parte de adevar, dar apartine ferm trecutului, iar investitia in actiuni este acum deschisa tuturor.

Internetul este partial pentru a multumi pentru aceasta revolutie. Acum este la fel de usor sa deschideti un cont de intermediere in bursa precum, de exemplu, sa va inscrieti la un nou furnizor de energie.

Desigur, deschiderea acelui cont este doar jumatate din poveste, pentru ca atunci trebuie sa alegi in ce sa investesti banii. Dar si aici au devenit disponibile raspunsuri mult mai simple in ultimii ani.

Cand vine vorba de alegerea dvs. reala in ce sa investiti, cea mai simpla solutie este un „fond de urmarire” sau „fond index”, tratat in sectiunea urmatoare.

Exista si alte mijloace simple de a investi la bursa.

Una este utilizarea serviciului de investitii pe care multe banci il ofera clientilor lor de cont curent. Aici, vi se va oferi o gama mica si simpla de fonduri de investitii din care sa alegeti, cu ajutorul caruia sa il identificati pe cel potrivit pentru dvs.

Servicii similare sunt disponibile de la platforme speciale de investitii online care ofera un numar mic de portofolii concepute pentru a satisface persoanele cu diferite nevoi si niveluri de acceptare a riscului de investitie, impreuna cu indrumari pentru a va ajuta sa alegeti cea mai buna optiune. Astfel de servicii sunt adesea numite „consilieri robo”, deoarece indrumarea este furnizata de algoritmi.

O alta alternativa este sa va inscrieti la o pensie la locul de munca – ceva care se va intampla in mod normal cand incepeti la o companie, cu exceptia cazului in care va renuntati in mod activ.

Organizatia care gestioneaza pensia in numele angajatorului dvs. este, de asemenea, probabil sa va ofere o gama simplificata de optiuni de investitii. Daca nu exprimati nicio preferinta, va va investi contributiile la pensie intr-un fond „implicit”.

Ce sunt „fondurile indexate”?

Daca investiti fara ajutorul unei pensii la locul de munca, „consilier robo” sau similar, un fond index ofera cea mai simpla modalitate de a pune bani la bursa.

Avantajele sale sunt ca ofera diversificare incorporata – un aspect vital in orice strategie de investitii, deoarece inseamna mai putin risc si costuri reduse.

Fondurile indexate, numite si instrumente de urmarire, fonduri de urmarire sau fonduri pasive, nu incearca sa investeasca in actiuni castigatoare sau sa evite pierderea acestora. In schimb, pur si simplu va raspandesc banii pe o serie de actiuni gasite intr-un anumit indice bursier.

Sa presupunem ca ati dori sa investiti in cele mai mari companii britanice. Exista multe fonduri care urmaresc FTSE 100; puteti pune bani in ele prin intermediul platformei de investitii alese si veti plati o taxa anuala foarte mica pentru fond, desi platforma va percepe propria taxa separata.

Daca preferati un fond gestionat de un selector uman de actiuni, incercati aceasta lista cu cele 25 de fonduri preferate ale The Telegraph.

Ca alternativa, pentru sfaturi privind investitia in actiuni britanice, cititi ghidul nostru despre cel mai bun mod de a investi in actiuni britanice (pentru cele mai mari randamente).

Care este rolul brokerilor, managerilor de portofoliu si bancherilor de investitii?

Agentii de bursa, asa cum am spus mai devreme, sunt portile de acces ale investitorilor catre piata de valori: daca doriti sa cumparati sau sa vindeti actiuni individuale, va trebui sa faceti acest lucru prin intermediul unui broker de bursa.

In zilele noastre, brokerii de bursa iau in mare parte forma unor platforme online, cum ar fi Hargreaves Lansdown si Interactive Investor, desi tipul mai traditional bazat pe contactul personal inca exista.

Administratorii de fonduri ofera o modalitate alternativa de a investi in piata de valori daca doriti expunere la piata, dar nu doriti sa alegeti singur actiuni individuale.

Un fond, fie ca este un instrument de urmarire sau este condus de un selector profesionist de actiuni, va ofera acces la un cos diversificat de actiuni dintr-o singura miscare. Administratorii de fonduri cumpara si vand actiuni pentru fondurile lor prin intermediul brokerilor.

Bancherii de investitii sunt implicati in prima dintre functiile bursei mentionate mai sus si anume strangerea initiala de bani de la investitori atunci cand o companie vinde pentru prima data actiuni publicului si isi pune actiunile la dispozitie la bursa.

Bancherii de investitii ghideaza compania prin proces si o sfatuiesc cu privire la pretul la care ar trebui sa-si ofere actiunile.

Recomandat

Investitorii abandoneaza managerii de fonduri vedete in 2023 – ar trebui sa faceti la fel?

Cum este reglementata piata de valori?

Principalele piete de valori ale lumii sunt, in general, strict reglementate, adesea de organe de supraveghere financiara carora le-au fost delegate puterile de catre guverne.

In Marea Britanie, Bursa de Valori din Londra intra sub supravegherea Autoritatii de Conduita Financiara (FCA), care incearca ea insasi sa se asigure ca intreprinderile reglementate se conformeaza Actului pentru Servicii si Piete Financiare.

In practica, acest cadru de reglementare, impreuna cu istoria lunga a bursei si faimosul sau motto „Dictum meum pactum” (cuvantul meu este obligatia mea), asigura ca oamenii obisnuiti care investesc pe piata se pot astepta sa fie tratati corect si eficient.

Exista numeroase cai de frauda si practici proaste in lumea financiara, dar cel putin ar trebui sa fiti in siguranta daca ramaneti in actiunea cu entitati reglementate, cum ar fi brokerii, administratorii de fonduri si bursa de valori.

Dar volatilitatea pietei de valori si bulele bursiere?

Volatilitatea – felul in care preturile actiunilor cresc si scad, uneori aparent fara un motiv intemeiat – poate fi deranjanta pentru noii investitori, care s-ar putea imagina ca pun bani pe piata intr-o zi, doar pentru ca preturile actiunilor sa scada drastic in urmatoarea.

Volatilitatea este un fapt nefericit pentru investitorii bursieri, dar acestia se pot mangaia din faptul ca, in ciuda suisurilor si coborasurilor, lectia istoriei este ca cei care isi pastreaza banii in actiuni pe termen lung (cinci ani sau mai mult). ) tind sa faca profituri bune.

O modalitate mai activa de a face fata volatilitatii, sau chiar de a o transforma in avantajul tau, este sa investesti lunar – ceva pe care majoritatea agentilor de bursa il pot face in numele tau intr-un proces asemanator stabilirii unui ordin permanent in contul tau bancar.

Daca investiti, de exemplu, 50 de lire sterline pe luna, cand preturile actiunilor scad, veti primi automat mai multe actiuni pentru banii dvs. Cand preturile cresc, veti primi mai putine. Aceasta tehnica nu numai ca va poate aduce beneficii financiare, dar va poate ajuta si sa va faceti mai putine griji cu privire la volatilitate.

Momentul pentru a fi cu adevarat precauti de a investi in piata de valori este atunci cand exista o bula. Acesta este momentul in care, in loc sa fie volatile, preturile actiunilor pur si simplu cresc, uneori intr-un ritm din ce in ce mai mare.

Daca un grafic al pretului actiunilor arata asa, ganditi-va de doua ori la cumpararea de actiuni sau incepeti un plan de investitii obisnuit, astfel incat in ​​orice toamna ulterioara veti cumpara automat actiuni la preturi mai mici.