Menopauza reprezinta un ansamblu de modificari hormonale, ce au ca manifestare principala oprirea completa a ciclului menstrual. Apare la femei cu varste cuprinse intre 45-55 ani.

Din punct de vedere hormonal se poate identifica absenta ovulatiei si a secretiei de progesteron. Secretia de hormoni androgeni (hormoni masculini) este normala, iar secretia de estrogeni (hormoni feminini) este foarte redusa.

Acest tablou hormonal este responsabil de amenoree (oprirea ciclului menstrual) si de atrofia tesutului genital (vagin, vulva, endometru).

Din punct de vedere clinic descriem urmatoarele simptome:

– amenoree – lipsa ciclului menstrual;

– bufeuri (valuri de caldura), in special noaptea;

– eritroza faciala (inrosirea fetei) si transpiratii abundente;

– tulburari vasomotorii: lipotimii (lesinuri), parestezii (amorteli);

– tulburari psihice: anxietate, depresie, astenie (oboseala), senzatia de inutilitate, de imbatranire;

– durere la contactul sexual, scaderea libidoului.

La examenul ginecologic local medicul ginecolog poate constata:

– Atrofie vulvo-vaginala, uscaciunea mucoasei si fragilizarea ei;

– Involutia uterului, ovarelor si a sanilor.

In aceasta perioada pot aparea si alte boli cronice:

1. osteoporoza, indeosebi la cativa ani dupa menopauza – pacienta este indrumata sa urmeze teste pentru depistarea osteoporozei (Examenul DEXA);

2. ateroscleroza: sclerozarea si rigidizarea arterelor manifestate prin hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral;

3. dislipidemia – cresterea colesterolului din sange;

4. diabetul zaharat;

5. cancerul de col uterin;

6. cancerul de san.

Deoarece menopauza este o modificare fiziologica in organismul femeii, cu alte cuvinte un semn de imbatranire pentru ca scade nivelul hormonilor sexuali (hormoni care erau protectori pentru vasele de sange si pentru oase, pentru metabolism in general), femeia trebuie sa-si ingrijeasca sanatatea mai mult ca oricand in aceasta perioada. Este perioada aparitiei cancerelor, osteoporozei, hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat.

Este cazul sa efectuati investigatii: test Babes Papanicolau, teste de osteoporoza si analize minime de sange (glicemie, colesterol, hemoleucograma) si bineinteles un consult de rutina la medicul dvs de familie.

Menopauza este precedata de obicei de o premenopauza care debuteaza in jurul varstei de 40 de ani, dureaza aproximativ 2-3 ani si se caracterizeaza prin dureri de san, tulburari menstruale cu prelungirea ciclului si sangerari abundente (metroragie), durere in timpul menstrei, scurte perioade de amenoree (ciclul intarzie mai multe luni).

Din punct de vedere psihic: tulburari ale dispozitiei, dureri de cap, tulburari de somn.

Tratament

Tratamentul hormonal al menopauzei si premenopauzei intra in sarcina medicului ginecolog care, in functie de profilul hormonal, va poate prescrie o medicatie hormonala pe baza de estrogeni sau progesteroni.

De asemenea, poate exista un tratament adjuvant al durerilor mamare cu progesteron sub forma de gel adminitsrat local pe san si un tratament local al atrofiei vaginale sub forma de ovule sau geluri.

Sfaturi generale:

* Evitati consumul de sare, grasimi si zahar in exces.

* Respectati orele de odihna.

* Cereti sfatul psihologului in caz de tulburari ale dispozitiei si comportamentului.

* Efectuati controale periodice prin medicul de familie si medicul ginecolog.

* Consumati produse din soia, deoarece acestea contin fitohormoni naturali de mare ajutor in menopauza.

* Pe piata farmaceutica exista foarte multe preparate din plante care va ajuta in suportarea mai usoara a transformarilor menopauzei.Cereti sfatul medicului dvs. pentru a utiliza astfel de suplimente alimentare.

Toate acestea contribuie la mentinerea unui echilibru fizic si psihic, deoarece menopauza poate fi poarta de intrare a multor boli cronice.