M-am plimbat prin salile brune asemanatoare labirintului – pe langa cafenele ciudate, turisti curiosi, barbati cu motociclete care duceau cumparaturi la case si femei acoperite cu voal care sunau clopotele templului. Este viata ca de obicei in Fortul Jaisalmer, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, pe care mii de oameni il numesc acasa.

Orasul Jaisalmer se afla in desertul Thar din Rajasthan, India, aproape de granita cu Pakistanul. Dar locatia sa indepartata nu impiedica sute de mii de turisti sa infrunte golul nisipos pentru a-l vedea.  

Ghidul meu, Sanjay Vasu, a aratat turistilor prin oras in ultimii 25 de ani. El a subliniat poarta Hawa Pol, spunand ca este locul unde se aduna localnicii in lunile fierbinti de vara.

Un turist il opreste pe Vasu sa-l intrebe: „In ce drum spre Fortul Jaisalmer?”

„Ei bine, prietene, esti deja inauntru”, a spus Vasu, zambind de confuzia lui.

Secole de viata

Regele Rawal Jaisal a construit fortul legendar in 1156. Cu ziduri exterioare care se intind pe aproximativ 1.500 de picioare – spatiul interior este vast, cu mai multe zone marcate candva ca locuinte pentru oameni si familiile acestora, care serveau curtea regala a orasului.  

Secole mai tarziu, fortul inca gazduieste descendentii acelor familii.

Fetele celor care locuiesc in Fortul Jaisalmer.

Fortul are o istorie tumultoasa – de la zilele sale glorioase ca oras important pe Drumul Matasii pana la jefuirea si cuceririle durabile ale invadatorilor straini si conflictele mai recente cu Pakistanul.

Dar astazi, fortul atrage alte tipuri de straini – sute de mii de calatori care vin in locatia, care a fost numita Patrimoniul Mondial UNESCO in 2013, impreuna cu alte cinci forturi din Rajasthan.

Dar, spre deosebire de celelalte, Fortul Jaisalmer se mandreste cu un palat regal, precum si cu temple publice, magazine, hoteluri, cafenele si case. Este un cartier, un cartier de afaceri si un lacas de cult pentru o parte semnificativa a populatiei lui Jaisalmer, care locuieste in zidurile sale prabusite.

Luptele unui „fort viu”

Dar statutul Fortului Jaisalmer ca „fort viu” nu este lipsit de consecinte, a spus specialistul in patrimoniu Kavita Jain.

„Populatia fortului a crescut de cateva ori, ceea ce duce la o incarcare crescuta a infrastructurii”, a spus ea. „Conductele vechi de canalizare si drenajul necorespunzator au facut ca apa sa se scurga in fundatie, iar atunci cand o piatra cade, poate dobori mai multe altele”.

Arhitectul si conservatorul Asheesh Srivastava a restaurat fortul din 2001. A inceput proiectul cu Trustul National Indian pentru Arta si Patrimoniu Cultural si acum lucreaza cu Shri Girdhar Smarak Dharmarth Nyas Trust, intretinut de familia regala a orasului.

Srivastava recunoaste ca mai sunt multe de realizat. „Este important ca locuitorii locali sa-si reaprinda aprecierea pentru mostenirea lor, care ar fi putut fi umbrita de familiaritatea de rutina”.

Casele merg mai sus

Desi guvernul a alocat teren locuitorilor din oras, acestia prefera sa locuiasca in fort.  

Familiile isi extind casele, adaugand noi niveluri si construind mai sus decat generatiile anterioare. Dar fundatia originala ar putea sa nu poata rezista greutatii.

„Am vazut goluri imense in fundatie in timpul sapaturii, deoarece nisipul este spalat”, a spus Srivastava.

Fortul are ferestre complicate sculptate manual, cunoscute sub numele de „jharokhas”, care contin lucrari detaliate in filigran, a spus specialistul in patrimoniu Kavita Jain.

In plus, artizanii priceputi in tehnicile de constructie antice, priceputi sa lucreze cu tencuiala de var si piatra sculptata manual, sunt greu de gasit acum. Ei au invatat aceste abilitati care necesita timp si forta de munca de la predecesorii lor, dar meseriasii mai tineri invata abilitati moderne de constructie, a spus Srivastava.

Ajutor necesar

Chaitanya Raj Singh, actualul rege al Jaisalmerului a carui familie detine 60% din fort, a spus ca este nevoie de mai multi localnici pentru a ajuta la refacerea acestuia, ceea ce ar reduce dependenta de ajutorul extern.

„Le va sprijini mijloacele de trai si ii va ajuta sa se sustina”, a spus el.

Cu asistenta guvernului de stat, planurile de stabilire a reglementarilor pentru constructia si extinderea fortului sunt in curs de desfasurare, a spus el.

„Sper sincer la o mai mare cooperare din partea rezidentilor si autoritatilor”, a spus Singh. „Acest fort a ramas inghetat in timp, iar scopul nostru este sa-l pastram pentru ca generatiile viitoare sa-l vada asa cum a fost candva.”

Provocarile sunt multiple si vor necesita ajutor din partea guvernului, a proprietarilor de magazine si a rezidentilor. Dar o restaurare minutioasa a fortului poate aduce beneficii economice pe termen lung, cum ar fi preturi si chirii premium, a spus Srivastava.

„Am asistat la astfel de transformari de succes in proiectele mele, cum ar fi in… Lucknow, Uttar Pradesh”, a spus el. „Sper ca Jaisalmer Fort abordeaza problemele la timp”.