Indiferent daca duci o viata solitar sau pur si simplu te simti singur, a-ti da seama cum sa fii fericit singur contribuie in mare masura la intarirea sanatatii mintale. Chiar daca toata lumea se simte singura uneori, sa inveti cum sa apreciezi ceva timp pentru mine iti poate duce zilele de la bine la grozave. Dar, este important sa ne amintim ca este in regula sa nu fii bine uneori.
Faceti cunostinta cu expertii: Dana Klisanin, Ph.D. , psiholog si CEO al Evolutionary Guidance Media R&D; Patrick Porter, Ph.D., expert in neurostiinte si fondator al BrainTap ; Jeff Temple, Ph.D. , psiholog licentiat si director fondator al Centrului pentru Prevenirea Violentei de la University of Texas Medical Branch; Brad Thomas, Ph.D. , terapeut din NYC si psiholog clinician licentiat; Jeff Yoo, LMFT la Moment of Clarity Mental Health Center .
„A fi fericit in viata si cu sine incepe cu alegerile noastre ca adulti si cu modul in care ne percepem contributiile la lume”, spune Jeff Yoo, LMFT la Moment of Clarity Mental Health Center . In continuare, expertii in sanatate mintala explica sfaturi pentru a fi fericit singur, cum sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de el si ce inseamna sa fii singur versus sa te simti singur.
Singur vs singur
A fi singur este o stare fizica in care nu te afli in compania altora, in timp ce a te simti singur este o stare emotionala de a te simti izolat, indiferent daca esti singur fizic sau cu altii, spune Patrick Porter, Ph.D., expert in neurostiinte si fondatorul BrainTap . „Poate fi singur fara sa te simti singur si, invers, te poti simti singur intr-o multime”, spune el. Intelegerea acestei diferente este cruciala, deoarece influenteaza modul in care va abordati propria bunastare mentala si emotionala.
Singuratatea poate fi o stare neutra, spune Brad Thomas, Ph.D. , terapeut din New York si psiholog clinician licentiat. „Oamenii pot fi fericiti fiind singuri si exista alte momente in care doresc sa fie conectati emotional cu ceilalti”, spune el. Totusi, vrem sa fim cu ochii pe aceste sentimente pentru a stabili in ce masura simtim singuratatea si cat de suparatoare poate fi aceasta, adauga el.
Singuratatea poate fi o experienta imbogatitoare, dandu-ne sansa de a afla mai multe despre noi insine si despre lumea din jurul nostru, spune Dana Klisanin, Ph.D. , psiholog si CEO al Evolutionary Guidance Media R&D. „Singuratatea poate aparea atunci cand simtim ca nu avem cu cine sa ne impartasim experientele sau nimeni care ne intelege”, spune ea.
Cum sa fii fericit singur pe termen scurt
In societatea noastra, exista o stigmatizare in jurul faptului de a fi singur sau de a ne simti singuri, pe care il putem rasturna pe cap, spune Thomas. „Putem lua o parte din puterea acestei stigmatizari si sa o privim mai sanatos”, spune el. Exista multe avantaje sa fii singur, cum ar fi sa ai timp sa te concentrezi asupra ta. „Aceasta inseamna a lua puterea in mainile tale si a intelege ceea ce iti doresti, independent de reactiile altora”, explica Thomas.
Cand vine vorba de lucruri pe care le poti incepe chiar acum pentru a fi fericit singur, expertii sugereaza:
Intrebati naratiunea
In primul rand, intreaba-te daca esti cu adevarat „nefericit singur” sau ai fost invatat sa crezi ca ar trebui sa fii nefericit daca esti singur, spune Klisanin. „Naratiunile noastre ne definesc. Daca „povestea” ta nu functioneaza, ai permisiunea sa o schimbi”, spune ea.
Fa-ti un moment pentru constientizare
Petrece cinci pana la 10 minute in fiecare zi meditand pentru a te centra. Concentreaza-te pe respiratia ta si pe momentul prezent, sugereaza Porter. Acceptarea singuratatii ca o oportunitate mai degraba decat ca o piedica poate schimba perspectiva cuiva, adauga Klisanin.
Fii activ
Chiar si o plimbare de 20 de minute afara poate creste nivelul de endorfine, ridicandu-ti starea de spirit si bunastarea, spune Porter. „Evitati sa stati pe perioade prelungite; Cercetarile noastre arata ca doar doua ore de sezut pot reduce oxigenul din creier cu 10%. Faceti un punct sa va ridicati si sa va miscati”, adauga el.
Luati o pauza tehnica
Luati o pauza de la computerul si de la tehnologie cand puteti, spune Thomas. „Punerea dispozitivelor deoparte va permite sa va verificati cu dvs. pentru a vedea ce doriti.”
Angajati-va in activitati creative
Acestea pot fi terapeutice si va pot stimula creierul, spune Porter. Fie ca este vorba de pictura, de jurnal , de gradinarit sau de a invata sa canti la un instrument muzical, un nou hobby poate oferi un sentiment de implinire si auto-exprimare, spune Klisanin.
A fi inspirat
Vizionarea scurtelor videoclipuri motivationale sau citirea citatelor inspirationale va poate ridica moralul, spune Porter, asa ca este timpul sa vizionati cateva Ted Talks!
Practicati auto-ingrijirea si impamantarea
Rasfatati-va, fie ca faceti o baie calda sau va bucurati de gustarea sanatoasa preferata, spune Porter. „In plus, petreceti ceva timp afara, impamantandu-va pentru a elibera excesul de energie. Mergeti pe iarba descult sau cu pantofi din piele pentru a obtine o stare energetica de zero; Cercetarea noastra indica faptul ca o persoana obisnuita are pana la trei volti de energie perturbatoare care curge prin corpul sau”, adauga el.
Cum sa fii fericit singur pe termen lung
Cu cat exersezi mai mult si iei obiceiul de a fi singur, cu atat vei intelege mai mult calea ta de intelegere si descoperire de sine, spune Thomas. Cu timpul, „veti fi capabil sa tolerati mult mai multa ambiguitate pentru ca va cunoasteti bine”, spune el. Expertii explica cele mai bune sfaturi pentru a-ti da seama cum sa fii fericit singur pe termen lung.
Construieste o rutina
O rutina stabila va ajuta creierul sa recunoasca tipare, facandu-va sa va simtiti mai in control si mai fericit, spune Porter. „Incorporati un program de somn consecvent in aceasta rutina. A merge la culcare si a te trezi in acelasi timp ajuta la reglarea ceasului corpului si iti imbunatateste starea generala de bine”, spune el.
Obiective stabilite
Indiferent daca sunt pe termen scurt sau lung, obiectivele va ofera un sentiment de scop, spune Porter. „Provocati-va sa abordati lucruri noi; asta iti mentine mintea ascutita si invoca mentalitatea incepatorului, ceea ce este fantastic pentru a descoperi fericirea”, spune el.
Tine-ti mintea ascutita
A invata ceva nou nu este doar plin de satisfactii; imbunatateste functia creierului, spune Porter. „Provocarea continua cu noi abilitati nu numai ca iti creste stima de sine, ci si iti mentine abilitatile cognitive in forma maxima”, spune el.
Planificati auto-reflectie
Dedicati timp in fiecare saptamana pentru jurnal sau meditatie, concentrandu-va pe obiectivele, temerile si realizarile dvs., spune Porter. „Ca parte a acestui lucru, elaboreaza un plan care se adreseaza sanatatii tale fizice, mentale, emotionale si spirituale”, adauga el. Aceasta este o oportunitate buna de a fi proactiv in sanatatea ta si de a arunca o privire sincera asupra modului in care te poti trata mai bine pe tine si pe corpul tau.
Tind la relatii
Stabiliti si mentineti un cerc de contacte de sustinere, acordand prioritate calitatii in detrimentul cantitatii, spune Porter. Alaturati-va unor grupuri avand in vedere obiective si rezultate pozitive.
Fii de serviciu
A te oferi voluntar pentru a ajuta la organizatia ta preferata este o modalitate excelenta de a te simti mai putin singur si de a crea relatii cu ceilalti, spune Klisanin. „A fi voluntar pentru a sustine proiecte in aer liber sau de mediu este o modalitate excelenta de a petrece timp cu ceilalti, continuand sa-si hranesti relatia cu lumea naturala”, continua ea. A fi de folos celorlalti nu numai ca iti imbogateste viata, dar mareste si functia creierului si iti umple creierul cu neurotransmitatori de bine, adauga Porter.
Concentrati-va pe miscarea lenta
Ritmul rapid al vietii moderne ne tine sub stres constant, spune Klisanin. „Imbratisati activitati cu ritm lent, cum ar fi gatitul lenta sau crafting, aliniandu-va la ritmurile naturale. Deconectati-va de la dispozitive, oferiti-va corpului o pauza de la fluxul constant de informatii”, sugereaza ea.
Practicati autocompasiunea
Tratandu-te cu bunatate, intelegere si rabdare, sfatuieste Klisanin. „Este in regula sa ai momente de singuratate si tristete. Aminteste-ti ca, asa cum norii ascund soarele si apoi mergi mai departe, la fel vor face si sentimentele tale”, spune ea.
Luati-va la o intalnire
Mergi la un restaurant pe care ai vrut sa-l incerci. Vezi un film. Gandeste-te la asta ca la o vacanta din lume si la responsabilitatile tale, spune Jeff Temple, Ph.D. , psiholog licentiat si director fondator al Centrului pentru Prevenirea Violentei de la Universitatea din Texas Medical Branch. Cand iti faci timp pentru tine in rutina ta, in curand vei capata obiceiul de a alege in mod intentionat sa ai timp singur si sa incepi sa astepti cu nerabdare timpul tau pentru mine.