Standard and Poor’s a confirmat ratingurile Suediei la nivelul maxim de AAA, spunand ca statul scandinav are o situatie financiara sanatoasa si beneficiaza de o crestere economica sustinuta.
Mai mult datoria guvernamentala neta de 8% din PIB a Suediei este una din cele mai mici din randul statelor din categoria triplu A.
Agentia de evaluare avertizeaza insa ca gradul relativ ridicat de indatorare al gospodariilor reprezinta un risc la adresa cresterii economice, a sectorului financiar si al finantelor publice.
Potrivit unui scenariu alternativ, daca pretul caselor ar urma sa cada semnificativ, veniturile ar scadea si somajul ar creste, gospodariile ar putea avea probleme cu rambursarea imprumuturilor ceea ce ar slabi cererea interna.
S&P precizeaza insa ca se asteapta ca fundamentele de credit ale Suediei sa ramana stabile si sa reflecte flexibilitatea politicii economice a tarii.
In schimb, o modificare a directiei politicilor guvernamentale care sa conduca la derapaje fiscale ar putea pune presiuni in scadere asupra ratingurilor.
Mai mult, daca sistemul bancar va intampina dificultati cu rostogolirea datoriei externe, acest lucru ar putea pune presiuni asupra ratingurilor, apreciaza agentia.
Coroana suedeza, noul franc elvetian
Increderea in moneda Suediei – coroana – e pe cale sa faca din aceasta “noul franc elvetian” in aceleasi conditii dgarantate de cresterea economica, excedentul balantei comerciale si trendul descendent al gradului de indatorare guvernamental.
Analistii estimeaza ca economia Suediei va creste in acest an cu 1,2%, in pofida contractiei din zona euro.
Producatorul de autocamioane Scania, unul dintre marii exportatori suedezi, a anuntat ca va continua sa-si majoreze capacitatea de productie in ciuda aprecierii monedei. Asemenea francului elvetian, coroana suedeza beneficiaza de pe urma unei economii solide, excedentul de cont curent asigurand independenta guvernului de capitalul strain.
Totusi, in Elvetia, banca centrala limiteaza aprecierea francului prin impunerea unui plafon la 1,2 franci/euro, astfel ca randamentul oferit de franc este insuficient pentru unii investitori.
Tara nordica renunta la impozitul pe avere, invers decat Franta
Suedia e perceputa, in general, ca tara unde taxele sunt mari si toti o duc bine.
Este normal atunci ca nimeni sa nu-si aduca aminte ca Suedia a luat o decizie contrara tuturor tarilor din UE pentru a iesi din criza economica. A taiat taxele!
Asadar, Suedia a raspuns la recesiune altfel decat Ungaria, Grecia, Portugalia sau Spania, iar Comisia Europeana a avertizat-o ca „experimentul” sau va sfarsi in lacrimi. Numai ca statul scandinav are acum cea mai rapida crestere din lumea occidentala.
Impozitul pe profit a scazut de la 28 la 26,3%, impozitele pe munca s-au micsorat si ele, in paralel cu majorarea pragurilor de la care se taxeaza veniturile. Rezultatul a fost ca Suedia a depasit Statele Unite in topul competitivitatii, iar increderea in consum a urcat la cel mai mare nivel din ultimul deceniu. De asemenea pe cand Francois Hollande promitea ca daca va deveni presedinte al Frantei va impozita averile celor bogati – lucru de care s-a si tinut de cuvant, de altfel – Suedia renunta la impozitul pe avere.
Suedia a renuntat la impozitul pe avere, a relaxat fiscalitatea incepand cu antreprenorii, dar asta nu l-a putut opri pe ministrul finantelor, Anders Borg, sa remarce cu amaraciune: „Ikea nu ar fi existat fara Ingvar Kamprad, si nici Tetra-Pak fara Ruben Rausing. Acestia sunt probabil cei mai importanti antreprenori pe care i-am avut in ultimele decenii si amandoi s-au mutat din Suedia”.
14 state au mai ramas la AAA, inclusiv Germania
Mentionam ca potrivit Standard and Poor’s, ratingul maxim AAA mai este detinut de numai 14 state. Patru sunt membre ale UE si zonei euro (Germania, Olanda, Finlanda, Luxemburg), trei sunt state UE cu proprie moneda (Suedia, Marea Britanie, Danemarca), trei sunt numai tari europene (Norvegia, Elvetia, Liechtenstein). Restul statelor ori regiunilor cu rating triplu A sunt: Canada, Australia, Hong Kong si Singapore. In ciuda faptului ca decis sa retrogradeze ratingurile celei mai mari economii a lumii – Statele Unite – S & P a pastrat la cel mai de sus prag calificativele celei mai mari economii europene: Germania.
Agentia a motivat ca Germania are o economie foarte diversificata si competitiva si a demonstrat ca poate absorbi socuri economice si financiare puternice. Perspectiva ratingului pe termen lung ramane stabila, reflectand ca finantele publice si balanta externa solida vor continua sa reziste potentialelor socuri financiare si economice.
“Desi datoria Germaniei este mai ridicata decat a altor state cu rating AAA, consideram ca structura economica diversificata si rezistenta si accesul ieftin la finantare de pe piete faciliteaza o capacitate mai ridicata de a face fata datoriilor”, apreciaza S&P.