In ultima perioada se pare ca nu ne mai gasim timp sa citim, o carte cu multe pagini este lasata in biblioteca pentru zilele de concediu, in care niciodata nu stim cand orele trec atat de repede. Pentru a mentine vie pasiunea cititului, in continuare vor fi prezentate cateva carti online care pot fi citite in cateva ore. 

O colectie a catorva dintre cele mai bune opere literare din intreaga lume care poate fi finalizata in cateva ore. De la romanele rusesti la eseurile japoneze, aceste carti, desi au putine pagini, sunt opere de literatura expansive si de durata, mult mai bune decat ar putea sugera dimensiunile lor zvelte. Pentru ca tot ne aflam in era vitezei, cumparaturile online sunt potrivite acestei perioade. Pe https://buybooks.ro/, regasiti o varietate de carti online, printre care si carti celebre pe care le poti citi intr-o singura zi. 

1. Sonata Kreutzer de Lev Tolstoi

Cunoscut pentru operele sale interminabile de geniu, The Kreutzer Sonata de Tolstoi  este poate o intrare mai putin intimidanta in temele dezvoltate de cei mai celebri scriitori din toate timpurile. Numita dupa sonata la vioara a lui Beethoven, romanul lui Tolstoi spune povestea calatoriei unui barbat insurat pe drumul abstinentei sexuale, motivat de o o furie bazata pe gelozie.

2. Immoralistul de Andre Gide

Romanul lui Gide, “Immoralistul”, autor adesea cunoscut pentru opera sa  care exploreaza tensiunea dintre libertatea absoluta si degenerarea moralitatii. ” Immoralistul este un roman, prin care naratorul retraieste o poveste intamplata in trecut, cu perspectiva si cu referinte la prezent.

3. Insemnari din Subterana de Feodor Dostoievski

Incepand cu un atac furios impotriva coruptiei societatii, “Insemnari din Subterana”, cartea scrisa de Dostoievski sunt povestiri din perspectiva unui narator retras si depresiv. Proza lui Dostoievski este plina de viata, de ritm rapid si se misca intre un plan politic si un plan personal. “Insemnari din Subterana”  este o carte online ideala pentru cititori incepatori, inainte de a incepe lucrari mai substantiale ale scriitorului, cum ar fi “Crima si pedeapsa” si  “Fratii Karamazov”. 

4. Elogiu umbrelor  de Junichiro Tanizaki

Junichiro Tanizaki in cartea ” Elogiu umbrelor” este o lectura esentiala pentru oricine este interesat de estetica sau filosofia spatiului. Prin proza sa realista si obiectiva, Tanizaki evidentiaza diferentele dintre arhitectura estica si occidentala si dintre gandirea si practicile culturale.

5. Batranul si marea de Ernest Hemingway

Poate unul dintre cele mai apreciate romane din toate timpurile, fabula lui Hemingway are nevoie de putina introducere. Dar sub povestea frumos lucrata a luptei umane se afla o explorare mai nuantata a imbatranirii si a identitatii. Batranul si marea, pentru care Hemingway a castigat premiul Nobel in 1954, dureaza doar cateva ore pentru a fi citita, dar ramane alaturi de voi multi ani. Cartea se regaseste in carti online pe buybooks.ro.

6. Micul Print de Antoine de Saint-Exupery

Indragita de copii si de adulti, povestea Micul Print are o intelepciune atemporala cu care este greu sa concurezi. In Micul Print este vorba despre un aviator care, din cauza unor defectiuni, aterizeaza in desert unde se intalneste cu Micul Print. Pe masura ce prietenia lor se contureaza, cei doi impartasesc pareri despre iubire, frumusete, camin si a ceea ce inseamna sa fii om.

7. Maria de Vladimir Nabokov

Actiunea are loc in Berlinul anilor 1920. Este o poveste de dragoste nostalgica intre protagonist si personajul omonim Mary. Romanul exploreaza imperfectiunile amintirii si tendinta noastra de a memora evenimentele trecute cu bucurie si cu nuante nostalgice. Scrisa initial in Rusia, “Maria” a fost primul roman al lui Vladimir Nabokov, publicat sub numele sau, Sirin.

8. Spre Far de Virginia Woolf

O lucrare exemplara din epoca modernista, ” Spre Far” este un roman exigent din punct de vedere filosofic si intelectual, care urmareste in primul rand complexitatile relatiilor umane. Se spune ca lucrarea a fost nascuta din propriile conflicte nerezolvate ale autoarei cu parintii si este, ca atare, cea mai autobiografica lucrare din toata fictiunea publicata de Virginia Woolf. Pe buybooks.ro se regasesc mai multe carti online ale acestei autoare celebre.

9. Metamorfoza de Franz Kafka

Unul dintre cele mai studiate texte din toate timpurile, Metamorfoza lui Kafka  relateaza povestea bizara a unui vanzator care se trezeste intr-o dimineata si se transforma intr-o insecta. Romanul contemporan a fost privit cu umor suprarealist si o proza modernista, in timp ce tema metamorfozei s-a intors la cele mai vechi radacini folclorice ale povestii, stabilind Metamorfoza ca o piesa de literatura atemporala si in prezent.

10. Invidia de Yuri Olesha

Cartea online ” Invidia” este o lucrare satirica si emotionanta si a fost declarata drept unul dintre textele definitorii ale literaturii ruse din secolul XX. Atunci cand un cetatean sovietic exemplar se indreapta spre o cauza pierduta in relatie, interactiunea care urmeaza devine un comentariu profund vizibil atat asupra relatiilor umane, cat si asupra conflictelor sociale mai complexe ale vremii.