Nici un partid n-a prezentat vreun buget pe 2013!

Cunoașteți expresia “mancator de cacat”? Se refera la o persoana care se lauda ca va face si va drege, dar pana la urma nu face absolut nimic.

Exact așa sunt si partidele romanești. Toate promit marea cu sarea in 2013:

Salarii mai mari: creșterea salariului minim la 1000 de lei (PDL), sau 1200 de lei (USL). USL mai promite si creșterea salariilor bugetarilor cu inca 8%, ca sa-si ia oamenii inapoi “drepturile” taiate in 2010. Pensii mai mari: cica pensiile vor fi indexate in 2013, iar medicamentele vor fi compensate 90% pentru cei cu pensii sub 1000 de lei (Mariana Campeanu, ministrul “liberal” al Muncii). Traian Basescu a cerut si el indexarea pensiilor. Impozite mai mici. PDL: scaderea cotei unice la 12%. USL: scaderea impozitului, dar numai pentru saraci (la 12% si 8%). Taxe mai mici. PDL: scaderea CAS cu 5%, din 2015. USL: scaderea CAS tot cu 5% (dar din 2013) si reducerea TVA la 19%, pana in 2016.

Restul tromboanelor (sanatate, educație, infrastructura) nu le mai discut, ca acolo nici nu s-au obosit sa dea cifre exacte: sunt doar vorbe umflate. Ce infrastructura, cand de 22 de ani se spetesc toți sa faca metrou pana la Otopeni si n-au facut decat…machete.

Din lista de mai sus, se vede ca promisiunile sunt identice: cu deosebirea ca USL mananca puțin mai mult cacat decat PDL (cam un polonic in plus). De asemenea, n-am pierdut vremea sa mai compar si promisiunile lui Dan Diaconescu, pentru ca “programul” lui n-are absolut nici o legatura cu realitatea si nici nu are pretenția sa fie vreodata pus in aplicare. Dar aștia vechi – PSD, PNL si PDL – chiar vor sa fie luați in serios! Au economiști, au experiența de guvernare, știu ca e criza: deci programele lor ar trebui sa fie serioase. Dar uite ca nu sunt!

Dovada? Nici un partid nu vrea sa prezinte un proiect de buget. De ce? Pentru ca in “program” poți sa scrii ce vrei tu: dar in buget, nu! Cand faci bugetul, trebuie sa raspunzi la intrebarea de baza: de unde bani?

Sigur ca nu sunt bani! Romania e in cadere libera!

Fondul Monetar International a avertizat deja ca zona euro se prabușește, iar odata cu ea se prabușește si Romania. In FMI anunța Apocalipsul , am scris:

Previziunile FMI:

Leul va scadea cu 20%. Economia va scadea cu 5%. Bancile straine iși vor retrage banii din Romania. Accesul la imprumuturi externe va fi blocat. Reformele necesare economiei vor fi respinse de populație. Criza din zona euro se va agrava.

Reacția lui Victor Ponta a fost infantila: ia mai lasați-ma cu apocalipsele astea! La fel ca si Traian Basescu, in 2010.

Si l-am lasat: iar USL a marit rapid salariile bugetarilor cu 8% (ca sa dea, cica, “drepturile” oamenilor inapoi). Rezultatul? Inflația a explodat. Preturile alimentelor au crescut intre 40-170%: așa ca, pana in octombrie, inflația inghițise toata marirea si chiar mai mult. In loc sa creasca cu 8%, salariul real a scazut cu circa 20%. Pentru ca prețul alimentelor se simte in bugetul fiecarei familii.

Ca sa se indeplineasca promisiunile partidelor, ar trebui ca economia Romaniei sa creasca in 2013 enorm, mai mult ca in 2007. Si va creste? Nici vorba!

2013 va fi mult mai rau ca 2012!

Deja Institutul National de Statistica a anunțat ca economia a inceput sa scada. Economiștii oficiali prevad pentru 2013 o creștere “modesta”, de circa 0.5%. Este o minciuna, ca sa incurajeze populația.

De unde creștere, cand vanzarile Dacia s-au prabușit (iar Dacia este unul din cei doi piloni ai economiei romanești). De unde creștere, cand SIDEX a decis sa mute producția in Polonia si a inceput deja sa taie in laminorul in bucați? De unde creștere, cand alți investitori nu mai vin: investițiile straine au scazut de la peste 9 miliarde de euro in 2008, la doar…621 de milioane de euro in 2012! Adica au scazut de 15 ori, in 5 ani! De unde creștere, cand piața imobiliara s-a prabușit, iar celebrele mall-uri din Romania au ajuns sa se vanda pe nimic? (vezi Mall-uri de 65 milioane euro, vandute la 10% din valoare).

Anul marilor falimente.

Bancile, care au bagat miliarde de euro in proiecte imobiliare, se trezesc acum ca nu-si mai pot recupera banii. Așa ca bancile romanești sunt in situație de faliment: iar banii depunatorilor sunt bani pierduți. Daca oamenii nu si-i scot rapid, inainte sa inceapa panica retragerilor, iși vor pierde economiile de-o viața. In articolul trecut, Romania in cadere libera, spuneam:

Ca sa se termine criza, milioane de oameni vor trebui sa moara.

Acesta este adevarul, de care se tem toți politicienii. Pentru ca milioane de oameni nu mai pot sa traiasca pe picioarele lor, ci de ani de zile sunt ținuți in viața artificial: prin slujbe la stat unde nu fac nimic, prin pensii mai mari decat au contribuit, sau direct prin ajutoare sociale.

Taxele trebuie sa scada. Si nu cu 1-2%! Ci aproape de complet: ca in China. Iar prabușirea taxelor inseamna dispariția intregului sistem construit pe taxe. Ajutoarele sociale vor disparea. Toate. Ce-i aia, ajutor? Si mai ales, ce-i aia, social? Pensiile de stat vor disparea. Toate. Pentru ca firmele nu mai vor sa plateasca contribuțiile (dovada explozia evaziunii fiscale). Iar fara contribuții, Casa Naționala de Pensii este in faliment. Bugetarii vor fi concediați. Aproape toți. Pentru ca serviciile statului pur si simplu nu vor mai exista: vor fi inlocuite cu servicii private. Da, chiar si in cazul Politiei si Armatei. Deja Armata Romaniei a anunțat nu mai are bani sa patruleze spațiul aerian romanesc: si va externaliza acest serviciu catre…aviația ungara. Hahahaha…

Batranii vor ramane muritori de foame, tinerii vor ramane șomeri, firmele se vor inchide sau vor pleca din Romania. Nu doar cele straine, ci chiar si firmele romanești: deja 25.000 de companii mici si mijlocii s-au relocat in Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar unele chiar mai departe (Marea Britanie, Seychelles etc.) Adio, Romania, ramai cu cerșetorii si cu hoții tai!

Iar oamenii nu vor muri de foame in tacere, in apartamentele lor inghețate: vor incepe violențele, luptele de strada, jafurile, omorurile. Va incepe haosul.

Vin alegerile? Care alegeri?

Ca sa evite macar o parte din dezastru si sa reporneasca economia, ar trebui un guvern foarte capabil, foarte decis, foarte de dreapta si foarte cinstit cu populația pe care o conduce. Un fel de guvern Thatcher. Iar Romania are…Ponta, Antonescu, Blaga.

Exact cum spuneam la inceput: ce alegeți sa mancați in 2013, dragi romani? Cacat, cacat, sau cacat?

Atat valoreaza votul vostru. Atat valoreaza alegerile din decembrie.