In mod ideal, fiecare persoana, indiferent daca este barbat sau femeie, trebuie sa fie independenta financiar. Dar stiti ca din fiecare 5 investitori din India, doar 1 este femeie? (Sursa) Este o statistica alarmanta care spune multe despre lipsa de independenta financiara a femeilor din India .

Aici, este obisnuit ca femeile ca tine sa sacrifice independenta financiara atunci cand devii mama sau cand cerintele casnice devin o prioritate. Dar stii, acest lucru trebuie sa se schimbe si, de ceva vreme, lucrurile s-au schimbat in bine – dar mai sunt drumuri de parcurs.

Cu instrumentele si strategiile potrivite, poti prelua controlul asupra viitorului tau financiar si poti deveni independent financiar , echilibrand in acelasi timp viata personala.

Ce inseamna exact a fi independent financiar?

Multi oameni cred ca inseamna pur si simplu sa ai o suma mare de bani in banca, dar este mult mai mult. Independenta financiara este capacitatea de a se intretine financiar fara a se baza pe altii sau pe surse externe de venit.

De exemplu, independenta financiara a femeilor ar putea arata astfel:

 • Sa ai timp suficient pentru a te rasfata cu interese si placeri.
 • Nu necesita asistenta din partea altora.
 • Luati-va usor inainte sau dupa pensionare datorita deciziilor financiare intelepte.
 • Pastrarea carierei si intemeierea unei familii.
 • Locuiti intr-o casa minunata sau intr-o zona dorita.

Provocari financiare tipice pentru femei

Ai simtit vreodata ca este dificil sa acumulezi avere si sa economisesti bani pentru viitor? Acestea ar putea fi cateva explicatii daca dai din cap in acord!

 • Preocupari de mobilitate si norme sociale

  Cand vine vorba de independenta financiara, femeile nu au adesea aceleasi sanse ca barbatii. De exemplu, constrangerile de mobilitate pot face dificila accesul femeilor la servicii financiare si asistenta. In unele tari, cum ar fi India, sotii pot chiar restrictiona libertatea sotiilor lor de a parasi casa.

 • Neparticiparea

  Femeile care sunt excluse din lumea financiara sunt mai greu de depistat. Bancile fac uneori sondaje, dar acestea sunt limitate la persoanele care fac parte din sistemul financiar. Cu toate acestea, din cauza lipsei de retea si a surselor de recomandari, femeile se trezesc in uitare de finantare.

 • Decalajele salariale in functie de sex

  Articolul 39 din Constitutia Indiei prevede ca atat barbatii, cat si femeile au dreptul la salariu egal pentru munca echivalenta. Dar nu se intampla foarte des! Salariile femeilor au fost cu 18-26% mai mici decat barbatii in cele 4 trimestre din iulie-septembrie 2019 pana in aprilie-iunie 2020, conform Anchetei periodice privind forta de munca (PLFS) 2019-2020.

 • Femeile au legaturi emotionale

  Femeile leaga pierderea financiara cu esecul si rusinea. Acest singur factor reprezinta unul dintre principalele motive pentru care libertatea financiara a femeilor este exagerata: acestea au adesea un apetit pentru risc mai mic decat barbatii.

 • Pauza de cariera pentru perioade lungi

  In multe tari, precum India, femeile isi asuma rolul de ingrijitor principal. Femeile se confrunta cu absente mai prelungite de la locul de munca din cauza sarcinii, a parentalitatii, a parintilor bolnavi si a altor persoane aflate in intretinere.

De ce are nevoie o femeie sa fie independenta financiar?

In ciuda tuturor provocarilor enumerate aici, independenta financiara pentru femei este cruciala. Iata de ce:

 • Pentru a te pregati pentru neasteptat

  Disponibilizarile sunt din ce in ce mai frecvente, ceea ce face siguranta locului de munca. Daca sotul este singurul sustinator de familie, familia lui este in pericol. Asa ca este intelept ca femeia casei sa aiba un loc de munca in exterior pentru a suporta cheltuielile si EMI.

 • Pentru a face fata cresterii costului vietii

  Fiecare persoana in varsta de munca dintr-o familie trebuie sa contribuie, avand in vedere cheltuielile mari de trai pe care trebuie sa le suporte generatia actuala. Femeile independente din punct de vedere financiar pot ajuta familiile cu cheltuielile de trai in crestere, pot detine o casa si pot trimite copiii la o scoala buna.

 • Pentru a te putea ajuta singur

  Daca sunteti dependent financiar si va confruntati cu ciclul violentei domestice si sexismului, nu veti putea iesi din el din cauza dependentei de bani. Pentru a evita sa te simti neajutorat in fata nedreptatii si criminalitatii, trebuie sa stii sa devii o femeie puternica si independenta .

 • Sa traiesti cu demnitate

  Faptul ca femeile de obicei supravietuiesc barbatilor in India ar trebui sa fie luat in considerare, deoarece multe dintre voi, doamnelor, s-ar putea sa va traiti ultimii ani singure. Deci, pentru a trai cu demnitate si libertate, pentru a face excursii si pentru a cumpara ceea ce iti doresti, trebuie sa castigi si sa economisesti bani.

Sfaturi de geniu pentru a deveni o femeie independenta financiar in India

Cand vine vorba de a fi independente financiar, multe femei nu stiu de unde sa inceapa sau cum sa procedeze. Dar nu-ti face griji. Aceasta postare v-a acoperit! Iata 7 sfaturi de geniu care te vor ajuta sa devii independent financiar:

1. Imbunatatiti-va cunostintele financiare

Este esential sa intelegeti elementele de baza ale planificarii financiare. Familiarizarea cu subiecte financiare precum bugetarea, gestionarea datoriilor, scorurile de credit, pensionarea, investitiile si asigurarile va va ajuta sa luati decizii mai bune. Puteti citi carti sau puteti naviga pe internet pentru toate informatiile necesare.

2. Faceti un plan financiar

Inainte de a lua orice decizie financiara semnificativa, crearea unui plan financiar este cruciala. Planificarea financiara pentru incepatori poate fi descurajanta, asa ca incepeti cu obiective simple. In primul rand, stabileste-ti obiectivul financiar – Urmariti-va veniturile si cheltuielile – Si dezvoltati un buget care sa functioneze pentru dvs.

3. Incepeti sa economisiti pentru situatii de urgenta si stabiliti un credit

Asigurati-va ca aveti un fond de urgenta (3-6 luni de cheltuieli) intr-un cont de economii. Un alt sfat necesar pentru a economisi bani este sa construiti un scor bun de credit platind facturile la timp. Este posibil sa aveti nevoie de credit pentru a evita sa platiti pentru ceva din economiile dvs.! De asemenea, deschideti un cont de economii cu beneficii maxime si dobanda.

Doriti sa incepeti sa economisiti? Deschideti un cont de economii digitale cu Freo si profitati de o rata a dobanzii de pana la 7% si de facilitatea de sold zero.

4. Faceti investitii rapide

Investirea banilor este urmatorul pas dupa asigurarea fondului de urgenta. Este una dintre cele mai bune metode de a invinge inflatia. Incepeti cu investitii cu risc scazut si cu recompense ridicate, cum ar fi fondurile mutuale si fondurile tranzactionate la bursa. Veti face doar investitii inteligente pe masura ce veti deveni mai confortabil si mai increzator.

5. Monitorizati-va in mod constant investitiile

Nu-l fixati si uitati-l! Trebuie sa va monitorizati in mod regulat investitiile pentru a va asigura ca functioneaza conform asteptarilor. Urmariti cresterea investitiilor dvs. si faceti ajustari dupa cum este necesar.

6. Evitati sa va exagerati stilul de viata

Cand devii independent financiar, este indicat sa traiesti in limitele posibilitatilor tale. Evitati sa faceti achizitii sau modificari majore in stilul dvs. de viata pana cand sunteti sigur ca va puteti permite.

7. Faceti planuri de pensie

Planificarea pensionarii este o parte esentiala a libertatii tale financiare. Incepeti devreme contribuind la un cont de pensie si discutand cu un consilier financiar. Avand un plan in vigoare, va va asigura ca sunteti pregatit pentru anii tai de aur.

Vanturile schimbarii bat. Femeile din India sunt mai motivate ca niciodata sa-si salveze, sa investeasca si sa preia controlul asupra vietii lor. Acest articol isi propune sa va arate cum sa fiti independent financiar in India si sa luati decizii care va permit sa va indepliniti obiectivele vietii. Sa speram ca a avut succes in realizarea acestui lucru.