Activista pentru clima Greta Thunberg a fost intrerupta pentru scurt timp ieri de un barbat care a abordat-o pe scena dupa ce a invitat o palestiniana si o femeie afgana sa vorbeasca la un protest impotriva schimbarilor climatice in capitala olandei.

Thunberg vorbea cu o multime de zeci de mii de oameni cand le-a invitat pe femei pe scena.

“Ca o miscare pentru justitia climatica, trebuie sa ascultam vocile celor care sunt oprimati si ale celor care lupta pentru libertate si dreptate. Altfel, nu poate exista justitie climatica fara solidaritate internationala”, a spus Thunberg.

Dupa ce femeile palestiniene si afgane au vorbit si Thunberg si-a reluat discursul, un barbat a urcat pe scena si i-a spus: „Am venit aici pentru o demonstratie climatica, nu pentru o viziune politica”, inainte de a fi scos de pe scena.

Identitatea barbatului nu a fost imediat clara.

Purta o jacheta cu numele unui grup numit Water Natuurlijk, care are membri alesi in consiliile olandeze pentru apa.

Femeia afgana, Sahar Shirzad, a declarat pentru Associated Press ca Thunberg le-a permis sa urce pe scena cu ea.

„Practic, ea ne-a oferit timp”, a spus ea.

Liderii politici, inclusiv fostul sef pentru climat al Uniunii Europene, Frans Timmermans, care acum conduce un bloc de centru-stanga, cu doua partide in campania electorala, s-au adresat mai tarziu multimii adunate pe o piata din spatele monumentului Rijksmuseum.

“Traim intr-o perioada de crize, toate acestea fiind rezultatul alegerilor politice care au fost facute. Trebuie facut si se poate face altfel”, a declarat intr-un comunicat organizatorul Climate Crisis Coalition.

In timp ce coalitia includea miscarea de tineret Fridays for Future, protestatarii aveau toate varstele si includeau un contingent mare de medici in haine albe, care purtau un banner inscriptionat cu textul: „Criza climatica = criza de sanatate”.

“Sunt medic pediatru. Sunt aici pentru drepturile copiilor”, a spus Laura Sonneveld. „Copiii sunt primii afectati de schimbarile climatice”.

Abordarea schimbarilor climatice este unul dintre domeniile de politica cheie pentru partidele politice care contesta la alegerile generale din 22 noiembrie.

„Este timpul sa protestam impotriva deciziilor guvernamentale”, a spus Margje Weijs, profesoara spaniola si antrenor de tineret. „Sper ca acest lucru va influenta alegerile”.