Astrologia si tarotul sunt jocuri populare. Indragostitii  sunt fericiti cand „semnele lor stelare” se potrivesc bine sau cand trag cartea „Nr. 6 – Iubitorii” intr-o sesiune de tarot. Nu sunt necesare cunostinte suplimentare pentru a face o experienta atat de placuta, asa cum nu au nevoie de nicio intelegere teoretica a modului de a se indragosti.

  Cei care sunt mai interesati, insa, isi vor da seama ca astrologia nu imparte viata in bune si rele, ci ca este un sistem mult mai complex. Isi vor da seama, de asemenea, ca in Tarot exista mai mult decat se vede la prima vedere. Ce au atunci aceste două tehnici  de oracol in comun? Ambele lucreaza cu simboluri, iar aceste simboluri aduc noi intrebari. Ele trebuie sa fie interpretate.

Semnele abstracte din diagrama sunt traduse in imagini si cifre. Numele simbolurilor individuale, cum ar fi Varsator, Marte sau Venus, arata dimensiunea arhetipala care reprezinta imaginile noastre interioare. Ritmurile ceresti sunt doar o analogie, in timp ce continutul real al astrologiei este psihicul uman, inclusiv inconstientul. Iar Inconstientul foloseste un limbaj figurat.

  Utilizarea limbajului figurativ este comuna atat in Astrologie cat si in Tarot. Crearea excelenta a cartilor de Tarot nu ne ofera simboluri abstracte care trebuiesc traduse in imagini inainte de a însemna ceva – ne ofera imagini complete ale vietii noastre interioare. In acest sens, Tarotul este o completare excelenta a astrologiei. Tarotul este, de asemenea, despre simboluri. La fel ca in astrologie, ele trebuiesc interpretate. Desigur, clientul care deseneaza „Diavolul” nu se va intalni cu diavolul cu copita despicata in viata reala. Nu este vorba despre imaginea in sine, ci despre o figura similara din psihicul clientului.

  Ambele sisteme se completeaza in mod ideal in munca practica. Unele carti de Tarot par sa reprezinte anumite simboluri astrologice in mod direct si totusi, nu sunt complet identice. Asemanarea dintre simbolul astrologic si imaginea din Tarot este suficient de mare pentru a vedea legatura lor, dar, pe de alta parte, exista si diferente care ne pot da noi impulsuri.

      Doua exemple practice

   Una dintre clientele mele, o femeie in varsta de 35 de ani, a tras cartea de Tarot ce reprezinta pe  Saturn, care  apoi s-a reflectat in viata ei si care a devenit deosebit de importanta prin tranzit in timpul consultatiei cartilor de Tarot. Era foarte stresata cu viata de zi cu zi si cu copiii ei, pe care ii creste  singura. Sesiunea a scos in evidenta necesitatea de a dezvolta in mod concis calitatile lui Saturn , iar la finalul sedintei , ea a iesit cu motto-ul: „Lucreaza eficient, asuma-ti responsabilitatea, invata sa-ti arati limitele personale si accepta-ti limitele!” La sfarsitul tuturor sedintelor, ea a spus: „Mi-as dori sa fiu mai matura si mai relaxata, astfel incat sa ma pot descurca cu cate un lucru, pas cu pas”. O afirmatie frumoasa, foarte saturniana.

 Ea a completat aceasta dorinta prin extragerea  cartii de tarot „Ermitul pustnicul” si aceasta carte are intr-adevar o mare similitudine cu Saturn, pentru ca un pustnic intelept si batran merge pe drumul sau. Aceasta a confirmat perfect interpretarea pe care o gasisem si in acelasi timp, i-a adaugat o noua dimensiune, pentru ca femeia spunea: „Pustnicul merge pe calea lui, singur si fara bagaje – cat de mult il invidiez. !” In discutia noastra ulterioara, si-a dat seama ca duce prea multe ganduri si nevoi, dintre care unele nici macar nu-i aparțtneau in mod direct . Acum,si  l-a imaginat  pe pustnic spunand: „Singura responsabilitate pe care trebuie sa o porți este sa  mergi pe drumul tau si  sa nu te pierzi in micile chestiuni cotidiene!” Aceasta interpretare a fost o completare importanta care ar fi putut fi vazuta si in lectura astrologica, dar care a fost exprimata direct si explicit prin imaginea  carti de Tarot. A fost imediat accesibila si inteleasa de  clienta mea. In calitate de astrolog consilier, am fost incantat sa vad clienta mea dezvoltandu-si propria interpretare, ceea ce ar fi  fost imposibil in astrologie fara cunostinte speciale.

Uneori, cartea de Tarot complementara nu pare sa se potrivească cu interpretarea horoscopului la prima vedere. Dar, cu putin timp si gandire suplimentara, poate reprezenta adesea un sfat suplimentar, echilibrat. Cu un alt client, discutasem cu atata intensitate subiectele Pluto și semnificatia lor psihologica incat, spre sfarsitul sedintei, aerul era inca plin de aceste vibratii foarte intense. Cartea „Trei cupe „clienta lucrase din greu si intens asupra ei . Dar Tarotul a raspuns completand „Trei cupe”, o carte care arata trei femei care danseaza si sarbatoresc.

 Imaginea radiaza o usurinta atat de vesela, incat femeia aproape ca s-a simtit ofensata la inceput, de parca Tarotul nu si-ar fi luat in serios eforturile pasionale. Dar curand am aflat ca tocmai de  aceasta usurinta avea nevoie pentru a echilibra descoperirile anterioare. Ea a decis sa ia legătura cu doi prieteni despre care stia ca nu sunt impovarati de niciun complex psihologic in acest moment si care îsi doreau sa se distreze ! Tarotul a completat si echilibrat in acest caz o lectura a horoscopului buna, dar oarecum unilaterala

           Limbajul simbolic a doua tehnici de oracol

  Cunoasterea simbolismului astrologic in Tarot este o condiție prealabila pentru o combinatie buna a celor două oracole. De asemenea, este util sa stiti ceva despre istoria si simbolismul Tarotului.

Astrologia si Tarotul lucreaza cu imagini si simboluri deschise. Ambele arte necesita responsabilitate si pricepere din partea consilierului pentru a putea recunoaste anumite sanse si provocari. Marele beneficiu al Tarotului este insa intelegerea sa imediata. Daca includem imaginatia clientului, care ia parte la interpretare. Aceasta procedura demonstreaza procesul de auto-dezvoltare. Clientii sunt mai putin dependenti de cunostintele de specialitate ale consilierului in astrologie si care cunoaste si Tarotul . Consilierul in  astrologie simte mai putina presiune pentru a oferi „interpretarea corectă” in toate ocaziile, daca sunt incluse si cartile de Tarot, sesiunea devine mai bogata si mai profunda prin introducerea acestui element creativ, deoarece imaginile vorbesc direct sufletului.

Visurile pot avea un efect pozitiv similar. Daca ai experiente cat de profunda poate deveni o sesiune astrologica, atunci cand un client vorbeste despre un vis, vei sti cat de puternic si profund functioneaza imaginile arhetipale. Daca clientul nu spune un vis, avem altceva la  indemana:cartile de  Tarot care  contin  mai puțin decat vise arhetipale adunate ale omenirii. Cele 78 de carti de Tarot rezuma tiparele de vis ale tuturor oamenilor. Chiar inainte de inceperea sedintei cu cartile de  Tarot, stim aceste 78 de scene, pentru ca visam la aceste figuri antice tot timpul, chiar daca uneori in costume diferite. Cartile de Tarot sunt directe, necruțatoare, magice si reconfortante, precum visele noastre, precum viata noastra interioara


Asemanari si diferente

         Astrologia 

-Foloseste simboluri ambigue;

-Se refera la ritmurile naturii in momentul nasterii (diagrama horoscopului);

-Parti individuale ale astrologiei sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri;

-Structura sa moderna exista inca din primul mileniu inainte de Hristos;

-Este necesara traducerea „interpretarea” simbolurilor;

-Acest lucru necesita cunostinte de specialitate;

-Simbolurile nu judeca. Fiecare dintre ele contin 50% sanse si 50% provocari;

-Sistem abstract dar diferentiat;

-Abordare stiintifica posibila;

-Materialul empiric provine dintr-o traditie lunga si sistematica de interpretare a simbolurilor astrologice;

-Astrologia este un sistem bazat pe timp. Constelatiile pot fi atribuite exact unei anumite perioade de timp.

    Tarotul

-Foloseste simboluri ambigue;

-Se citeste din 78 de imagini arhetipale (carti de tarot);

-Imaginile si motivele individuale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri;

-Forma sa moderna a fost dezvoltata  din  perioada Renasterii;

-Este necesara traducerea („interpretarea”) simbolurilor;

-Acest lucru este partial posibil fara cunostinte de specialitate (interpretarea spontana a imaginilor);

-La prima vedere, exista carti „bune”, „rele” si neutre. Dar fiecare dintre ele contine posibilitatea opusului sau;

-Imagini imediat intelese;

-Imagini mai greu de inteles;

-Sursele scrise pentru interpretare sunt disponibile doar de aproximativ 100 de ani;

-Sistem atemporal de imagini. Trecutul, prezentul si viitorul trebuie sa fie diferentiate prin anumite intrebari si raspunsuri.

       Relatiile dintre planete si cartile de tarot

   Care carte de Tarot corespunde carei planete sau semne zodiacale? Diferiti astrologi si ghicitori de tarot au sarcinile lor individuale, dar, din pacate, toti sunt diferiti! Nu exista o singura carte de Tarot care sa fie atribuita aceluiasi simbol astrologic. Exista 22 de asa-numite atuuri, Arcanele majore. Acest fapt i-a sedus pe unii astrologi la urmatoarele consideratii: exista zece planete cunoscute si douasprezece semne zodiacale, rezulta 22 de simboluri si prin urmare, fiecare carte ar trebui sa fie atribuita exact unei planete sau semn zodiacal. Dar s-a dovedit curand ca cele doua sisteme nu pot fi traduse unu-la-unu. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere originile diferite ale celor doua oracole: astrologia se bazeaza pe cicluri naturale, in timp ce imaginile desenate manual de oameni alcatuiesc simbolurile  de Tarot.

Cei care insista sa atribuie o anumita carte unei anumite planete sau semn, ar trebui sa poata explica, de asemenea, cum sa se ocupe de planetele care ar putea fi  descoperite, pentru ca nu putem inventa doar cateva carti de Tarot  noi. Ei ar trebui sa explice in continuare de ce acest sistem ar trebui sa fie atat de convingator, in ciuda faptului ca la momentul crearii Tarotului si in timpul primelor trei secole ale existentei sale erau cunoscute doar sapte planete si prin urmare, astrologia cunostea doar 19 simboluri. Deci, sarcina nu pare a fi atat de simpla. Mintea noastra  si-ar fi dorit sa aiba o neambiguitate logica atat de naucitoare!

     Pustnicul – mai mult decat Saturn

   Tocmai aceasta neclaritate este foarte utila in practica de consiliere. Sa revenim la exemplul din primul capitol. Saturn este reprezentat în Tarot de pustnic – dar nu suta la suta. Aceasta figura prezinta caracteristici tipice Saturniene, de ex. ritmul masurat, imaginea arhetipala a batranului intelept, mantia protectoare si multe altele. Dar poate, intr-o zi, vedem ca isi urmeaza calea de unul singur, singuratic ca un mistic – atunci am descoperit sirul neptunian in acest pustnic. Sau ii observam lampa cu flacara, poate toiagul lui puternic – atunci percepem partea de foc a naturii lui. Ca aproape toate imaginile, Sihastrul este un simbol ambiguu care contine diferite functiii astrologice care impreuna devin un intreg.Deci, daca clientul nostru percepe izolarea mistica a pustnicului, aceasta este semnificativa pentru individ. Putem vedea aproape intotdeauna ca cele două arhetipuri sunt legate intre ele in harta natala personala. Poate exista un aspect intre Saturn si Neptun sau Saturn este in Pesti sau in casa a XII-a. Daca privim cartea in acest fel, nu percepem doar imaginea generala a lui Saturn, ci si colorarea individuala pe care a luat-o pentru o anumita persoana la un moment dat. Afirmatia subiectiva a clientului „Sihastrul este atat de crunt izolat!” ne ajuta, de asemenea, sa lucram pe perspective constructive. Am putea pune intrebari de genul: „Ce este mai exact crud in singuratatea lui? Ce puncte forte ar putea sta in izolare? Va puteti imagina un fel de singuratate satisfacatoare?” etc.

     Relatiile ambigue intre astrologie si tarot

  Nu numai simbolurile in sine dar si relatia dintre cartile de tarot si planete sunt ambigue: principala ambiguitate este in perceptia noastra asupra lumii. Este uimitor cat de diferit,oameni pot vedea lucruri  intr-una si aceeasi imagine de Tarot. Acesta este un punct crucial, deoarece stim ca diferite puncte de vedere pot duce la diferite domenii de acțiune. Si intr-adevar, putem alege modul in care dorim sa traducem un anumit simbol intr-o experienta de viata reala. il putem transforma pe Saturn in suferinta sau bucurie, infrangere sau succes. Astrologia si tarotul sunt doua metode diferite in  care ambele isi doresc acelasi lucru: sa ne regandim viata. Ele ne ajuta sa reinterpretam, sa reproiectam, sa rasucim si sa transformam ceva pe care îl percepem ca fiind negativ pana cand isi schimba fata. Ceva ar putea intra in viata noastra ca problema, dar treptat se transforma intr-un bazin de perspicacitate, o cauza de eliberare si de acceptare a responsabilitatii noastre personale pentru așa-zisa noastra soarta.

Nu consider astrologia si tarotul in primul rand ca metode de descriere a starilor actuale, ci mai degraba ca instrumente de schimbare, de metamorfoza. Ele ne pot ajuta sa recunoastem sensul suferintei noastre, provocarea unei probleme, mesajul fericirii noastre. Daca am cunoaste o tehnica care sa ofere adevaruri clare si fara ambiguitate, care ar putea distinge clar si logic intre lumina si intuneric, aceasta tehniaca ar fi inutila pentru auto-recunoastere si auto-eliberare.

     Simboluri masculine si feminine

In sfarsit, o scurta nota privind distributia simbolurilor masculine și feminine. Practic, o figura masculina in cele două sisteme reprezinta un principiu masculin in propriul nostru psihic interior, indiferent daca persoana este barbat sau femeie. Acelasi lucru este valabil si pentru simbolurile sau planetele feminine. Doar pe locul doi am interpreta o figura feminina – ca o proiectie – ca un indiciu ca clientului i se cere sa se confrunte sau sa se ocupe cu o persoana de sex feminin din mediul sau.

  Cu totii suntem alcatuiti dintr-un amestec de principii masculine si feminine. Dar totusi, ne gandim mai intai la un barbat cand vedem imaginea unui razboinic sau a unui rege. Prin urmare, consilierul ar trebui sa mentioneze intotdeauna ca exista o perspectiva complementara pentru fiecare carte de tarot (adica latura masculina din psihicul unei femei etc.).

Tarotul este unul dintre rarele sisteme occidentale Poseidon – Neptun fara dominatia patriarhala obisnuita a barbatilor. Chiar si un astfel de sistem perfect precum astrologia are mai multi zei planetari masculini decat femei. De exemplu, Poseidon-Neptun este un zeu masculin, chiar daca Neptunul astrologic reprezinta cu siguranta un principiu feminin. Cele 22 de carti de Tarot, pe de alta parte, contin aproximativ tot atatea figuri feminine cat si masculine. Multe femei puternice de pe carti au fost unul dintre motivele principale pentru care Tarotul a trebuit sa ramana mereu sub pamant, deoarece preotii, cenzorii, oamenii de stiinta si agentii secreti banuiau intotdeauna ca jucatorii de tarot ar putea contesta autoritatile traditionale. Aceasta suspiciune nu a fost cu siguranta lipsita de motiv.

  Un alt motiv pentru neincrederea celor de la putere a fost faptul ca chiar si oamenii simpli erau capabili sa inteleaga Tarotul, deoarece era alcatuit mai degraba din imagini decat din informatii scrise si nici nu necesita calcule complexe. Sa ne amintim ca scolarizarea generala a fost introdusa corect in Europa doar de mai putin de 200 de ani. inainte de acel moment, scoala si educatia erau accesibile doar unei elite masculine mici. Educatia ii face pe oameni sa-si doreasca adesea sa se elibereze si sa-si spuna opiniile. Din acest punct de vedere, educatia prin imagini este deosebit de puternica, deoarece reprezinta o imagine holistica a omului.