Anvelopele potrivite pentru mașină ne pot ajuta la o reducere a emisiilor de CO2 și la un consum redus de carburant, pe parcursul folosirii lor. Acest lucru se întâmplă datorită forței de rezistență care se opune înaintării anvelopelor, în timpul deplasării mașinii. Această rezistență nu este altceva decât energie pierdută, efort depus în plus de către mașină în timpul rulării anvelopelor. O rezistență scăzută la înaintare face ca energia consumată să scadă la fel că și consumul de combustibil. Corelând aceste detalii, o anvelopă poate avea un efect benefic asupra mediului prin aceste scăderi a consumului de carburant, implicit al emisiilor de CO2 a mașinii.
Specialiștii de la Vadrexim spun că o presiune corectă în anvelope poate scădea consumul de combustibil cu până la 0,5 L la 100 de kilometrii. Eticheta UE ne ajută să diferențiem anvelopele în funcție de indicele de consum, aderență și zgomot la rulare.
Condusul economic crește durabilitatea anvelopelor în timp.
Impactul asupra mediului este influențat de stilul de condus. Cu cât acesta este mai economic cu atât impactul pozitiv este mai mare. Un consum de combustibil cu până la 20% putem obține având un condus preventiv prin anticiparea traficului, acționând mai des frână de motor și evitând mersul cu mașina la relanti.
Toate aceste condiții enumerate mai sus sunt valabile dacă menținem și o presiune corectă în pneuri.
Producția de anvelope devine prietenoasă cu mediul.
Influența anvelopelor asupra mediului trebuie luată în considerare de la stadiul de producție până la sfârșitul ciclului de viață al acestora.
O parte însemnată a producătorilor de anvelope, iar trendul este în creștere, folosesc în procesul de fabricație al anvelopelor energie produsă de panouri fotovoltaice, astfel prin protejarea mediului înconjurător costurile de producție scad.
Energia produsă de panourile solare este folosită și în procesul de stocare și chiar în cel de testare al anvelopelor, după cum declarau mai mulți fabricanți de anvelope.
Tot în producția de anvelope, observăm o creștere a celor ce folosesc materiale reciclate în procent de peste 95%.
Anvelopele uzate devin noi.
Cele mai multe studii la nivel mondial spun că aproape un milliard de cauciucuri sunt aruncate în fiecare an în lume. Unde se duc aceste anvelope uzate?
Anvelopele produse în Europa folosesc într-un procent destul de ridicat material reciclat colectat din anvelopele uzate, cum ar fi cauciucul și armătura metalică. Aceste materiale se folosesc și în alte industrii.
Pentru a nu mai avea deșeuri de cauciuc, producătorii de anvelope au început să refolosească resturile rămase din timpul procesului de fabricație.
Ce putem face pentru a fi mai prietenoși cu mediul?
Ca și consumatori, când alegem anvelopele ar trebui să fim atenți la indicele de consum înscris pe eticheta UE a anvelopelor.
Prin achiziția de anvelope, practic încurajăm producătorii să dezvolte noi tehnologii de producție prietenoase cu mediul înconjurător.
Este bine ca anvelopele rămase ca deșeuri în urma folosirii lor să le ducem într-un centru specializat de reciclare.
Pentru că anvelopele să aibă o durată cât mai lungă de viață specialiștii de la Vadrexim.ro ne recomandă să verificăm cel puțin o dată pe lună presiunea în anvelope, în special în sezonul rece, dacă avem anvelope de iarnă.
Pentru un condus mai ecologic este recomandat să avem un stil economic de condus prin anticiparea traficului, să utilizăm cât mai des frână de motor iar în anotimpul rece să plecăm la drum după o preîncălzire a motorului. Noi, cei de la Vadrexim, anve o posibilitatea de a vă oferii anvelopele de care aveți nevoie!
Sursa foto: Vadrexim.ro