In ciuda faptului ca multi oameni ignora la ce se refera termenul de razboi de generatia a patra, astazi cetateanul obisnuit este mai expus la acest tip de conflict decat ar putea considera majoritatea. Un razboi de generatia a 4-a sau un razboi asimetric este un fenomen social legat mai mult de indoctrinarea si stabilirea ideologiilor in cadrul populatiei decat clasica confruntare armata pe care multi dintre noi o asociazam de obicei cu razboiul.  

De ce se numeste razboiul din a patra generatie?

Termenul de razboi de generatia a patra a fost folosit pentru prima data in 1989 de autorul si politicianul conservator american William Lind, care avea sa devina ulterior tema centrala a unui articol publicat in doua dintre cele mai importante publicatii militare din Statele Unite sub titlul. „Fata in schimbare a razboiului: spre a patra generatie”.

Conceptul de razboi de a patra generatie in sine poate fi descris ca un termen din doctrina militara moderna care descrie orice conflict de razboi in care tactici neconventionale sunt folosite ca parte a actiunilor uneia dintre partile implicate pentru a avea un anumit avantaj psihologic sau media despre inamicul sau. . De aici rezulta faptul ca de multe ori razboiul din generatia a 4-a este numit si razboi asimetric.

Desi intreaga teorie este cu siguranta putin complicata de inteles pe deplin, o modalitate buna de a o explica este prin a intelege mai bine conceptul de razboi, ce este acesta si care sunt conditiile pentru ca acest fenomen sa apara in cadrul unei societati.

Dictionarul Oxford descrie razboiul ca „o lupta continua sau o disputa intre persoane, care poate da nastere la acte violente”. Avand acest concept ca baza teoretica a ceea ce este razboiul, plus insasi definitia a ceea ce caracterizeaza a patra generatie a acestui tip de conflict, ne permite sa avem o intelegere mai larga a ceea ce am putea considera un razboi de a patra generatie.

Dar pentru a avea o idee mult mai clara despre ce este un razboi de a 4-a generatie, este necesar sa intelegem razboiul ca un fenomen social care conduce la crearea de noi tehnologii. Avand in vedere acest lucru, este posibila o descriere mai precisa a fiecareia dintre cele patru generatii cunoscute de razboi.

Razboi de prima generatie

Prima generatie de conflicte armate poate fi stabilita din pregatirea militara ca posibilitate de cariera in lumea muncii.

In aceasta generatie se regasesc primele armate formate din profesionisti pregatiti in teoria si practica strategiilor de aparare pentru a proteja teritoriile care fac parte din stat.

Razboi de a doua generatie

Razboiul din a doua generatie are loc odata cu venirea erei industriale, fenomen care a adus cu sine fabricarea si proiectarea de noi masini de razboi care au fost folosite pe campul de lupta pentru a dobandi un avantaj tactic asupra inamicului.

Aceasta generatie se caracterizeaza prin cunoscutele razboaie de transee, adica confruntari desfasurate pe un teritoriu delimitat care sa prezinte conditiile cele mai avantajoase din punct de vedere strategic pentru desfasurarea conflictului si, la randul lor, ar permite minimizarea victimelor civile.

Razboi de a treia generatie

Aparitia strategiei cunoscute sub numele de blitzkrieg implementata de nazisti in al Doilea Razboi Mondial marcheaza inceputul conflictelor de razboi din a treia generatie.

In aceasta generatie, progresele tehnologice si militare au permis ca disputele sa fie duse in centrele urbane, lasand populatia civila mai vulnerabila la evenimentele si devastarile rezultate in urma evolutiei conflictului.

Razboi de a patra generatie

In sfarsit ajungem la generatia care ne preocupa. In razboaiele din a patra generatie, folosirea tacticilor militare neconventionale devine evidenta pentru a obtine un avantaj asupra inamicului mai legat de potentialul armatei decat de superioritatea tehnologica.

In razboiul de a 4-a generatie, tacticile precum razboiul de gherila, terorismul, spionajul si, mai recent, atacurile cibernetice devin din ce in ce mai frecvente. Un alt punct important de subliniat despre a patra generatie de razboi este ca populatia civila incepe sa isi asume un rol mai mare in dezvoltarea conflictului.

Exista conflicte asimetrice de generatia a cincea?

Conceptele legate de tactica militara prin computer si media digitala au extins conceptul de razboi de generatia a 4-a in asa fel incat multi specialisti incep deja sa sugereze ideea unui razboi de generatia a 5-a.

Baza razboiului din a patra generatie este impunerea unei doctrine sau a unui model de gandire care permite societatii civile sa internalizeze mai mult conflictul si sa caute modalitati de a atinge un rol mai activ. Acum, teoria razboiului de generatia a 5-a indica faptul ca noile strategii militare vor fi mai concentrate pe managementul informatiilor si resurselor digitale pentru a produce noi circumstante care sa garanteze anumite avantaje tactice.

Atat principiile din conceptul de razboi asimetric, cat si posibilitatea teoretica a unui razboi de generatia a 5-a sunt cel mai clar exemplu al adevaratei complexitati din spatele majoritatii conflictelor ideologice, politice, economice si militare ale epocii actuale.

Caracteristicile unui razboi de a 4-a generatie

Una dintre cele mai usoare modalitati de a intelege ce este razboiul din a patra generatie este de a studia fiecare dintre elementele care il caracterizeaza individual si de a intelege influenta lor asupra razboiului de generatia a patra in sine.

Ceea ce ar putea fi definit drept al patrulea razboi mondial isi are originea in cadrul evenimentelor istorice care au dat nastere a ceea ce este cunoscut sub numele de perioada razboiului rece. In aceasta etapa, conflictele armate au devenit dispute mai concentrate pe extinderea si conservarea principiilor morale, civile, politice si economice centrate pe modelele ideologice ale curentelor de stanga care au inceput sa castige teren in opinia publica dupa crearea blocului republicilor sovietice. .

Daca am incerca sa definim care sunt caracteristicile razboaielor actuale, putem sublinia ca astazi conflictele din generatia a 4-a sunt alcatuite din 6 elemente principale, printre care se numara:

Inamic comun

Conceptul de inamic este ceva care este practic implicit in intreaga abordare teoretica a razboiului. Pentru ca un conflict sa apara, trebuie sa existe ceva impotriva caruia sa lupti.

Cu toate acestea, in razboiul de generatia a patra, ideea de inamic este mai mult concentrata pe principii mai abstracte decat pragmatice; adica inamicul intr-un razboi de a 4-a generatie inamicul nu este reprezentat de un personaj ca atare. Activitatile ilicite, curentele politice si chiar ideologiile religioase sunt cateva dintre elementele folosite pentru a da sens conceptului de inamic in razboiul din a patra generatie.

Influenta asupra populatiei civile

Cand vorbim despre cel de-al patrulea razboi mondial, vedem ca rolul populatiei civile incepe sa fie mult mai participativ in ceea ce priveste dezvoltarea si evolutia razboiului din a patra generatie.

Influenta opiniei publice si sprijinul populatiei generale pentru un curent ideologic sunt considerate avantaje strategice in cadrul dinamicii razboiului de generatia a 4-a. Un bun exemplu al acestui principiu il reprezinta conditiile politice, sociale si economice care, potrivit multor analisti, au condus la crearea unui razboi de a patra generatie in Venezuela. 

Ideologii

De departe cel mai important element din cadrul conflictelor care sunt caracteristice razboiului din a 4-a generatie.

Cand vorbim despre ideologiile din cadrul razboiului de a patra generatie, ne referim direct la toate curentele de gandire aplicate in aspecte precum economia, politica, societatea sau religia pe care una dintre parti le insufla unor sectoare ale populatiei pentru a au un avantaj strategic in cadrul conflictului.

Utilizarea tehnologiilor de telecomunicatii

Una dintre cele mai importante diferente ale razboiului de a patra generatie in raport cu alte tipuri de razboaie este ca in multe razboaie actuale, tehnologiile de telecomunicatii si media digitala sunt instrumente fundamentale in conflict.

Puterea mass-mediei de propaganda fusese deja pusa la incercare in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dar razboiul din generatia a 4-a depaseste cu mult doar conceperea strategiilor media pentru a justifica actiunile de razboi, este mai mult despre promovarea unei matrice de opinie in cadrul societatii si responsabilizarea oamenilor pentru diseminarea, justificarea si chiar apararea acesteia.

Tactici de razboi neconventionale

Exercitiile sau strategiile militare neconventionale sunt cele care fac din razboiul din a patra generatie un fenomen care are capacitatea de a fi adaptat la orice tip de conditii politice, economice si sociale.

Faptul ca insasi populatia civila se simte mult mai implicata in cauzele care pot da nastere unui razboi de generatia a 4-a le face atat de complicat de analizat si mai greu de incheiat odata inceput.  

Vreme

Este important de subliniat ca razboiul din a patra generatie nu este un conflict care necesita neaparat actiune militara, asta inseamna ca ei pot conta timpul ca unul dintre factorii pentru a defini rezultatul razboiului ca atare.

Un conflict de generatia a patra poate dura ani, decenii sau chiar ramane intr-o perioada de aparenta stagnare, pentru ca ulterior sa revina in ochii publicului cu mult mai multa forta. Spre deosebire de conflictele de razboi conventionale, timpul poate deveni unul dintre cele mai bune avantaje tactice in conflictele din a 4-a generatie.

Razboiul a 4-a generatie din istorie

Multe dintre principiile care guverneaza teoria razboiului asimetric pot fi gasite in orice eseu Razboiul Rece cu o introducere, un corp si o concluzie. In timpul acestui conflict, Uniunea Statelor Sovietice a inceput sa foloseasca tactici alternative de razboi pentru a impiedica si a decima avansul fortelor armate germane.

Aceste fapte au dat nastere unui nou mod de analiza a conflictelor in care tacticile de lupta determinate in principal de capacitatile tehnologice puteau fi inversate printr-o serie de exercitii militare aparent aleatorii, dar care in acelasi timp raspundeau unui plan de atac coordonat pentru asigurarea psihologica si avantaj strategic asupra adversarului.

Ceva cu adevarat curios in intregul fundament teoretic al razboiului de generatia a 4-a este ca multe dintre tacticile militare raspund la cele mai primitive reactii ale fiintei umane in situatii de pericol. Chiar si facand o analiza a razboiului cu focul din 1981 am vedea ca multe dintre triburile primitive caracterizate in film recurg la tactici de razboi de generatia a 4-a pentru a-si stabili si consolida dominatia asupra teritoriului.

In istorie putem gasi exemple excelente de razboaie care au fost definite prin utilizarea tacticilor si strategiilor militare de generatia a patra, cum ar fi: 

Razboiul civil chinezesc (1927-1949)

Razboiul civil chinez este considerat unul dintre cele mai importante evenimente de razboi ale secolului al XX-lea, tacticile de razboi de generatia a 4-a implementate de Partidul Comunist Chinez au fost esentiale pentru ca acesta, alaturi de alte partide democratice, sa puna bazele a ceea ce este cunoscut ca astazi. ca actuala Republica Populara Chineza.

Razboiul din Vietnam (1955–1975)

Nu exista nicio indoiala ca atunci cand vine vorba de tactici si strategii militare asociate cu razboiul din a patra generatie, razboiul din Vietnam este cel mai bun exemplu. Tacticile folosite de fortele nord-vietnameze si de aliatii lor din Vietnam au fost atat de eficiente in asigurarea retragerii trupelor americane incat si astazi raman subiect de studiu si dezbatere internationala.

Razboiul din Afganistan (1978 – 1992)

Sosirea fortelor sovietice pe teritoriul afgan in 1979 a fost cea care a dat nastere unui alt dintre cele mai importante conflicte de razboi ale secolului al XX-lea. Cunoscut de presa sub numele de Vietnamul Uniunii Sovietice, Razboiul din Afganistan a fost un conflict marcat in principal de o strategie de razboi de gherila, una dintre cele mai recurente strategii militare din cadrul razboiului de generatia a 4-a. 

Razboiul Iugoslav (1991 – 2001)

Prabusirea Uniunii Sovietice a adus cu ea un climat de instabilitate politica, economica si religioasa constanta care avea ca rezultat izbucnirea Razboiului in fosta Iugoslavie. In cadrul disputelor de independenta care au caracterizat acest conflict, grupurile in litigiu au facut uz de unele tactici de razboi de generatia a 4-a pentru a conserva teritorii care urmau sa fie ulterior anexate noilor republici.

Razboiul de a patra generatie astazi 

Desi conflictele armate din cauza disputelor teritoriale si politice continua sa prevaleze in epoca actuala si chiar si in cadrul multor, tacticile de razboi de generatia a 4-a sunt inca folosite, unele dintre cele mai bune exemple ale timpurilor moderne sunt concentrate pe confruntari de alt fel.

In plina desfasurare a celei de-a 4-a generatii a drepturilor omului, interventiile militare de orice fel sunt considerate fapte condamnabile in cadrul opiniei publice.

Cu toate acestea, acest lucru nu a facut ca razboiul de a patra generatie sa fie depasit. Mai degraba, razboiul ca fenomen social si economic a gasit o modalitate de a prevala prin alte tipuri cu repercusiuni internationale.

Razboiul de generatia a patra propriu-zis se concentreaza acum mai mult pe tactici mai ofensive menite sa puna capat activitatilor criminale care pot afecta negativ multe tari. Printre cele mai bune exemple de razboi din a 4-a generatie de astazi avem:

Razboi impotriva traficantilor de droguri

In Mexic si Columbia are loc un conflict armat cunoscut sub numele de „razboiul impotriva traficantilor de droguri”, in care fortele de securitate folosesc tactici militare pentru a elimina liderii bandelor de droguri.

Majoritatea cartelurilor folosesc strategii de razboi de a patra generatie, cum ar fi rapirea si executia oficialilor, jurnalistilor si chiar politicienilor pentru a inspira teroarea si, astfel, a mentine dominatia asupra multor orase.

Razboi impotriva terorismului

Razboiul impotriva terorismului este poate de departe unul dintre fenomenele in care razboiul din generatia a 4-a poate fi vazut la o scara colosala.

Evenimentele din 11 septembrie au fost declansatorul uneia dintre cele mai mari campanii de razboi din toata istoria moderna. Unul dintre elementele cruciale in razboiul impotriva terorismului a fost mass-media, ei si-au asumat sarcina de a scoate la lumina toate tacticile de razboi din a patra generatie pe care teroristii le folosesc pentru a denunta si a creste gradul de constientizare cu privire la subiect.

Razboi impotriva stirilor false

Intr-o lume la fel de globalizata ca a noastra, informatia este una dintre cele mai importante resurse din societate. Si tocmai din acest motiv multi experti considera stirile false drept una dintre noile strategii media ale razboiului de a patra generatie.

Din pacate, informatia este ceva care poate fi manipulat si alterat relativ usor, mai ales cu instrumentele tehnologice pe care le avem astazi. Si cand vine vorba de razboiul de a 4-a generatie, stapanirea surselor de informatii si utilizarea instrumentelor pentru a le modifica dupa bunul plac poate fi foarte avantajoasa atunci cand vine vorba de influentarea oamenilor.

Razboi tehnologic

Razboiul si progresele tehnologice sunt doua fenomene care au fost intotdeauna prezente in majoritatea conflictelor istorice si, evident, au, de asemenea, o influenta importanta asupra razboiului din a patra generatie.

Drona expusa in Teheran (Fars Media Corporation, CC BY 4.0, prin Wikimedia Commons / Decupare, imbunatatire a nuantei si rezolutie fata de original).

Automatizarea este in prezent scopul majoritatii inovatiilor de razboi pentru a minimiza pierderea de vieti omenesti. Dar o astfel de tehnologie poate fi folosita si in tactici militare concentrate pe principiile razboiului asimetric.

Razboiul cibernetic si informatic

Atacurile cibernetice sunt una dintre cele mai mari preocupari in majoritatea statelor, motiv pentru care multe tari investesc in prezent o multime de bani in crearea de organizatii si institutii pentru a detecta orice posibil atac informatic.

In cadrul teoriei razboiului de generatia a patra, protectia informatiilor confidentiale este extrem de cruciala pentru fiecare dintre partile implicate si mai ales pentru cea care apartine unei baze de date computerizate.

Daca exista un lucru de care putem fi siguri, este ca razboiul este un fenomen care se poate adapta practic la orice situatie, iar teoria razboiului de generatia a patra este un exemplu clar in acest sens. In ciuda faptului ca astazi avem suficiente informatii pentru a avea o intelegere mai larga a adevaratelor consecinte ale conflictelor, totul despre razboiul din generatia a 4-a serveste pentru a reflecta asupra a ceea ce este cu adevarat necesar pentru a da nastere unei confruntari.