Ziua Mamei este o sarbatoare care onoreaza maternitatea care este observata sub diferite forme din intreaga lume. In Romania, Ziua Mamei se sarbatoreste pe 8 Martie. Intruparea americana a Zilei Mamei a fost creata de Anna Jarvis in 1908 si a devenit o sarbatoare oficiala a SUA in 1914. Jarvis a denuntat ulterior comercializarea sarbatorii si a petrecut ultima parte din viata ei incercand sa o scoata din calendar.

In timp ce datele si sarbatorile variaza, Ziua Mamei implica in mod traditional rasfatarea mamelor cu flori, carti si alte cadouri. Vezi lista cu cele mai frumoase cadouri mama.

Istoria Zilei Mamei

Sarbatorile mamelor si ale maternitatii pot fi urmarite de grecii si romanii antici , care au organizat festivaluri in cinstea zeitelor-mama Rhea si Cybele, dar cel mai clar precedent modern pentru Ziua Mamei este festivalul crestin timpuriu cunoscut sub numele de „Duminica mamei”.

Odata o traditie majora in Regatul Unit si in anumite parti ale Europei, aceasta sarbatoare a cazut in cea de-a patra duminica in Postul Postului si a fost vazuta initial ca un moment in care credinciosii se vor intoarce la „biserica-mama” – biserica principala din vecinatatea casei lor – pentru un serviciu special.

De-a lungul timpului, traditia Duminicii Mamei s-a transformat intr-o vacanta mai laica, iar copiii le-ar prezenta mamelor lor flori si alte jetoane de apreciere. Acest obicei s-a stins in cele din urma in popularitate inainte de contopirea cu Ziua Mamei americane din anii 1930 si 1940.

Julia Ward Howe, mai cunoscuta pentru ca a scris „Imnul de lupta al Republicii”, a promovat Ziua Pacii Mamelor incepand cu 1872. Pentru Howe si alti activisti antibelici, inclusiv mama Anei Jarvis, Ziua Mamei a fost o modalitate de a promova unitatea globala dupa ororile razboiului civil american si ale razboiului european-franco-prusac.

Ann Reeves Jarvis si Julia Ward Howe

Originile Zilei Mamei, sarbatorita in Statele Unite, dateaza din secolul al XIX-lea. In anii dinaintea Razboiului Civil , Ann Reeves Jarvis din Virginia de Vest a ajutat sa inceapa „Cluburile de zi pentru mame” pentru a invata femeile locale cum sa-si ingrijeasca in mod corespunzator copiii.

Aceste cluburi au devenit ulterior o forta de unificare intr-o regiune a tarii inca impartita in timpul Razboiului Civil. In 1868 Jarvis a organizat „Ziua prieteniei mamelor”, la care mamele s-au adunat cu fostii soldati ai Uniunii si ai Confederatiei pentru a promova reconcilierea.

Un alt precursor al Zilei Mamei a venit de la abolitionista si sufragetista Julia Ward Howe . In 1870, Howe a scris „Proclamatia Zilei Mamei”, o chemare la actiune care a solicitat mamelor sa se uneasca in promovarea pacii mondiale. In 1873, Howe a facut o campanie pentru a fi sarbatorita „Ziua pacii mamei” in fiecare 2 iunie.

Printre pionierii timpurii ai Zilei Mamei se numara Juliet Calhoun Blakely, o activista a temperamentului care a inspirat Ziua Mamei locale din Albion, Michigan , in anii 1870. Intre timp, duo-ul lui Mary Towles Sasseen si Frank Hering, ambii au lucrat la organizarea Zilei Mamelor la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Unii au numit chiar Hering „tatal Zilei Mamelor”.

Anna Jarvis

Sarbatoarea oficiala a Zilei Mamei a aparut in anii 1900, ca urmare a eforturilor Anna Jarvis , fiica lui Ann Reeves Jarvis. Dupa moartea mamei sale din 1905, Anna Jarvis a conceput Ziua Mamei ca o modalitate de a onora sacrificiile pe care mamele le-au facut pentru copiii lor.

Dupa ce a obtinut sprijin financiar de la un proprietar al magazinelor din Philadelphia, numit John Wanamaker, in mai 1908 a organizat prima sarbatoare oficiala a Zilei Mamei la o biserica metodista din Grafton, Virginia de Vest . In aceeasi zi, mii de oameni au participat la un eveniment de Ziua Mamei la unul dintre magazinele de retail din Wanamaker din Philadelphia.

Dupa succesul primei sale zile a Mamei, Jarvis – care a ramas necasatorita si fara copii toata viata – a decis sa-si vada vacanta adaugata in calendarul national. Argumentand ca sarbatorile americane au fost partinitoare de realizarile barbatilor, a inceput o campanie masiva de scris scrisori catre ziare si politicieni de seama, care solicita adoptarea unei zile speciale care sa onoreze maternitatea.

Pana in 1912, multe state, orase si biserici au adoptat Ziua Mamei ca sarbatori anuale, iar Jarvis a infiintat Asociatia Internationala a Zilei Mamei pentru a ajuta la promovarea cauzei ei. Persistenta ei a dat rezultate in 1914, cand presedintele Woodrow Wilson a semnat o masura care instituie oficial a doua duminica din mai, ca Ziua Mamei.

Ziua Mamei comercializate

Anna Jarvis concepuse initial Ziua Mamei ca o zi de sarbatoare personala intre mame si familii. Versiunea ei a zilei a implicat purtarea garoafei albe ca ecuson si vizitarea mamei sau participarea la slujbele bisericii. Dar odata ce Ziua Mamei a devenit sarbatoare nationala, nu a trecut mult timp pana cand florarii, companiile de carduri si alti comercianti si-au valorificat popularitatea.

In timp ce Jarvis lucrase initial cu industria floristica pentru a ajuta la ridicarea profilului Zilei Mamei, pana in 1920 ea a fost dezgustata de cum fusese comercializata vacanta. Ea a denuntat exterior transformarea si a indemnat oamenii sa nu mai cumpere flori, carti si bomboane de Ziua Mamei.

In cele din urma, Jarvis a apelat la o campanie deschisa impotriva profitorilor de Ziua Mamei, luand discursuri impotriva cofetarilor, floristilor si chiar a organizatiilor de caritate. De asemenea, a lansat nenumarate procese impotriva grupurilor care folosisera numele de Ziua Mamei, cheltuind in cele din urma cea mai mare parte a averii sale personale in taxe legale. Pana la moartea ei, in 1948, Jarvis a demis vacanta cu totul si chiar a facut lobby in mod activ pentru a vedea ca este eliminat din calendarul american.

Ziua Mamei in jurul lumii

In timp ce versiunile Zilei Mamei sunt sarbatorite la nivel mondial, traditiile variaza in functie de tara. In Thailanda, de exemplu, Ziua Mamei este sarbatorita intotdeauna in august de ziua de nastere a actualei regine, Sirikit.

O alta observatie alternativa a Zilei Mamei poate fi gasita in Etiopia, unde familiile se aduna in fiecare toamna pentru a canta cantece si a manca o sarbatoare mare ca parte a Antroshtului, o sarbatoare de mai multe zile care onoreaza maternitatea.

In Statele Unite, Ziua Mamei continua sarbatorita prin prezentarea mamelor si a altor femei cu cadouri si flori si a devenit una dintre cele mai mari sarbatori pentru cheltuielile consumatorilor. De asemenea, familiile sarbatoresc oferindu-le mamelor o zi libera din activitati precum gatitul sau alte treburi casnice.

Uneori, Ziua Mamei a fost si o data pentru lansarea cauzelor politice sau feministe. In 1968, Coretta Scott King , sotia lui Martin Luther King Jr. , a folosit Ziua Mamei pentru a gazdui un mars in sprijinul femeilor si copiilor defavorizati. In anii ’70 grupurile de femei au folosit de asemenea vacanta ca un moment pentru a evidentia nevoia de egalitate de drepturi si acces la ingrijirea copiilor.’