Batman, Superman, Wonderwoman, Spiderman… Si o lista lunga de personaje ne poate ajuta sa ne depasim problemele datorita asa-numitei terapii cu benzi desenate.
De la inceputurile sale, intre secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, benzile desenate au facut parte din cultura noastra populara . Impartasita de mai multe generatii, avem un imaginar comun de supereroi care lupta pentru a supravietui si a crea o lume mai buna. Acum, benzile desenate se strecoara in terapie ca o resursa valoroasa care ne poate ajuta sa obtinem resursele stranse in ea.
Putem gasi romane grafice care ilustreaza dificultatile persoanelor cu o tulburare mintala, benzi desenate pentru copii despre integrarea la scoala sau copii mai explicite, marcant didactice, care invata tehnici de aplicat la o tulburare de panica. Datorita succesului sau, beneficiile si aplicatiile sale terapeutice au inceput sa fie studiate mai sistematic.
Identificarea cu unele personaje de benzi desenate poate fi foarte valoroasa.
Beneficiile benzilor desenate
Benzile desenate, ca si alte genuri literare, sunt foarte utile pentru a evada din realitate . Intrarea intr-o lume paralela este uneori cel mai bun medicament pentru a calma stresul, a opri gandurile intruzive si a imbunatati starea de bine. In plus, ele incurajeaza creativitatea si reflectia. Citindu-le, va pot face mai usor sa utilizati noi moduri de a exprima sentimente, ganduri sau preocupari. Precum si sa ne gandim la comportamentele si sentimentele noastre in anumite situatii.
Ca si in majoritatea povestilor pe care le putem vedea sau citi, benzile desenate pot genera identificarea cu personajele lor si acceptarea . A vedea cum un personaj poate gasi putere acolo unde parea sa nu existe si sa se salveze poate fi cu adevarat inspirator pentru cineva care trece printr-o perioada proasta. Sau, daca protagonista are aceeasi problema a noastra, ea poate deschide alternative sau resurse pentru a face fata acesteia.
Acesta este ultim punct care il face deosebit de interesant pentru utilizarea sa in terapie. A te simti identificat doar cu un singur aspect al povestii este deja un punct de plecare excelent de la care sa promovezi motivatia, introspectia si schimbarea.
Terapie cu benzi desenate
Terapia cu benzi desenate face parte din terapia prin arta sau biblioterapie . Uneori, este confuz sau inclus in domeniul medicinei grafice, un gen care imbina artele vizuale cu un discurs si abordare medicala. Cu alte cuvinte, foloseste imaginea pentru a transmite povesti legate de ingrijirea sanatatii sau experiente cu patologii.
Ceea ce este interesant la aceasta noua terapie este marea sa versatilitate . Poate fi folosit in diferite setari (scoli, clinici, spitale etc.), diferite varste si diferite boli sau dificultati de viata.
In plus, este un instrument foarte util de utilizat in terapia narativa sau terapia cognitiv-comportamentala. Acest lucru foloseste mult material scris pentru a indeplini sarcinile, astfel incat utilizarea benzilor desenate ar facilita lucrul cu persoane care vorbesc o alta limba, sau care au dificultati de citire sau de invatare sau ambele (de exemplu, dislexia).
Ce tipuri de terapie cu benzi desenate exista?
S-ar putea spune ca exista tot atatea terapii comice cat si exemple. Fiecare persoana, fiecare poveste si fiecare mod de a o folosi pot varia considerabil. Cu toate acestea, sunt luate in considerare doua tipuri, in functie de rolul pe care benzile desenate il joaca in terapie.
1. Cea care creeaza un comic sau un roman grafic
In acest tip de terapie, pacientul lucreaza cu terapeutul, un membru al familiei sau un grup de sprijin pentru a -si crea propria carte de benzi desenate , benzi desenate sau roman grafic. Ideea este, prin arta vizuala si texte, de a genera o poveste care sa ajute in procesul de vindecare.
In general, se recomanda sa incepeti prin a crea personajele, situandu-le in raport cu imprejurimile lor, cu trecutul si prezentul lor. Aceasta va determina daca este o autobiografie sau o autofictiune. Adica, imita propria viata a pacientului . Sau, plecand de la detalii reale, povestea in sine este rescrisa, oferindu-ti posibilitatea de a aborda problema intr-un mod diferit.
Aceasta ultima optiune, auto-fictiunea, poate fi foarte benefica deoarece ofera o realitate augmentata sau paralela. Astfel, protagonistii pot lua decizii pe care nu le-au luat in trecut, pot da un mesaj oamenilor care au pierdut sau au gasit modalitati alternative de a actiona in anumite scenarii.
2. Cea bazata pe povesti deja create
Un alt tip de terapie cu benzi desenate, poate mai simplu si mai accesibil, se bazeaza pe citire . Adica sunt trecute in revista povestile deja publicate si se discuta experiente, diagnostice sau povesti similare cu cele ale pacientilor.
In acest fel, o optiune este sa salvati si sa folositi benzile desenate clasice. Multi supereroi clasici sufera de probleme de sanatate mintala si pot servi drept inspiratie sau baza pentru abordarea unora dintre preocuparile pacientilor.
De exemplu, de cand si-a ucis unchiul, Spider-Man a prezentat simptome de tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva, cum ar fi un sentiment de datorie excesiva. Iron Man are o problema cu alcoolul si alte substante. Batman sufera de tulburare de stres post-traumatic. Iar Capitanul Marvel, pe langa acesti ultimi doi, sufera de depresie. Interesant este ca au fost si exemple de responsabilitate, efort si dreptate.
O alta optiune este sa folositi povesti legate in mod explicit de probleme psihologice, medicale sau sociale. De exemplu, „Majareta” de Ellen Forney pentru a trata tulburarea bipolara, „Arrugas” de Paco Roca pentru a face fata ingrijirii cuiva bolnav de Alzheimer sau „Nu, nu mor” de Maria Hernandez Marti si Javi de Castro pentru a trata cancerul subiecte tabu.
Benzi desenate pot ajuta la identificarea abilitatilor si resurselor pentru a face fata anumitor probleme.
Cum sa folosesti benzi desenate acasa?
Daca terapeutul tau nu gaseste o modalitate de a lucra prin benzile desenate, poate poti sa-i faci o propunere sau sa te consulti cu el daca ar fi bine sa adopti unele dintre masurile pe care le-ai vazut in poveste si care au dat bine. rezultate pentru personaj.
Exista multe exemplare pentru care este foarte probabil sa gasesti o poveste asemanatoare cu a ta . Aprofundati in lectura si observati cum actionati si ganditi si cum se comporta personajele voastre. Ce ai schimba? Ce ai sfatui acea persoana? Ce consecinte au gandurile lor si ale tale? Ce a facut personajul pentru a avansa si cum iti poti imbunatati situatia?
Desi se pare ca pelerine sunt un lucru al supereroilor de pe planete indepartate sau care au trait evenimente extraordinare, toti avem capacitatea de a ne depasi , de a creste si de a ne salva. La fel si salvarea celor din jurul nostru. Uneori, trebuie doar sa ne vedem din cutiile unor viniete pentru a sti de ce avem nevoie.
Nota editoriala : terapia cum nu este o terapie in sine, ci este incadrata intr-un context din care putem extrage resurse valoroase pentru atingerea unui obiectiv terapeutic. Inainte de a adopta orice masura luata dintr-un comic sau un mediu asemanator, este indicat sa ne consultam mai intai cu terapeutul nostru, pentru a putea decide impreuna cu el daca adoptam sau nu unele modificari.