Dosarul bancherilor: ziua si arestarea!

Pana in clipa asta, au fost arestați 17 oameni. Printre cei implicați, nume de varf din bancile romanești, din Ministerul Economiei, dar si securiști cu greutate:

Dragos Diaconescu, fost general in Direcția de Informații Externe a Securitații (sef direct al lui Dan Voiculescu si, evident, aparat de zor de Antena 1). In prezent mare om de afaceri. Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD). Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu (funcționari in Ministerul Economiei)

Ce a facut rețeaua bancherilor?

Simplu: a dat credite imobiliare, pentru imobile cu valori umflate din pix. Adica nea Vasile se ducea la banca si cerea 10 milioane de euro, ca sa-si construiasca un bloc sau o cladire de birouri. Si bancile chiar ii dadeau, deși era clar ca prețul era mai mare, decat daca imobilul ar fi fost construit la Paris. S-au dat credite imobiliare inclusiv pentru persoane fizice, cu adeverințe de venituri falsificate.

Pentru multe din aceste credite (dar nu pentru toate!) au obținut chiar si garanția statului! Acum, cand a venit scadenta, beneficiarii creditelor au refuzat sa plateasca. Iar bancile, au “descoperit” brusc, ca nu au ce executa: pentru ca valoarea reala imobilelor e mult mai mica!

Cine pierde?

In cazul creditelor garantate de stat, pierd fraierii care platesc statului impozit, TVA, CAS si alte prostii.

In cazul creditelor garantate cu imobilul, o sa piarda bancile (ca n-au cum sa vanda vreodata cladirile alea nenorocite, la asemenea preturi). Adica pierd de fapt depunatorii!

Aveți bani la bancile din Romania? Hahahaha…

Bula imobiliara a fost umflata intenționat, de catre banci!

Nu era ciudat cum au ajuns romanii sa dea 140.000 de euro pe un cacat de apartament in Militari? Nu era ciudat ce ușor primeau credite pentru asemenea cumparaturi imbecile?

Cei care au dat atația bani pe o casa din Romania sunt niște cretini si-si merita soarta: asta e clar. Dar ofițerii de credite care le-au aprobat dosarele, ar fi trebuit sa nu fie la fel de cretini. Si totuși au fost!

Economia, vaca de muls a comuniștilor si a Securitații.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein:

O elita a luat fiinta din cenusa anului 1989. Ea a ajuns sa domine sectoare ample ale economiei, mass-media si clasei politice. Era o elita care, in prea multe cazuri, avea legaturi cu fostul regim comunist si chiar cu Securitatea. Tocmai de aceea si acum multi romani se tem sa o infrunte.

BNR incearca sa mușamalizeze situația.

Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al BNR, zice ca acest scandal ar demonstra cica, vigilenta bancilor si soliditatea sistemului bancar: pentru ca i-ar fi prins pe nemernici. E o batjocura!

De fapt, bancile s-au prins ca au fost pacalite, abia dupa ce au ajuns in situația de executare silita: si au descoperit ca n-au ce executa! Rețeaua funcționeaza de ani de zile, iar acum deja e spartul targului: deja bula imobiliara s-a dezumflat!

Daca erau vigilente, ar fi stopat imprumuturile inca din 2009!

Bancile romanești: falimente in lanț!

Cu o saptamana inainte de izbucnirea scandalului bancherilor, i-am avertizat pe cititori:

Scoateți-va banii din banci! ACUM, cat mai e timp!

Va amintiți falimentele bancilor din anii `90? Va amintiți de Bancorex, de Dacia Felix, de Banca Agricola, de Bankcoop, de Banca Religiilor? Va amintiți cum se calcau disperați oamenii in picioare la ghișee, sa-si scoata banii depuși – iar ghișeele erau goale?

Ei bine, situația de azi e mult mai grava! Azi, intreg sistemul bancar a dat credite neperformante – nu doar cateva banci! Toate bancile romanești au bani bagați in proiecte imobiliare: iar preturile caselor s-au prabușit si se vor prabuși in continuare. Toate bancile romanești au dat credite de consum cu buletinul, care acum nu mai pot fi recuperate!

(FMI anunța Apocalipsul)

Lovitura dupa lovitura: Romania n-o sa adere niciodata la euro!

Mugur Isarescu, președintele BNR, a declarat pentru New York Times: trecerea la moneda euro in anul 2015 “nu mai intra in discutie”.

Ce inseamna asta? Ca bancile straine blocheaza fluxurile de bani catre Romania. Ca Romania va tipari tot mai mulți lei fara acoperire, ca sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor. Ca economiile populației se spulbera.

Ați vazut cum au crescut in septembrie preturile la alimente cu 40-170%? Asta a fost doar o gluma, fața de ceea ce vine. Vine hiperinflația, așa cum am spus de mult pe Capitalism pe paine.

Si, pentru orice țara, hiperinflația inseamna sfarșitul.