Numarul deceselor legate de Covid-19 in India a trecut de 300.000, in timp ce tara continua sa se lupte cu pandemia. Expertii avertizeaza ca numarul real de decese ar putea fi mult mai mare, deoarece multe decese nu sunt inregistrate oficial.

India a inregistrat 26 de milioane de cazuri – a doua doar dupa SUA – si este acum epicentrul pandemiei globale. Tara este, de asemenea, doar a treia din lume care inregistreaza peste 300.000 de decese – in spatele SUA si Brazilia. A trecut mai putin de o luna pentru a inregistra ultimele 100.000 de decese.

Un al doilea val mortal din ultimele saptamani a coplesit sistemul de sanatate al tarii, spitalele luptandu-se sa faca fata afluxului de pacienti si consumul de medicamente critice si oxigen.

Unii experti spun ca numarul deceselor zilnice poate creste si mai mult. Dr. Murad Banaji, matematician la Universitatea Middlesex din Londra, a urmarit indeaproape pandemia.

“Ne asteptam la o intarziere intre varfurile cazurilor si varful deceselor. Dar, de asemenea, la fel ca in cazuri, stim ca exista variatii uriase in supravegherea si inregistrarea mortii intre state si intre zonele urbane si rurale”, a declarat el pentru BBC.

“Chiar si odata ce incep sa cada decese inregistrate, va trebui sa fim atenti sa citim prea multe despre acest lucru pana cand nu vom mai auzi rapoarte despre un numar mare de decese in mediul rural”, a spus dr. Banaji.

In ultimele zile, ingrijorarile legate de cresterea numarului de infectii mortale cu ciuperci legate de tratamentul cu Covid s-au adaugat la criza generala.

In unele locuri, chiar si crematoriile au ramas fara spatiu si au fost fortati sa se extinda la site-uri improvizate din parcurile publice.

Datele privind mortalitatea in India sunt slabe, iar decesele la domiciliu sunt adesea neinregistrate, in special in zonele rurale.

Exista rapoarte despre jurnalistii care numara corpuri la morgasi , pentru a incerca sa obtina un numar mai precis. Unele modele speculeaza ca aproximativ un milion de oameni ar fi murit de fapt.