Ce ne motiveaza comportamentul? Ce modele avem pentru a-l interpreta? Ce ne poate ajuta sa fim exacti in aceasta analiza? In acest articol vom raspunde la aceste intrebari.

Te-ai intrebat vreodata de ce facem ceea ce facem? Printre obiectivele psihologiei -de fapt, este una dintre aspiratiile sale centrale- este de a raspunde la aceasta intrebare. Astfel, astazi vom incerca si sa identificam si sa definim asa-numitul scop al comportamentului.

Pentru a face acest lucru, vom vorbi despre ce sunt nevoile de baza, motivatia si cum sa ne impunem vointa de control atunci cand emotiile sunt intensificate si instinctele vor sa preia functii de conducere. Alaturati-va noua in acest tur!

„Pentru a alege cu intelepciune in viata, trebuie sa te asculti pe tine insuti, pe propriul sine, in fiecare moment al vietii.”

Nevoile de baza si scopul comportamentului

Ramurile psihologice, pantele sau perceptiile care se adreseaza nevoilor noastre ca specie sunt diverse. Poate cel mai cunoscut este cel al lui Abraham Maslow, un psiholog american care le-a crescut folosind schema unei piramide, sugerand ca pentru a depasi un grup de nevoi, trebuie sa le satisfacem pe cele de la nivelul anterior.

Deci, potrivit acestui autor, piramida este distribuita dupa cum urmeaza:

  • Nevoi fiziologice . Acestea sunt nevoi precum: hrana, somnul, odihna, sexul si respiratia.
  • Nevoi de securitate . Cum ar fi fizic, angajare, familie, sanatate, proprietate privata etc.
  • Nevoile de membru . Legat de prietenie, afectiune, familie si intimitate sexuala.
  • Nevoi de recunoastere. Incredere, recunoastere de sine, respect, succes.
  • Nevoile de autoactualizare . Moralitate, spontaneitate, creativitate, acceptare a judecatilor si rezolvarea problemelor.

In conformitate cu aceasta teorie, scopul comportamentului nostru ar putea fi motivat de nevoile noastre. De exemplu, daca nevoile noastre de securitate nu sunt satisfacute, comportamentul nostru va fi indreptat spre a ne asigura ca acestea sunt. Am fi motivati de nivelul nevoilor fiziologice.

Astfel, toti impartasim nevoile de baza, care ar fi la baza piramidei. Acestea vor servi drept scop al comportamentului pe care il avem. Cu alte cuvinte, motivatia ar fi strans legata de scopul comportamentului nostru.

Motivatia si scopul comportamentului

Motivatia este un „set de factori interni sau externi care determina actiunile unei persoane”. Printre alte variabile, comportamentul nostru este conditionat de motivatie. Poate fi o motivatie intrinseca, adica cea care ne determina sa actionam din placere, si cea externa care are legatura cu stimulentele externe.

In plus, dintre aceste tipuri de motivatii exista si alte clasificari:

  • Motivatia de realizare. Este in ton cu nevoia de executie si dorinta de excelenta.
  • Motivatia de afiliere. Este legat de nevoia de a face parte dintr-un grup. Prin urmare, sa fii in contact cu ceilalti.
  • Motivatia de putere. Are de-a face cu capacitatea de a influenta si controla. In plus, cu obtinerea recunoasterii.

Deci, avem surse diferite de motivatie, care variaza in functie de gradul de constientizare pe care il acordam relatiei dintre nevoile noastre si actiunile noastre . Uneori, de asemenea, prin invatare, aceasta relatie este determinata de cultura sau familia noastra.

Cu siguranta, va depinde de persoana. Desi, putem impartasi cateva surse. Acum, nu toti ne recunoastem care sunt nevoile noastre; adica putem actiona pentru a satisface o nevoie pe care nu am identificat-o in mod constient.

Consecinta este ca de multe ori gresim atunci cand vine vorba de identificarea vectorilor de motivatie care ne-au directionat actiunile. Cu alte ocazii le identificam, dar mintim cand le impartasim altora.

Cum sa nu fim guvernati de sentimentele, obiceiurile si gandurile noastre?

Cand nu suntem constienti de nevoile noastre, ne este mai usor sa ne simtim pierduti, straini in propriile noastre vieti, de parca ar exista o forta superioara care ne conduce. De exemplu, guvernat de emotii precum frica si rusinea, scopul comportamentului pe care il manifestam devine evitarea, iar de alte emotii precum furia si bucuria, ne indreptam spre actiune.

Se intampla si cand o facem cu gandurile si obiceiurile noastre. Cu alte cuvinte, traducerea instantanee a ceea ce simtim si gandim, sau pur si simplu urmarirea inertiei marcate de obisnuinta, ne face sa nu intelegem ce anume nu ne dorim cu adevarat.

Deci, pentru ca scopul comportamentului pe care il avem sa nu fie determinat de acesti factori, putem lucra cu constiinta noastra. Pentru a face acest lucru, aveti nevoie de:

  • Traieste mai aproape de prezent. Ne va ajuta sa fim mai conectati. Din aceasta pozitie va fi mai usor sa generati solutii noi si mai bune.
  • Meditati . Faciliteaza reflectia si analiza.
  • Prin ce sau catre cine este indreptat scopul conduitei noastre? A ne pune aceasta intrebare ne va face sa acordam mai multa atentie comportamentelor pe care le ducem automat, cu care de multe ori ii lasam pe altii sa ne conduca viata.

De asemenea, putem fi in ton cu bunastarea noastra, fiind atenti la sanatatea noastra mentala, fizica si sociala. In acest fel vom fi mai constienti de care sunt nevoile pe care trebuie sa le raspundem cu adevarat.

In plus, putem practica mindfulness , care, conform diverselor investigatii, ne tine departe de pericolele comportamentului fara sens. De exemplu, aceasta practica ofera un management mai bun al situatiilor prin procese transformative.

Pe scurt, scopul comportamentului este determinat de diferite surse . Este diferit pentru fiecare persoana si il putem urmari mai sincer daca suntem constienti de motivul pentru care actionam asa cum procedam. Astfel, vom avea mai multe posibilitati de a ne configura ca directori ai vietii noastre.