Damele, cunoscute si sub numele de schite, este un joc usor si distractiv care dateaza din secolul al XII-lea. Pentru a castiga un joc de dame, trebuie sa va miscati piesele spre partea adversa a bordului. Va puteti misca mai repede sarind piesele adversarului si scotandu-le de pe tabla. Conceptul de dame este simplu, dar puteti utiliza strategii pentru a va imbunatati sansele de castig.

Stabiliti cine va avea primul rand

Inainte de a configura tabloul, trebuie sa alegeti cine merge primul. Puteti face acest lucru in functie de cine a castigat ultimul joc, o aruncare de monede sau prin orice alta metoda. Persoana care va merge primul va lua damele negre, iar cealalta va lua albul.

Retineti ca in dame, jucatorul cu dame negre merge intotdeauna pe primul loc.

Configurati placa

Asezati-va vizavi de adversar si plasati tabla intre dvs. si adversarul dvs. Placa este alcatuita din 64 de patrate intunecate si deschise care apar in 8 randuri de 8. Exista 32 de patrate deschise si 32 de patrate intunecate. Asezati tabla astfel incat fiecare jucator sa aiba un patrat de culoare deschisa pe coltul tablei pe partea dreapta.

Asezati damele pe tabla

Solicitati fiecarui jucator sa-si aseze piesele pe cele 12 patrate intunecate din primele trei randuri cele mai apropiate de el sau de ea. Fiecare dintre aceste trei randuri ar trebui sa aiba un total de 4 dame. Nu uitati ca damele se pot misca numai in directii diagonale pe patratele intunecate.

Deoarece tabla are 8 randuri, 6 dintre randuri vor fi preluate de damele jucatorilor si doua randuri vor fi lasate deschise in mijlocul tabloului.

Decideti daca aveti de gand sa va deplasati reciproc

In jocurile de dame de turneu, fiecare jucator are cinci minute pentru a face o miscare. Daca doriti sa va cronometrati miscarile celuilalt pentru a mentine jocul in miscare, asigurati-va ca plasati un cronometru langa placa de dama inainte de a incepe un joc.

Incepe jocul

Jucatorul cu damele negre se misca primul. Damele pot muta un singur spatiu diagonal inainte (spre damele adversarului tau) la inceputul jocului. Nu uitati ca damele trebuie sa ramana pe patratele intunecate.

Sariti si capturati damele adversarului

Daca verificatorul dvs. este situat in spatiul diagonal cel mai apropiat de verificatorul adversarului, atunci puteti sari si captura acel verificator. Pentru a captura un dame, sariti peste el deplasand doua spatii diagonale in directia damei, ca si cum ati sari peste deasupra adversarului. Odata ce ati capturat verificatorul, il puteti scoate de pe tabla.

Retineti ca un spatiu de pe cealalta parte a verificatorului adversarului dvs. trebuie sa fie gol pentru a va putea muta in el.

Daca inregistrati un verificator, puteti continua doar o singura data. Dar daca noua pozitie in care aterizati va ofera o oportunitate directa de a captura un alt dame, atunci trebuie sa continuati pana nu mai puteti capta dame ale adversarului.

Impartiti-va damele cand ajung la sfarsitul tabloului adversarului

Pentru a incorona un dame si a-l face dama rege, pur si simplu asezati una dintre piesele dvs. capturate deasupra. Datorita inaltimii sale, il veti putea deosebi de celelalte piese. Regele se poate deplasa inainte si inapoi, deci este mai usor pentru dame regele sa capteze dame ale adversarului.

Regii pot muta inca un spatiu diagonal la un moment dat in timpul unei miscari care nu sunt capturate. Cu toate acestea, atunci cand un rege capteaza dame, acesta se poate deplasa inainte si inapoi pe acelasi viraj. Acest lucru s-ar aplica numai daca un rege facea o miscare de captura care ii cerea sa schimbe directiile, cum ar fi daca doua dame ar fi aliniate pe spatii diagonale care se incadreaza in aceeasi linie orizontala. Pentru a captura aceste dame, regele ar trebui sa sara inainte si apoi inapoi.

Unele seturi de dame au o coroana pe spatele damelor, astfel incat sa puteti rasturna o piesa odata ce este incoronata pentru a o desemna drept rege.

Continuati sariti si capturati

Continuati sarind si capturand dame ale adversarului pana cand sunt eliminate cu toate de pe tabla. Odata ce ati capturat toate dame ale adversarului, ati castigat jocul!

O modalitate mai putin obisnuita de a castiga este atunci cand toate piesele adversarului tau sunt blocate, astfel incat adversarul tau sa nu mai poata face alte miscari.

Joaca un joc de ofensa, nu un joc de aparare

Un incepator poate fi tentat sa-si pastreze piesele la marginile scandurii si sa incerce sa evite cat mai mult jocul adversar, dar aceasta este o greseala. Lucrati la capturarea damei adversarului, mai degraba decat la iesirea din calea voastra pentru a va apara pe ale voastre. Este in regula daca unele dintre piesele tale sunt capturate atata timp cat captori mai multe piese ale adversarului tau.

Fii indraznet si incearca sa surprinzi dame ale adversarului oricand poti.

Mutati-va piesele impreuna

Daca mutati un dama fara stapan cu cateva patrate inainte fara a muta restul de dame, acea piesa va fi vulnerabila la capturare. In schimb, incercati sa pastrati unele dintre dame impreuna, cum ar fi o blocada. Centrul placii este un loc bun pentru a avea un grup de dame care se protejeaza reciproc pe masura ce avanseaza. Incercati doar sa nu va miscati toate damele spre centru, deoarece va fi greu sa le mutati.

Daca damele se deplaseaza impreuna, va fi mai greu pentru adversarul tau sa iti capteze damele. Dar daca adversarul tau reuseste inca sa-ti capteze dama, atunci vei avea o piesa care asteapta sa-l capteze si pe dama lui.

Pastrati un rand complet din spate cat de mult puteti

Daca adversarul primeste o piesa in randul din spate, atunci va fi incoronat si mai greu de capturat. Pastrarea unui rand complet in spate este cel mai bun mod de a-l impiedica pe adversar sa-si incunune piesele. De asemenea, va va fi mai usor sa capturati orice piese opuse care se apropie de randul din spate.

Stiti cand sa va sacrificati piesele

Exista un moment potrivit pentru tine sa-ti sacrifici damele. Daca sunteti in fata jocului, sau chiar morti chiar si cu adversarul, nu va fie teama sa sacrificati o piesa daca inseamna ca veti putea captura piesa adversarului inapoi sau veti obtine un avantaj pozitional semnificativ. Pastrati impulsul inainte.

Fa ce poti pentru a evita capturarea regelui tau. Regele este mult mai valoros decat un dame obisnuit.

Nu schimbati piese daca va va facilita oponentul sa regeleze o piesa.

Tranzactioneaza unul pentru doi. Renunta la una dintre piesele tale daca inseamna ca poti captura doua piese ale adversarului in schimb.

Concentreaza-te asupra regilor

Ar trebui sa te concentrezi pe incoronarea cat mai multor piese posibile, precum si pe impiedicarea adversarului sa-si incoroneze piesele. Aceasta ar trebui sa fie o prioritate pe masura ce avansati in joc. Cu toate acestea, nu va incoronati piesele daca inseamna ca pierdeti mai multe dame pe drum. Fii strategic pentru a sti cand sa iti incununezi piesa.

Blocheaza-ti adversarul. Incearca sa-i pastrezi piesele active blocate daca poti, asa ca va fi obligat sa se joace cu piese precum cele din randul din spate. Daca toate piesele adversarului tau sunt blocate si nu se pot misca, atunci el va pierde. De asemenea, puteti lucra la capturarea mai multor piese ale adversarului sau incoronarea propriilor dvs.

Continua sa te antrenezi

Desi nu exista nicio modalitate nebuna de a castiga la dame de fiecare data, cu cat joci mai mult, cu atat vei intelege mai mult cum sa strategezi. Daca doriti sa fiti un expert in dame, ar trebui sa incercati sa jucati cat de mult puteti pentru a va imbunatati jocul.

Incearca sa te joci cu cineva peste nivelul tau de calificare. Acest lucru va va provoca si va va forta sa va ridicati jocul.

Urmariti un expert

Urmariti un jucator expert in dame, fie personal, fie la televizor. Veti ridica o multime de indicii doar urmarind un expert care isi manevreaza piesele in jurul plansei. Fii atent la ceea ce face expertul in anumite situatii.

Incercati sa cititi despre strategiile de dame online sau in carti. Unii experti in dame au scris despre strategiile lor si citirea despre ele va poate ajuta sa va imbunatatiti jocul.