Mancatul timp de 8 ore si postul de 16 ore nu numai ca te va ajuta sa slabesti, dar iti poate aduce si alte beneficii pe care nu ti le-ai imagina niciodata.

Este una dintre putinele ori in care aplaudam o metoda de slabit care este la moda. De altfel, am facut deja o analiza a altor diete precum dieta dukan sau dieta cu ananas in care nu au iesit bine.

5 motive pentru care ar trebui sa faci dieta de post intermitent

Dieta de post intermitent 16/8 se bazeaza pe mancarea intr-o fereastra de 8 ore consecutive – nu inseamna ca vei manca 8 ore la rand – si pe post restul de 16 ore. Postul cuprinde de obicei orele in care dormi, asa ca nu esti cu adevarat post 16 ore. In mod logic, pierderea in greutate este prima consecinta a postului intermitent 16/8. Mancand intr-o fereastra de timp mai mica, 8 ore, mananci mai putin, ceea ce duce la pierderea in greutate. Dar acesta nu este singurul beneficiu al postului intermitent si nici nu este cel principal. Deoarece postul intermitent aduce cu sine lucruri foarte pozitive pentru sanatatea ta, cum ar fi acestea:

1. Autofagie

Autofagia este un sistem de reciclare in care celulele se mananca singure. Sa spunem ca celulele se repara singure si elimina tot ce este deteriorat sau nu este necesar. Aceasta „curatare celulara” este asociata cu anti-imbatranire, longevitate si imbunatatirea sanatatii metabolice, dar are loc doar in perioadele de post.

2. Te protejeaza de boli grave

Postul poate ajuta la reducerea trigliceridelor din sange, a colesterolului „rau” si la imbunatatirea tensiunii arteriale, toate acestea fiind factori de risc pentru accident vascular cerebral si alte boli cardiovasculare. In plus, potrivit unui studiu canadian, postul in zile alternative (de 3 ori pe saptamana) poate scadea nivelul zaharului din sange si, astfel, poate preveni diabetul de tip 2 .

3. Ai mai multa energie

Desi pare o mare contradictie, nivelurile de energie sunt mai mari atunci cand esti intr-o perioada de post decat atunci cand esti foarte bine hranit. De fapt, este ceva comun la toate mamiferele. Suntem foarte activi cand ne este foame si avem tendinta de a fi sedentari cand am mancat. Desigur, daca observati oboseala excesiva, opriti postul si discutati cu medicul dumneavoastra.

4. Iti controlezi apetitul

Pe termen mediu-lung, postul intermitent nu numai ca nu provoaca foame, dar ajuta si la controlul acesteia. Si este ca postul s-a dovedit ca ajuta la reglarea grelinei, cunoscuta sub numele de „hormonul foamei” si a leptinei, hormonul responsabil de a ne spune ca suntem satui, ceea ce ne permite sa ne echilibram apetitul.

5. Cunoaste-te mai bine

Recunoaste, de multe ori mananci fara foame. O faci pentru a-ti distrage atentia sau pentru a evita sa simti orice emotie negativa. Cand mancam asa, cautam o fericire imediata sau un sentiment pozitiv care sa il contracareze pe celalalt. Cand postesti, aceasta optiune nu mai este disponibila pentru tine. Nu poti „anestezia” un sentiment cu mancare si esti fortat sa faci fata acelei emotii. Evitarea sau mascarea a ceea ce simti nu te avantajeaza fizic sau psihic. A observa ceea ce simti pentru o clipa si a incerca sa vezi ce se intampla cu acea emotie este un mod mai sanatos de a trai. Postul intermitent te poate ajuta sa ai o relatie mult mai sanatoasa cu mancarea si cu tine insuti.

Ce ne mai place la dieta de post intermitent 16/8?

Pe langa faptul ca aceasta dieta are mari beneficii pentru sanatate, ne place si pentru ca este un mod sanatos de a manca si nu un regim restrictiv. De aceea cei care o urmeaza de obicei o fac pe perioade foarte lungi si nu o parasesc. Si nu exista o reflectare mai mare a succesului unei diete decat nivelul ei de aderenta.

In plus, suntem convinsi de gradul sau mare de adaptabilitate. Aceasta dieta se adapteaza ritmului tau de viata si angajamentelor sociale si nu invers. Prin urmare, multe vedete precum Elsa Pataky sau Hugh Jackman marturisesc a fi adepti fideli.