CGI poate face sau sparge un film in functie de calitatea implementarii sale, dar asta nu necesita intotdeauna bugete mari pentru a oferi un film grozav.

Calitatea CGI in film atinge in mod constant noi culmi datorita progreselor tehnologice si echipelor inovatoare capabile sa creeze imagini excelente cu un buget restrans. CGI s-a dezvoltat in ultimii 50 de ani pentru a fi folosit in moduri noi si creative in film. Unele filme, cum ar fi Terminator 2: Judgment Day sau Avatar , au reusit sa avanseze cadranul pe ceea ce a fost posibil folosind imagini si efecte generate de computer. Dar exista si o multime de creatori care nu au bugete uriase si reusesc sa ofere imagini incredibile lucrand inteligent.

Indiferent daca asta inseamna includerea subtila a elementelor CGI in moduri neasteptate, combinarea efectelor practice cu CGI sau pur si simplu rafinarea editarii pana cand devine perfecta, este posibil sa creezi CGI uimitoare pentru mai putin de 100 de milioane de dolari. Filme precum Forrest Gump si The Walk au folosit tehnici inteligente pentru a oferi imagini imposibile. Altii, cum ar fi The Creator si Paddington 2, au creat povesti axate pe personaje imbunatatite cu CGI, care au reusit sa surprinda publicul datorita integrarii lor cu setarile din lumea reala. Nu numai ca aceste filme au reusit sa ofere un CGI incredibil, ci si-au facut-o fara sa sparga banii.

10 The Walk (2015)

Buget: 35 de milioane de dolari

Joseph Gordon Levitt in varful World Trade Center din The Walk

Joseph Gordon-Levitt joaca in The Walk , un film inspirat din povestea adevarata a unui funambulist ambitios care si-a propus sa treaca intre Turnurile Gemene din New York. Philippe Petit a reusit sa realizeze aceasta performanta incredibila in 1974, dar, cu turnurile nemaifiind in picioare, filmul a necesitat mult CGI pentru a recrea cea mai importanta secventa a povestii. In realitate, regizorul Robert Zemeckis si echipa sa au construit doar un colt al acoperisului cladirilor inalte ca un set practic. Orice altceva, de la cer, restul cladirii, cladirea opusa, orizontul si privitorii de mai jos a fost facut cu CGI (prin Box Office Mojo ).

9 Paddington (2014)

Buget: 55 de milioane de dolari

Paddington spune povestea unui tanar urs iubitor de marmelada care calatoreste la Londra in cautarea unui camin. Filmul se concentreaza pe un urs CGI care interactioneaza cu oameni, obiecte si alimente. Datorita creativitatii si priceperii echipei din spatele proiectului, CGI-ul este in mare parte perfect , iar ursul fictiv devine incredibil de realist. Aceste imagini uimitoare au fost livrate pentru doar 55 de milioane de dolari si au generat o continuare populara, Paddington 2 , datorita succesului filmului (prin The Numbers ).

8 Twister (1996)

Buget: 92 de milioane de dolari

Helen Hunt si Bill Paxton reactioneaza la o tornada in apropierea pozitiei lor.

Twister ii urmareste pe Bill si Jo Harding, interpretati de Bill Paxton si Helen Hunt, un cuplu casatorit care lucreaza impreuna pentru a crea un mod cu totul nou de a urmari furtunile. Singura problema este ca trebuie sa introduca dispozitivul in ochiul unei tornade pentru ca acesta sa inceapa sa functioneze eficient. Relatia este la fel de haotica precum furtunile pe care le urmaresc, iar imaginile ciclonelor si uraganelor enorme si violente sunt incredibil de realiste si terifiante . Desigur, actorii nu au putut filma scene intr-o tornada, asa ca toate acestea au fost realizate prin CGI cu un buget redus de 92 de milioane de dolari (prin Box Office Mojo ).

7 Hollow Man (2000)

Buget: 90 de milioane de dolari

Kevin Bacon in timp ce este invizibil in Hollow Man

The Hollow Man il vede pe Kevin Bacon devenind invizibil datorita stiintei si experimentelor de ultima ora, dar lucrurile merg prost. Pentru a obtine efectul, echipa de creatie a trebuit sa creeze un model computerizat complet si detaliat al intregului corp al lui Bacon, inclusiv capilarele (prin Paul Verhoeven de Douglas Keesey). Fiecare scena in care Bacon era invizibil sau partial vizibil a trebuit sa fie filmata de doua ori, cu si fara Bacon, si apoi compusa pentru a oferi imaginile dorite care au ajuns in editarea finala. Faptul ca acest film a reusit sa realizeze toate acestea pentru mai putin de 100 de milioane de dolari este incredibil de impresionant (prin The Numbers ).

6 Creatorul (2023)

Buget: 80 de milioane de dolari

The Creator , regizat de Gareth Edwards, arata o lume plina de roboti vii si oameni sintetici care tanjesc dupa eliberarea de fortele opresive americane. Filmul este plin de CGI cu oameni imbunatatiti care imbraca brate robotizate, umanoizi sintetici cu metal expus si piese mecanice in miscare si roboti traditionali care merg, vorbesc si interactioneaza cu restul distributiei. Cu un buget de doar 80 de milioane de dolari, acest film a creat o lume intreaga si o distributie de fiinte imposibile, facandu-l totodata sa arate complet real datorita incredibilului CGI (prin THR ) .

5 Ziua Independentei (1996)

Buget: 75 de milioane de dolari

Explozia casei albe de Ziua Independentei

Ziua Independentei este un film de actiune de succes cu Will Smith, care este plin de explozii, nave spatiale extraterestre si creaturi extraterestre. In mod normal, obtinerea tuturor acestor lucruri intr-un film din anii ’90 a necesitat mult CGI si un buget mare, dar, in ciuda faptului ca a necesitat peste 3.000 de fotografii cu efecte speciale pentru film (prin Entertainment Weekly ), echipa a reusit sa ofere rezultate de inalta calitate cu doar un Bugetul de 75 de milioane de dolari (prin The Numbers ). Folosind efecte practice, modele de nave, cladiri si extraterestri si tragand totul impreuna cu utilizarea conservatoare si inteligenta a CGI, Ziua Independentei a livrat un film epic cu un buget strict.

4 Jurassic Park (1993)

Buget: 63 de milioane de dolari

Un T. Rex izbucnind prin porti

Jurassic Park al lui Steven Spielberg a avut un buget si mai restrans de doar 63 de milioane de dolari si a reusit sa aduca la viata dinozauri gigantici (prin The Numbers ). Datorita unei combinatii de animatronica si CGI , dinozaurii apar la fel de reali ca actorii cu care apar pe ecran. O scena deosebit de impresionanta este atunci cand Tyrannosaurus Rex este vazut urmarind masina in timp ce Laura Dern si Jeff Goldblum incearca sa scape; pasii dino-ului fac ca resturile sa zboare peste tot, iar imaginea falcilor cascate din oglinda retrovizoare se adauga la teroarea intensa si la realismul acestei scene.

3 Forrest Gump (1994)

Buget: 55 de milioane de dolari

Forrest Gump poate fi un film neasteptat pe o lista pentru CGI, dar exista o multime de efecte vizuale utilizate in film. Cum ar fi vazut-o pe Forrest intalnind o serie de figuri istorice si interactionand fizic cu acestea, pana la indepartarea picioarelor locotenentului Dan Taylor si manipularea obiectelor precum penele pentru a interactiona cu Forrest in moduri neobisnuite. Robert Zemeckis a integrat cu maiestrie imaginile existente, tehnologii mai noi si tehnici inteligente pentru a crea ceva care pare real, in ciuda unui buget de doar 55 de milioane de dolari (prin The Numbers ).

2 Cloverfield (2008)

Buget: 25 de milioane de dolari

Clover se uita in jos in Cloverfield

Filmele gasite au in mod frecvent bugete mai mici, iar Cloverfield nu face exceptie. Cu toate acestea, imaginile pe care Cloverfield este capabil sa le ofere in ciuda bugetului sau de 25 de milioane de dolari sunt cu adevarat uimitoare si terifiante in egala masura (prin Box Office Mojo ). Crearea unui peisaj al orasului New York care este afectat de distrugerea teribila de la extraterestrii mari, monumentele precum Statuia Libertatii fiind distruse si, in sfarsit, dezvaluirea creaturilor care au provocat tot haosul nu este o sarcina mica. Matt Reeves reuseste sa foloseasca cu moderatie efectele CGI si sa creeze tensiune si drama datorita filmarilor inteligente si a performantelor in fata camerei si totul se imbina frumos.

1 Ex Machina (2014)

Buget: 13 milioane de dolari

Alicia Vikander ca un robot care atinge fata altui robot in Ex Machina.

Ex Machina este un film care face o treaba grozava in extinderea bugetului sau de 13 milioane de dolari pentru a crea ceva care sa para complet real si care ofera emotii autentice si concepte care provoaca gandirea (prin The Numbers ) . Filmul este filmat in mare parte intr-o singura locatie si are o distributie mica de personaje, dar unul dintre personajele principale este un robot umanoid cu o fata realista si un creier si un corp de metal. Amestecul de piele si metal este incredibil , iar Alicia Vikander ofera o performanta remarcabila ca AI Ava avansat. Filmul nu are de suferit din cauza bugetului sau, CGI-ul reducand decalajul si oferind o realitate ciudata si de alta lume.