Rușii n-au nevoie de Romania!

Compania ruseasca Mechel va parasi Romania. Toate fabricile grupului vor fi vandute sau inchise:

Mechel Targoviște Mechel Campia Turzii Ductil STEEL Otelu Rosu Ductil STEEL Buzau Laminorul Braila

Adica toata metalurgia romaneasca, cu excepția SIDEX Galați, care este a lui Mittal. Va amintiți de scandalul si de mitingurile de la Oltchim? Ei bine, Oltchim avea doar 3.500 de oameni: Mechel are 5.000!

De ce se inchide Mechel? Pentru ca metalurgia nu mai merge, nicaieri in lume. De ce nu merge? Pentru ca au scazut comenzile. De ce au scazut? Pentru ca nu mai sunt bani si nu se mai construiește nimic (decat in China, dar chinezii n-au nevoie de produse europene scumpe).

Mechel a cumparat aceste fabrici de la guvernul Adrian Nastase, in 2002. Atunci aveau 15.000 de salariați, iar rușii au concediat 10.000. In 2007 si 2008, totul a mers bine. Dar acum Mechel are datorii de 9.2 miliarde de dolari si e cu spatele la zid: trebuie sa vanda sau sa inchida.

SIDEX, cu un picior in Polonia.

Si grupul Mittal are pierderi: chiar in aceasta perioada, a izbucnit un mare scandal intre Lakshmi Mittal si președintele Franței. Mittal vrea sa inchida doua furnale, iar socialistul Francois Hollande l-a amenințat cu naționalizarea.

In Romania, dezastrul e si mai mare: surse din cadrul grupului Mittal spun ca SIDEX Galați va fi inchis, iar producția va fi mutata in Polonia.

La SIDEX muncesc 8.755 de oameni. Cam tot orașul Galați.

Ponta, Blaga, stați ca boii si va uitați?

Distrugerea metalurgiei romanești va arunca in strada zeci de mii de oameni. In anii trecuți, acești oameni si-ar fi gasit de lucru in strainatate (Spania, Italia): dar acum nu se mai poate. In Spania șomajul a ajuns la 26%, iar in Italia se fac concedieri peste tot.

E o adevarata bomba economica si sociala cu ceas: iar clipa exploziei se apropie.

In timp ce PDL si USL iși scot ochii, economia Romaniei se mai agata in cateva cuie: Dacia, SIDEX, ALRO Slatina. Si toate au probleme grave! Toate se confrunta cu scaderea vanzarilor, cu concurenta asiatica, cu costurile de producție prea mari. Dacia deja a avertizat oficial ca, daca nu scad taxele, muta producția in Maroc.

Deci pentru toate firmele, soluția este identica: scaderea cheltuielilor. Adica taierea taxelor! Si cine trebuie sa faca asta? Pai partidele politice, ca doar nu patronii. Si opoziția si guvernul, pentru ca reforma va zgudui profund intreaga Romanie.

Așa ca nu conteaza cine caștiga duminica alegerile: pentru stabilizarea economiei, este obligatoriu sa-si dea mana cu toții.

Daca nu…clasa politica va muri. Statul roman va muri. Nu exista cale de mijloc.

Romania – paradis fiscal!

In China, firmele nu platesc pensii, ajutoare sociale, medicamente gratuite. Așa ca, desființați-le! Desființați drepturile angajaților. Simplificați concedierile. Si asta cat mai rapid, ca afaceriștii nu mai stau mult pe ganduri. Degeaba o sa mai faceți reforma, dupa ce pleaca toți.

E greu sa oprești plata pensiilor? Sigur ca da: dar fara investitori si fara imprumuturi, oricum veți fi obligați s-o faceți! Casa Naționala de Pensii este oricum condamnata. Sistemul de pensii de stat oricum nu mai poate supraviețui, pentru ca este o schema Ponzi: iar schemele Ponzi dau intotdeauna faliment.

Iar pensionarii…las’ ca se obișnuiesc ei cu ideea. Uite, si eu am platit contribuții de pensie in Romania, dar totuși sunt de acord cu desființarea pensiilor. Sigur, nu-mi convine ca am platit degeaba, dar…asta e! O sa-mi recuperez pierderea, din desființarea taxelor.

Si cum m-am impacat eu cu ideea ca n-o sa am pensie (hahaha…), se vor impaca si alții.

Vrei un loc bun in Noua Ordine Europeana? Pai, zbate-te!

Europa se schimba din temelii. Companiile europene de prestigiu iși parasesc țarile de origine si se muta in țari mai ieftine. Si nu fac asta pentru ca ar fi niște exploatatori nemernici: ci ca sa supraviețuiasca. E o migrație globala a capitalului, intr-o economie globalizata. Guvernele au sperat sa opreasca cu forța aceasta migrație, dar n-au reușit. Cand ea se va termina, intreaga lume va arata altfel. Europa va avea noi lideri. Va fi o noua ordine europeana.

Tari vestice care erau puternice odinioara (Spania, Franța, Italia) se prabușesc. Sunt deja in faliment nedeclarat. In timp ce tari estice, disprețuite, au devenit adevarați magneți pentru afaceri: Bulgaria, Letonia, Polonia.

Romania TREBUIE sa profite de aceasta migrație. Se incapațaneaza francezii sa ramana niște socialiști idioți si sa-si alunge oamenii de afaceri? Pun taxe de 75%? Excelent! Chemați-i pe patronii francezi aici! Cu cat e poporul francez mai socialist, cu atat va fi poporul roman mai bogat.

Criza este un dezastru doar pentru prosti: pentru deștepți, ea este o șansa.