Fiecare gospodărie are nevoie de anumite ustensile atunci când e vorba de întreținerea hainelor. Dacă vrei să îți ușurezi viața, atunci ai nevoie de un fier de călcat bun, dar și o masă de călcat de calitate. Soluțiile temporare pe mesele din casă nu vor da niciodată rezultate așa cum trebuie. Indiferent cât de grijuliu calci, rămân cute și hainele nu se pot calca impecabil.

O masă de călcat de calitate, special concepută pentru călcarea hainelor, te va ajuta să economisești timp și energie. Este de acum o piesă de mobilier pe care trebuie neapărat să o incluzi în gospodăria ta.

Iată ce ar trebui să știi dacă vrei să achiziționezi masa de călcat. În mod obișnuit, majoritatea meselor de călcat au o lățime de 40 cm și o lungime de 140 cm. Mesele de călcat create pentru calcatorii profesionale sunt ceva mai mari, au 50 cm lățime și până la 160 cm lungime.

În momenul în care decizi să cumperi o masă de călcat trebuie să stabilești în ce loc din bucătărie sau din hol ai de gând să instalezi masă de călcat. Trebuie de asemenea să ai neapărat la îndemână o priză pentru alimentarea fierului de călcat. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege o masă de călcat mai mare pe care poți calcamai comod orice fel de haine, chiar și cearceafuri de dimensiuni mari. Este nevoie să iei în considerare și înălțimea mesei de călcat. Majoritatea meselor de călcat au un sistem de pliere care permite reglajul pe mai multe trepte, în funcție de înălțimea. Orientează-te că masă de călcat să ajungă în dreptul soldurilor, astfel nu vei fi nevoit să te apleci și vei calcă confortabil.

Blaturile meselor de călcat sunt facute din plăci lemnoase de PAL sau eventual metalice, la fel și picioarele. Mesele de călcat cu blatul din lemn sunt de obicei mai grele și mai masive decât cele din metal. De altfel, aceste mese din lemn sunt și mai stabile fiind grele, însă mai dificil de manevrat.

Trebuie studiate și picioarele mesei de călcat. Dacă sunt din lemn trebuie să fie bine finisate, să nu alunece pe podea sau să zgârie suprafață podelei. Masa de călcat trebuie să aibă stabilitate, fie că are picioare ușoare din aluminiu sau mai grele din metal. Nu trebuie să se clatine căci v-ar deranja în timp ce călcați. Mesele de călcat clasice pot fi simple, prevăzute cu husă detașabilă, sau unele au un suport anume conceput pentru așezarea în siguranță a fierului de călcat sau au un suport pentru umerașe.

Unele mese de călcat includ și o priză sau un cablu de alimentare pentru fierul de călcat, în cazul în care distanța față de priză este prea mare și ar însemna cabluri întinse prin casă în timp ce calci. Anumite modele de mese de călcat au inclus un suport pe care îl așezi pe masa de călcat și îl folosești când calci mâneci de cămăși sau gulere sau chiar tricouri sau bluze. Ideal este să nu cumperi cea mai ieftină masă de călcat. La cumpărare, trebuie să analizezi greutatea mesei, să estimezi stabilitatea și să alegi o husă asortată cu decorul casei.