Transpiratia este un proces fiziologic fundamental pentru organism. Fara sa observam, transpiram de la jumatate de litru pe zi , iar cu transpiratie abundenta in conditii extreme se poate ajunge la zece litri.

Unii oameni asociaza transpiratia cu un blestem biblic, iti vei castiga painea cu sudoarea sprancenei, dar mai mult decat o pedeapsa, ea constituie un precept igienic.

Transpiratia este un lichid cu gust sarat si compozitie asemanatoare cu cea a urinei . Este secretat in principal de glandele sudoripare ecrine , formate dintr-un glomerul secretor si un canal excretor care se varsa in piele.

Exista aproximativ sase sute de glande pe centimetru patrat de piele , iar concentratia lor creste in palmele mainilor, talpile picioarelor si regiunea frontala a fetei.

1. Are efect termoreglator

Glandele sudoripare joaca un rol important in metabolismul apei si in termoreglarea prin evaporarea transpiratiei si a umiditatii de la suprafata pielii.

Transpiratia este un mijloc de racire a corpului . Locuitorii din zonele foarte calde au fost adaptati genetic la aceste climate inca din timpuri imemoriale. Parul sau cret face posibil ca transpiratia sa ramana mai mult timp, precum si efectul sau de racire.

In cazurile de febra, de obicei se transpira foarte putin; cand febra si-a facut treaba, apare transpiratia si se produce echilibrul termoreglator la o temperatura mai scazuta. In vremuri stravechi se spunea ca la acea vreme boala fusese lizata si rezolvata fara probleme si favorabil.

2. Elibereaza feromoni in exterior

Transpiratia poate fi cauzata si de un raspuns fizic la entuziasm si frica, deoarece acesti stimuli accelereaza ritmul cardiac si induc o productie crescuta de caldura.

Glandele sudoripare apocrine se varsa intr-un folicul pilosebaceu. Le gasim in axila, perineu, pubis si canalul auditiv extern . Glanda mamara este de fapt o glanda sudoripare apocrina modificata.

Acestea produc substante responsabile pentru mirosul caracteristic unor zone precum axile si organele sexuale. Una dintre aceste substante este feromonii , un cuvant grecesc care poate fi tradus ca „vehicul de excitatie”.

Multe plante si animale folosesc diferite arome sau mesaje chimice ca mijloc de comunicare , ale caror coduri servesc atat pentru a se atrage reciproc sexual, cat si in alte scopuri. In functie de individ si genetica acestuia, se va secreta un tip de substanta propice pentru un anumit tip de flora bacteriana; In acest fel, mirosul va servi la abordarea florelor bacteriene aferente daca este placut sau la respingerea celorlalte care sunt percepute ca fiind neplacute sau periculoase.

3. Transpiratia in timpul exercitiilor te face sa slabesti

Este foarte recomandat sa faceti exercitii fizice si sa transpirati inainte de a manca . S-a dovedit ca exercitiile fizice inainte de masa imbunatatesc si regleaza apetitul si metabolismul . Tocmai a nu face acest lucru poate favoriza probleme metabolice precum obezitatea si diabetul.

Transpiratia produsa de efort este mai concentrata in saruri decat alte tipuri de transpiratie. Prin urmare, cea mai buna optiune de a transpira este exercitiul; iar umezirea in transpiratie poate fi foarte buna, mai ales daca este urmata de o baie.

Acum, cand practicam un sport sau caldura ne face sa transpiram, de multe ori ne simtim tristi sau enervati. Chiar si atunci cand vedem pe cineva transpira mai mult decat este necesar, ni se pare neplacut .

Suntem obisnuiti sa dispretuim transpiratia, sa ne evitam cu orice pret propriul miros : apelam la un numar mare de deodorante, parfumuri si chiar antiperspirante pentru a o ascunde sau suprima. Cu toate acestea, incercarea tot timpul sa inhibe ceva la fel de natural si necesar ca transpiratia nu este buna pentru sanatatea ta .

Transpiratia slabeste? Transpiratia fara a face munca fizica , asa cum se intampla in sauna si baia de aburi, duce la arderea putine calorii si, prin urmare, ajuta putin la pierderea in greutate . Greutatea pierduta prin transpiratie, fiind lichida, va fi recastigata in curand. Cu toate acestea, transpiratia generata de exercitiul fizic este insotita de un consum de calorii prin arderea rezervei de carbohidrati, grasimi si proteine , cu care este un bun aliat pentru reglarea greutatii.

Transpiratia este un instrument de adaptare a corpului . Unii il folosesc minim, iar altii o fac abundent, dar transpiratia mai mult sau mai putin nu denota o stare de forma mai buna .

Dusul rece este o modalitate buna de a termina o munca fizica transpirata, dar este necesar sa fii adaptat la aceasta si sa nu simti niciodata frig inainte de a o primi. Daca aceste circumstante nu apar, va fi mai prudent sa folositi dusul fierbinte si sa terminati cu o scurta aplicare rece .

In faza de repaus dupa transpiratie este important sa se faca o buna adaptare a sistemului de termoreglare. Pentru a face acest lucru trebuie sa infasurati bine , pentru a nu trece brusc de la o faza de caldura la alta de frig. Ideal este sa te adaptezi la temperatura normala sau ambianta .

Apa este una dintre cele mai bune bauturi. In acest caz, apele bogate in saruri minerale sunt de preferat celor oligometalice. Daca apa pe care o bem de obicei este slab mineralizata, puteti bea un bulion de legume sau o infuzie bogata in saruri; Sunt potrivite si sucurile de fructe si legume.

4. Elimina toxinele si previne infectiile

Transpiratia va permite sa reglati caldura in exces; in acelasi timp, cresterea temperaturii stimuleaza sistemul imunitar . S-a descoperit ca transpiratia nu numai ca elimina toxinele din organism, dar il si protejeaza de infectii, datorita unei proteine ​​(demicidina) secretata de glandele sudoripare care este capabila sa extermine microbii.

Aciditatea si sarea din transpiratie ajuta demicidina sa omoare bacteriile si chiar ciupercile . Nu este surprinzator, saunele si cabanele de transpiratie au fost folosite candva pentru a trata infectiile.

Manuel Lezaeta si alti pionieri ai naturismului medical au folosit diferite tipuri de bai de aburi cu rezultate bune la bolnavii de rinichi , intrucat glanda sudoripare indeplineste o activitate foarte asemanatoare cu cea a nefronului renal, mai ales cand vine vorba de eliminarea toxinelor. Persoanele care urineaza putin tind sa transpire mult si invers, intarind faptul ca pielea este adesea numita „al treilea rinichi”.

Transpiratia poate fi un indiciu al sanatatii generale . O persoana care miroase bine pentru noi este sanatoasa, in timp ce mirosul neplacut al corpului poate anunta orice, de la o decompensare bacteriana la o infectie sau o stare generala de rau.

Medicii cu experienta sustin ca pot simti severitatea unui pacient si chiar pot percepe un miros deosebit atunci cand pacientul este aproape de moarte.

Transpiratia contribuie, impreuna cu colonizarea bacteriana care are loc din momentul nasterii, la pastrarea invelisului acid al pielii , cu un miros caracteristic care variaza in functie de bacterii . Printre cele mai frecvente sunt:

  • Micrococi: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis, Peptococcus zaharolitic.
  • Bacterii Corineformes: Corinebacterium sp., Brevibacterium sp. Propionibacterii: P. acnes, P. granulosum, P. avidum.

Spalarea frecventa cu sapun aduce pH-ul suprafetei spre alcalin si favorizeaza cresterea propionibacteriilor precum cele asociate cu acneea. O modalitate de a controla mirosul corporal este de a mentine aceste bacterii in echilibru , cu predominanta celor care dau cel mai bun miros.

S-a vazut ca mentinerea unui pH acid este mai buna si ca aplicarea uleiurilor esentiale precum coaja de lamaie elimina bacteriile cel mai prost mirositoare si ajuta la mentinerea echilibrului florei bacteriene nepatogene obisnuite.

5. Transpiratia in sauna este relaxanta

Pentru a transpira, au fost create variante foarte sanatoase care au fost chiar legate de ritualuri, precum baia de aburi, baia turceasca, sauna si temazcalul , care permit atat transpiratie, cat si relaxare.

Un proverb finlandez spune ca furia se evapora in sauna . Cu siguranta in ea nu se elimina doar transpiratia si toxinele, ci se castiga si linistea. Cele mai frecvente greseli atunci cand mergeti la sauna sunt:

  • Nu va uscati in prealabil (intarzie transpiratia).
  • Intra epuizat (dauneaza sanatatii).
  • Senzatie de foame (pericol de colaps) sau luare in plina digestie.
  • Vorbeste mult (incarca respiratia si circulatia si reduce relaxarea).
  • Se bea in sauna (atenueaza efectul ei purificator).
  • Ignorati iesirea. Trebuie sa va racoriti inspirand aer proaspat. Apoi se face un dus rece, incepand cu zonele indepartate de inima, si ne scufundam in apa rece. Se incheie cu o baie fierbinte pana la glezne.

6. Transpiratia in echilibrele menopauzei

Exista momente ale vietii, cum ar fi menopauza, in care transpiratia este produsa ca o modalitate de reechilibrare a organismului. Bufeurile sunt o parte importanta a acestui echilibru si in multe culturi sunt vazute si apreciate ca ceva fiziologic si sanatos .

In cultura noastra, bufeurile au fost chiar considerate o reactie patologica, medicatia estrogenica fiind recomandata mult timp pentru a le elimina .

In prezent, s-a demonstrat cat de nociv este acest medicament si importanta respectarii bufeurilor, avizarea efectului sau detoxifiant si, de asemenea, efectul antitumoral pe care il exercita.