Un cont de depozit fix este un tip de cont de economii care ofera o rata fixa a dobanzii pentru o anumita perioada, de obicei variind de la o luna la cinci ani. Este ideal pentru persoanele care doresc sa obtina profituri mai mari din economiile lor cu riscuri scazute. Dar exista o consideratie importanta atunci cand deschideti un cont de depozit fix. Fondurile nu pot fi retrase inainte de data scadentei fara taxe de penalizare.
Primesti o penalizare pentru retragerea prematura a unui depozit fix . Acest articol discuta tot ce trebuie sa stiti despre aceste penalitati.
Ce este retragerea prematura a depozitului fix?
Odata cu inchiderea prematura a optiunii FD din contul dvs. de depozit fix, o puteti inchide inainte de a ajunge la scadenta. Dar, retragerea banilor din contul dvs. de depozit fix inainte de scadenta vine cu penalitati pentru a promova obiceiul de a economisi si pentru a impiedica persoanele sa se retraga frecvent.
Cum sa spargi depozitul fix inainte de scadenta?
O inchidere prematura a FD este posibila, dar trebuie sa platiti taxe pentru aceasta. Daca sunteti gata sa platiti penalitatea, atunci iata pasii pentru inchiderea prematura a FD:
- Procesul de inchidere a contului dvs. de depozit fix inainte de scadenta poate avea loc online prin net banking si offline.
- Pentru inchiderea offline, vizitati banca cu documentele necesare, impreuna cu chitanta contului de depozit fix.
- Odata ce cererea este depusa cu succes si totul este transmis, banca va va procesa cererea si va va oferi suma calculata a penalitatii.
- In cele din urma, banii sunt depusi in contul tau personal in cateva ore sau intr-o zi lucratoare.
Care sunt taxele de penalizare pentru retragerea prematura a FD?
Penalizarea de retragere prematura a FD depinde de la banca la banca, dar de obicei, rata dobanzii este intre 0,5% si 1%. Dar daca vrei sa -ti inchizi FD-ul prematur si vrei sa deschizi un alt cont in banca sau retragi pentru o urgenta, retragi bani din FD fara penalitati.
In afara de acest scenariu, rata dobanzii la economiile dumneavoastra va fi mai mica daca inchideti contul prematur. De exemplu, daca aveti un depozit fix cu dobanda hotarata de 8% la sfarsitul mandatului de trei ani. Si rata dobanzii pe care ati castigat-o pentru primul an a fost de 6%, dar daca va inchideti contul inainte de trei ani, veti primi doar o rata a dobanzii de 6% la castigul dvs.
-
FD prematura acuzatii de penalizare mai apropiate ale diferitelor banci
In functie de banca, exista penalitati diferite pentru inchiderea prematura a FD . Iata o lista cu diferite banci si rata de penalizare a acestora:
Numele bancii Rata penalizarii Freo 1% (Fara penalizare pentru retragerea prematura peste 6 luni) Bank of Baroda 1% (nu se aplica pentru o suma mai mica de ₹5 lakh si daca este pastrata pentru minim un an) Axis Bank 1% Bank of India 1 % HDFC Bank 1% Canara Bank 1% (aplicabil pentru depozite mai mici de 1 crore ₹) ICICI Bank Pana la 1,50% Punjab National Bank 1% IDBI Bank 1% Union Bank Niciuna State Bank of India 1%
-
Calcularea penalitatii de retragere prematura a FD
Pedeapsa pentru inchiderea prematura se percepe asupra ratei dobanzii a FD. Dar calculele pot varia in functie de banca.
Cu toate acestea, pot exista doua cazuri prin care banca va percepe penalitati la inchiderea anticipata a FD :
Cazul 1
Sa presupunem ca penalizarea pentru inchiderea prematura a FD este de 1%. Deci, sa presupunem ca ati investit 5 lakh INR cu o rata de 7% timp de doi ani, iar pentru un an, rata este de 6,5%. Daca doriti sa retrageti FD la finalizarea unui an, rata dobanzii va fi de 7%, dar banca va calcula rata dobanzii la rata dobanzii revizuita a FD, care este de 6,5% – 1% = 5,5%.
Deci, 5,5% este rata dobanzii cu care veti fi platit pentru retragerea prematura a FD in loc de 7%.Cazul 2
Daca ati investit 1 lakh ₹ timp de trei ani la rata dobanzii de 6% si rata dobanzii pentru un an la momentul rezervarii a fost de 7% cu o penalizare de 1% si va retrageti dupa finalizarea unui an, veti castiga un Rata dobanzii de 6%. Dar banca va calcula rata efectiva FD de 6% – 1% = 5%.
Prin urmare, o rata a dobanzii de 5% va fi rata dobanzii castigata la retragerea prematura a FD in loc de 6%.
Postare asociata: Cum se calculeaza dobanda FD?
Care sunt dezavantajele inchiderii premature a FD?
Exista un motiv pentru care deschideti un cont de depozit fix. Poate fi pentru ca doriti sa castigati disciplina financiara sau sa economisiti pentru un scop. In plus, aceste conturi nu sunt volatile si va ofera o rentabilitate fixa, asa ca sunt obligate sa aiba unele dezavantaje dupa o retragere anticipata, cum ar fi:
-
Plata penalitatilor
Primul cel mai mare dezavantaj al inchiderii premature a FD este plata penalitatii la rata dobanzii. Daca retrageti banii din contul de depozit fix fara o urgenta sau fara a deschide un alt cont la banca, atunci trebuie sa platiti comisioane cuprinse intre 0,5% si 1%. Taxele conform regulilor bancii.
-
Nu se poate primi rata completa a dobanzii
Nu veti putea primi rata completa a dobanzii decisa pentru castigurile dvs.
-
Proces de lunga durata
Unele banci va vor permite sa inchideti FD-ul prematur online, chiar daca l-ati deschis online, dar pentru restul bancilor, trebuie sa vizitati sucursala fizica a bancii pentru inchiderea prematura a FD-ului. Acest lucru poate fi obositor si consumator de timp.
-
Lichidarea activelor
Odata ce lichidati un activ pentru a va acoperi cheltuielile personale, va reduceti valoarea neta, afectand previziunile bugetului de venituri si fluxul de numerar.
Cum sa evitati penalizarea pentru retragerea prematura a depozitului fix?
Exista trei moduri de a evita taxele de penalizare la inchiderea prematura a depozitului dumneavoastra fix.
-
Bank FD Laddering
Aceasta tehnica este in cazul in care obtineti diferite conturi FD care ajung la scadenta in perioade diferite pentru a-si gestiona lichiditatea. Incercati sa impartiti o suma uriasa in cantitati mai mici si sa investiti aceste bucati mai mici in diferite FD.
De exemplu, in loc sa investiti toti cei 5 INR intr-un singur cont de depozit fix, il puteti imparti in cinci sume mai mici si il puteti investi in diferite conturi FD cu perioade de scadenta diferite. In acest fel, aveti o multime de lichiditati si, daca aveti nevoie de bani, puteti sparge unul dintre FD-uri inainte de scadenta, in timp ce mai aveti o suma ramasa in alte conturi pentru beneficii suplimentare.
In plus, cu metoda de scara FD bancara, nu trebuie neaparat sa impartiti suma depozitului in jumatati egale. Puteti alege sa o distribuiti asa cum doriti si sa alegeti diferite banci in functie de rata dobanzii.
-
Instalatie de maturare
Cu tehnica facilitatii de sweep-in, puteti evita taxele de inchidere prematura a FD , transferand o suma din contul dvs. FD in depozitul de sweep-in. In functie de banca, numele acestei facilitati se schimba. De exemplu, Banca de Stat a Indiei numeste aceasta caracteristica Cont de economii Plus, in timp ce ICICI o numeste Depozit Flexi, dar toate acestea inseamna o facilitate de sweep-in.
In plus, in functie de banca, mandatul va varia de la un an la cinci ani, impreuna cu diferitele rate ale dobanzii. Pentru a fi eligibil pentru aceasta facilitate, trebuie sa deschideti un FD de cel putin 25.000 INR la banca. Suma transferata in aceasta facilitate primeste o dobanda mai mare si formeaza un corpus separat pentru retragere in situatii de urgenta.
In plus, unitatea de colectare nu percepe penalitati pentru retragere. Deci, castigurile dvs. continua sa castige aceeasi rata a dobanzii.
-
Imprumut impotriva depozitului fix
Fiecare banca are posibilitatea de a va permite sa luati un imprumut in contul dvs. de depozit fix. Dobanda pentru acest imprumut variaza de la banca la banca, dar este de obicei cu 1% pana la 2% mai mare decat dobanda platita pentru FD.
Puteti retrage bani dintr-un FD inainte de scadenta?
Da, dar trebuie sa suportati penalitati pentru retragerile premature din contul dvs. de depozit fix.
Fiecare banca percepe aceeasi suma de taxe de inchidere prematura a FD?
Nu, penalitatile pentru retragerea anticipata a FD difera de la banca la banca. Dar este de obicei intre 0,50% si 2%.
Este aplicabila facilitatea de inchidere prematura pentru depozitul fix de economisire a taxelor?
Nu, nu exista nicio facilitate pentru retragerea prematura a FD in contul de economisire a taxelor. Nu il puteti retrage inainte de termenul de cinci ani.
Puteti retrage partial FD inainte de scadenta?
Exista unele banci care detin caracteristica retragerii partiale FD inainte de scadenta, unde suma ramasa este depusa la rata dobanzii existente. Cu toate acestea, trebuie sa retineti ca aceasta facilitate nu este disponibila pentru conturile FD care nu pot fi retrase sau care economisesc impozite.
Pot continua contul FD chiar si dupa o retragere prematura?
Da, puteti continua cu acelasi cont de depozit fix dupa retragerea prematura a fondurilor, dar ratele dobanzii nu vor fi aceleasi.
Poate fi retras prematur un FD comun?
Da, puteti face o retragere prematura pentru FD in comun, dar va veni si cu penalitati decise de banca.