Presedintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden si Xi Jinping din China nu au lipsa de probleme dificile de discutat atunci cand stau pentru primele discutii dintr-un an, chiar daca asteptarile sunt scazute ca intalnirea lor va duce la descoperiri majore.

Fiecare lider are obiective clare pentru discutiile foarte asteptate de miercuri, in marginea summitului de cooperare economica Asia-Pacific, o intalnire care vine dupa ceea ce a fost un an agitat pentru cele mai mari doua economii ale lumii.

Atat Biden, cat si Xi cauta sa aduca o mai mare masura de stabilitate unei relatii care este definita de diferentele privind controalele exporturilor, tensiunile din Taiwan, razboaiele din Orientul Mijlociu si Europa si multe altele.

O privire asupra a ceea ce fiecare presedinte spera sa obtina in timpul discutiilor sale:

Ce vrea Biden

Biden

Biden vine la San Francisco concentrat pe gestionarea concurentei economice din ce in ce mai acerbe a tarilor si pe mentinerea unor linii deschise de comunicare pentru a preveni neintelegerile/ (AP)

Casa Alba a precizat ca relatia SUA-China depaseste zilele in care o intalnire se incheie cu o lista lunga de anunturi si acorduri.

In schimb, Biden vine la San Francisco concentrat pe gestionarea concurentei economice din ce in ce mai acerbe a tarilor si pe mentinerea unor linii deschise de comunicare pentru a preveni neintelegerile care ar putea duce la conflicte directe intre cele doua puteri.

Asteptati-va ca Biden va apara extinderea SUA a controalelor la export pe cipuri semiconductoare.

In acelasi timp, el il va asigura pe Xi ca nu incearca sa porneasca un razboi economic cu Beijingul, pe fondul semnelor continue ca economia Chinei se lupta sa-si revina dupa perturbarile economice provocate de pandemie.

“Statele Unite nu doresc sa se decupleze de China. O separare completa a economiilor noastre ar fi dezastruoasa din punct de vedere economic atat pentru tarile noastre, cat si pentru lume”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, vicepremierului chinez He Lifeng, cand s-au intalnit saptamana trecuta.

„Cautam o relatie economica sanatoasa cu China, care sa beneficieze ambele tari in timp”.

Administratia Biden a semnalat ca doreste sa redeschida comunicatiile militar-militare care au incetat in mare masura dupa ce presedintele Camerei de atunci, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan in august 2022, prima vizita a unui presedinte al Camerei SUA pe insula auto-conduita de la reprezentantul Newt Gingrich. in 1997.

Beijingul considera Taiwanul, o insula autonoma de 23 de milioane de oameni, ca parte a teritoriului chinez si promite sa se uneasca cu acesta, prin forta, daca este necesar.

Administratia americana a semnalat, de asemenea, ca va afirma ca nu cauta nicio schimbare a status quo-ului din Taiwan.

Washingtonul recunoaste Beijingul ca guvern al Chinei si nu are relatii diplomatice cu Taiwan. Dar China a perceput contactul american cu Taiwan ca o incurajare pentru a face permanenta independenta de facto a insulei, veche de decenii.

Ingrijorarea cu privire la aceasta problema este sporita pe masura ce Taiwanul se pregateste sa organizeze alegeri prezidentiale in ianuarie.

De asemenea, se asteapta ca Biden sa-l informeze pe Xi ca doreste ca China sa-si foloseasca influenta in crestere asupra Iranului pentru a clarifica faptul ca Teheranul sau imputernicitii sai nu ar trebui sa ia masuri care ar putea duce la extinderea razboiului Israel-Hamas. Administratia lui Biden considera ca chinezii, un mare cumparator de petrol iranian, au o influenta considerabila fata de Iran, care este un sustinator major al Hamas.

Avand in vedere alegerile prezidentiale din SUA la mai putin de un an distanta, oficialii administratiei au spus ca Biden va clarifica ca interferenta chineza in vot nu va fi tolerata.

Expertii in dezinformare avertizeaza ca Beijingul ar putea urmari sa vizeze SUA, semanand discordie care ar putea influenta rezultatele alegerilor la nivel local, in special in districtele cu un numar mare de alegatori chinezo-americani.

Ce vrea Xi

Xi cauta asigurari de la Biden. Xi vrea sa auda de la Biden ca presedintele american nu va sprijini independenta Taiwanului, nu va incepe un nou razboi rece si nu va suprima cresterea economica a Chinei.

„O gazda buna trebuie sa evite crearea de noi probleme sau obstacole”, a declarat Xie Feng, ambasadorul chinez, la un forum la Hong Kong saptamana trecuta.

Cererile Beijingului au fost clarificate in noiembrie anul trecut, cand Xi si Biden s-au intalnit la Bali, Indonezia, in timpul summitului Grupului celor 20. Relatiile, insa, cu greu se stabilizasera atunci cand SUA a doborat un balon spion chinez in februarie, coborand relatiile diplomatice la un alt nivel scazut.

Acum, cele doua tari „trebuie sa revina la ceea ce s-a convenit intre cei doi presedinti din Bali si sa actioneze cu adevarat in conformitate cu aceasta”, a declarat Wang Wenbin, purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe.

Anul trecut, Xi i-a spus lui Biden ca intrebarea Taiwan este „in centrul intereselor de baza ale Chinei, fundamentul fundamentului politic al relatiilor China-SUA si prima linie rosie care nu trebuie depasita in relatiile China-SUA”.

De data aceasta, Xi va cauta un limbaj puternic de la Washington care se opune independentei Taiwanului.

Xi a spus la Bali ca interactiunile SUA-China ar trebui definite prin dialog si cooperare castig-castig, nu confruntare si competitie cu suma zero.

Aceasta a fost o duplica la mantra administratiei Biden conform careia cele doua natiuni ar trebui sa concureze energic, fara a cauta conflicte. Beijingul s-a incurcat in privinta controalelor la export si a altor masuri impuse de administratia Biden, percepandu-le ca fiind concepute pentru a inabusi cresterea economica a Chinei.

Zhu Feng, decanul Scolii de Studii Internationale a Universitatii Nanjing, a declarat ca masurile punitive din partea administratiei Trump si Biden, cum ar fi tarifele la marfurile chinezesti, sanctiunile impotriva companiilor chineze si restrictiile la exportul produselor de inalta tehnologie, cum ar fi cipurile avansate, au devenit „cea mai importanta problema” pentru China.

Beijingul nu vrea un razboi rece sau o opozitie geopolitica pentru ca dauneaza dezvoltarii Chinei, a spus Zhu, iar China „va respinge si nu poate accepta acele acte nebunesti de suprimare ale SUA”.

Beijingul a cerut reduceri de tarife si sanctiuni. Dar Xi, de data aceasta, este probabil sa ceara asigurari de la Biden ca SUA nu vor ingramadi altele noi in China.

Xi, despre care se asteapta sa se adreseze liderilor de afaceri americani in timp ce se afla in San Francisco, va cauta, de asemenea, sa sporeasca increderea ca China este un loc sigur pentru investitii, deoarece Beijingul are nevoie de investitii straine pentru a-si reanima economia.

Intr-un semn alarmant, tara a inregistrat un deficit de investitii straine directe in perioada iulie-septembrie, pentru prima data dupa 1998. Investitiile straine au determinat o mare parte din cresterea Chinei in ultimele trei decenii, iar o iesire neta ar putea indica incapacitatea Beijingului de a atrage si retine investitiile straine.